Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 141 Myrskylän ja Pukkilan väestön suun terveydenhuollon toiminnan siirtäminen väliaikaisesti Askolan hammashoitolaan

IUHVADno-2023-4127

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
ylihammaslääkäri Sari Holmberg
vastuualuejohtaja, terveyspalvelut Carita Schröder
etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi

 

Taustaa

Sekä Myrskylän että Pukkilan hammashoitolan tilat ovat heikkokuntoiset. Välineistö ja hoitokoneet ovat vanhoja. Nyt on vuoden ajan yritetty saada vakituista henkilökuntaa näihin toimitiloihin siinä onnistumatta. Edes ostopalveluna ei ole saatu pysyvämpää ratkaisua, sillä ostopalveluhenkilökunta on lopettanut lyhyiden työrupeamien jälkeen. Heikot työolosuhteet ja yksinäinen työ tekevät sen, että näissä tiloissa ei viihdytä. Ajoittain on myös ollut ongelmia potilastietojärjestelmän käytössä. 

Syyskuusta marraskuuhun 2023 tilanne ratkaistiin siten, että Askolasta on käynyt väliaikaisena kokeiluna kaksi hammaslääkäriä ja hoitajaa vuorotellen Myrskylässä ja Pukkilassa. He eivät ole enää halukkaita jatkamaan tätä toimintamallia. 

 

Nykytilanne

Tehtyjen laskelmien mukaan yksi työpari (= hammaslääkäri ja hammashoitaja) sekä puolikas suuhygienistin resurssit riittävät tälle alueelle.  Jos toimintaa jatketaan Myrskylässä ja Pukkilassa, se edellyttää jälleen vuokratyövoiman käyttöä. Odotettavissa on jatkuva henkilökunnan vaihtuminen, kuten tämä vuosi on osoittanut. Uusien työntekijöiden perehdyttäminen jatkuvasti on myös vaativaa. Vähäinen perehdytys ja yksin työskentely johtavat helposti erilaisiin virheisiin. Vielä tälläkin hetkellä korjataan aiempien ostopalveluhenkilökunnan kirjausvirheitä ja puutteita, jotta laskutukset saadaan menemään oikein potilaille.

Välinehuoltosopimus ja – kuljetus päättyvät vuoden 2023 lopussa. Välinehuoltopalvelut on aiemmin ostettu Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta, mutta he eivät enää jatka sopimusta. Alustavia neuvotteluja toiminnan siirtämisestä on pidetty HUS:n välinehuollon kanssa, mutta koska Porvoon sairaalan välinehuollolla ei ole resursseja tähän, välinehuolto pitäisi tehdä Hyvinkäällä. Hyvinvointialueen tulisi järjestää kuljetukset sinne.

Uusien hoitokoneiden (= unittien) hankinta jouduttaisiin myös tekemään kumpaankin toimipisteeseen. Nykyiset ovat noin 20 vuotta vanhoja ja niihin on jouduttu tekemään jo useampia korjauksia. Unitin ikä on normaalisti noin 15 vuotta eli ne ovat jo tulleet aikoja sitten käyttöikänsä päähän. Unitin kustannukset ovat noin 25 000 euroa/kpl. Käytössä olevat instrumentit ovat siirtyneet myös Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta, ja niistäkin pitäisi suuri osa uusia.

Askolaan on hoitotakuun kiristymisen yhteydessä perustettu kahden hammaslääkäri - hoitaja -työparin lisäksi toimet kolmatta työparia varten. Toimet täytetään vuoden 2024 alusta. Uusia potilaita mahtuu Askolaan hoitoon sen verran kuin Myrskylästä ja Pukkilasta on tällä hetkellä kysyntää. Askolasta löytyy riittävästi välineitä, työhuone ja toimiva unitti kolmannelle työparille. Nyt käytännön palvelusta Askolassa tehnyt valmistuva hammaslääkäri on valmis jatkamaan vakituisena Askolan toimipisteessä vuoden 2024 alusta. Myrskylän ja Pukkilan koululaisten ja alle kouluikäisten tarkastukset pyritään pitämään keväällä Pukkilassa tilojen haasteista huolimatta. Lisäksi käynnistetään mobiilipalvelun käyttöönoton valmistelu korvaamaan keskitettyjä palveluita.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päättää siirtää vuoden 2024 alusta Myrskylän ja Pukkilan väestön suun terveydenhuolto Askolan toimipisteeseen 30.6.2024 asti.

Pykälä tarkastetaan heti.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti siirtää vuoden 2024 alusta Myrskylän ja Pukkilan väestön suun terveydenhuolto Askolan toimipisteeseen 30.6.2024 asti.

Pykälä tarkastettiin heti.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.