Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 140 Vammaispalvelulain mukaiset asunnon muutostyöt toimintaohjeen hyväksyminen

IUHVADno-2023-3542

Perustelut

Oheismateriaali:
Vanhus- ja vammaisn​​euvostojen ja nuorisovaltuuston lausunnot

 

Valmistelu ja lisätiedot:
tulosyksikköpällikkö, vammaispalvelut Maritta Koskinen
vastuualuejohtaja, perhe- ja sosiaalipalvelut Ilona Koskenniemi
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Asunnonmuutostyöllä tarkoitetaan vammaiselle myönnettävää taloudellista tukea asunnon varusteluun, muutostöihin tai ympäristön muutoksiin kotona selviytymisen tukemiseksi. Tavoitteena on mahdollistaa ja tukea vammaisten henkilöiden kotona asumista ja itsenäistä suoriutumista päivittäisistä toiminnoista omassa kodissa ja asunnon lähiympäristössä sekä vähentää muiden palveluiden tarvetta. Asunnon muutostyön järjestäminen perustuu lakiin vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista eli vammais-palvelulakiin (380/1987), vammaispalveluasetukseen (759/1987) ja sosiaalihuoltolakiin (1301/2014).

Palvelu määräytyy jokaisen palvelun käyttäjän yksilöllisten tarpeiden ja vammaispalvelun työntekijän päätöksen mukaan.

Muutostyöt jaetaan asennuspalveluihin  ja pieniin muutostöihin. Suurin osa muutostöistä on pieniä muutostöitä, joista rakennusalan ammattilainen selviytyy itsenäisesti. Tyypillisiä pieniä muutostöitä ovat muun muassa:

  • Pienimuotoiset sähkö- ja LVI työt
  • tukikahvojen asentaminen
  • kynnysten poistaminen tai kynnysluiskien asentaminen
  • oviaukon leventäminen
  • ulkoluiskien asennus
  • lepotasanteet ja kaiteet
  • liesivahti
  • vesikalusteiden muutokset
  • näkövammaisille tehtävät valaisinmuutostyöt
  • kuulovammaisten hälytinlaitteiden asentaminen, huolto, käytönopastus ja kierrätys

 

Laajalla muutostyöllä tarkoitetaan kohteita, jossa tarvitaan useamman erikoisalan ammatti-laista ja jossa voidaan joutua tekemään suurempia rakenteellisia muutoksia tai lisärakennus-osia. Osa laajoista muutostöistä voi vaatia kunnan rakennusvalvonnan kanssa yhteistyötä mahdollisten lupien ja määräysten toteutumiseksi. Tyypillisiä laajoja muutostöitä voivat olla muun muassa:

  • hissin asentaminen
  • tasonostimen asentaminen
  • märkätilojen muutostyöt
  • wc:n muutostyöt
  • keittiön muutostyöt
  • asunnon rakenteiden muutokset, esimerkiksi tilan laajennus tai käyttötarkoituksen muutos

 

Tukea voivat saada vammaiset, joille muutostyöt mahdollistavat asumisen jatkamisen kotona. Asunnomuutostöihin tukea haetaan hyvinvointialueen vammaispalveluista.

Vammaispalvelut voi myöntää tukea vain kohdekohtaisesti tilattaviin muutostöistä johtuviin kohtuullisiin kustannuksiin asuntoon tehtävistä välttämättömistä muutostöistä ja asennettavista laitteista vammaispalvelulain ja toimintaperiaatteiden perusteella.

Asiakkaan halutessa muutostöitä, joita ei ole katsottu korvattaviksi vammaispalvelujen puolesta, on hänen sovittava siitä erikseen urakoitsijan kanssa ja vastattava itse kyseisten muutosten kustannuksista suoraan urakoitsijalle. Asiakkaan halutessa muutostöiden toteutuksessa kustannukseltaan kalliimpia vaihtoehtoja kuin vammaispalvelut on sitoutunut maksamaan, urakoitsija laskuttaa ylimääräiset kustannukset asiakkaalta.

Vammaispalvelut ei vastaa kustannuksista, jotka muutostöiden aloittamisen jälkeen ilmenevät ja johtuvat asunnon peruskorjauksen tarpeesta (esim. kosteusvauriot, rakennusvirheet tai haitta-aineet).

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päättää hyväksyä vammaispalvelulain mukaiset asunnonmuutostyöt -toimintaohjeen.

Pykälä tarkastetaan heti.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti, että asia palautetaan uuteen valmisteluun.

Kokouskäsittely

Jäsen Pamela Stenberg teki muutosesityksen jäsen Tero Suomisen kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.