Välfärdsområdesstyrelsen, möte 16-03-2023

Protokollet är granskat

§ 77 Presentation av Digitala vårdcentralen 

IUHVADno-2023-567

Beskrivning

Beredning och upplysningar:Projektchef Jaana Forslund, fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi 

Projektchef Jaana Forslund berättar om planerna på att grunda en Digital social- och hälsovårdscentral och om dess tidsplan. Detta utvecklingsarbete är en del av Finlands projekt för hållbar tillväxt för vilket Östra Nylands välfärdsområde har erhållit finansiering till ett värde av 6,9 miljoner euro. 

Ministeriet har fastställt ett bindande mål för välfärdsområdena gällande möjligheten att uträtta ärenden på distans. Fram till slutet av år 2025 bör 35 procent av alla social- och hälsovårdsärenden kunna skötas med utnyttjande av digitala servicekanaler. Det har sedan 2020 arbetats aktivt i kommunerna i Östra Nylands välfärdsområde för att öka möjligheten att uträtta ärenden digitalt, men man har inte lyckats få den digitala servicen att slå rot som en del av serviceproduktionen. En enkät bland klienterna visar emellertid att det i regionen finns en stark vilja att ta i bruk digitala vårdtjänster. Den enkät som gjordes bland den yrkeskunniga personalen i regionen visade att också en stor del av den önskade sig flexibla möjligheter till distansarbete. 

I och med projektet för hållbar tillväxt har området möjlighet att gå in för att utforma en ny verksamhetsmodell för e-tjänster. En centraliserad Digital vårdcentral vore ägnad att möjliggöra ibruktagande av digital service i en helt ny omfattning. På så sätt lyckas vi förbättra vårdens tillgänglighet och kontinuitet samt förbättra både klienterfarenheten och arbetstillfredsställelsen. Digitala vårdcentralen kommer inte att ersätta service där man promenerar in från gatan, utan är ett väntat tillägg till serviceutbudet. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen antecknar presentationen för kännedom och för en remissdebatt om grundandet av Digitala vårdcentralen samt ger näring åt den fortsatta diskussionen. 

Beslut

Antecknades för kännedom.