Nämnden för ordnande av tjänster, möte 25-10-2023

Protokollet är granskat

§ 113 Mental- och missbrukarenhet för unga – namnval, Zemppi

IUHVADno-2023-3582

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
projektplanerare Louise Erolin
serviceansvarig Alexandra Blomqvist
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

På Östra Nylands välfärdsområde har en enhet för psykisk ohälsa och narkotikamissbruk för ungdomar inletts. Enheten erbjuder unga behandling för medelsvår psykisk ohälsa och narkotikamissbruk. Syftet med enheten är att utan dröjsmål kunna erbjuda tjänster till ungdomar och deras familjer. Enheten samarbetar med experter i regionen, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) samt tredje sektorn.

Arbetsgruppen för ungdomsstationen beslutade att ordna en namntävling tillsammans med ungdomarna så att de kunde vara med och välja namn åt den nya enheten vars verksamhet är inriktad på att serva unga.

Ungdomsstyrelsen informerades 06.05.2023 om den nya enheten för psykisk ohälsa och narkotikamissbruk för ungdomar och medlemmarna i ungdomsstyrelsen ombads att lämna förslag på lämpliga namn åt enheten.

Kriterium för valet av namn var att namnet skulle passa på både finska och svenska. Det borde spegla syftet med enheten som är att hjälpa och stödja både de unga och familjerna. Namnet får inte vara nedlåtande eller kränkande eller uppfattas som stötande av någon, och det får inte leda till förväxling med andra tjänster.

Det kom många förslag på namn, och bland de förslag som uppfyllde de angivna kriterierna valde arbetsgruppen som förbereder verksamheten för enheten för psykisk ohälsa och narkotikamissbruk för ungdomar enhälligt namnet Zemppi.

 

Beslutsförslag

tf. sociali- och hälsovårdsdirektören

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde beslutar att godkänna det nya namnet Zemppi åt enheten för psykisk ohälsa och narkotikamissbruk för ungdomar.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt att godkänna det nya namnet Zemppi åt enheten för psykisk ohälsa och narkotikamissbruk för ungdomar.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).