Nämnden för ordnande av tjänster, möte 25-10-2023

Protokollet är granskat

§ 114 Ändrande av enhet för institutionsvård till en enhet för kortvarig vård och rehabilitering

IUHVADno-2023-3584

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
resultatenhetschef  (tjänster för älde) Heidi Nastolin
serviceansvarig (tjänster för älde) Nina Martikainen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Att stöda äldre personer som bor i sitt hem anses i hela landet vara det främsta sättet att ge stöd också i situationer där den äldre behöver regelbundet stöd och regelbunden hjälp. För att stärka boende hemma behövs fungerande och förebyggande verksamhet som upprätthåller och främjar funktionsförmågan, vardagsrehabilitering och verksamhetsmodeller som stöder ett självständigt liv.

I Finland har man målmedvetet minskat på den långvariga institutionsvården. Målet är att slopa den långvariga institutionsvården för äldre före 31.12.2027.  För tillfället behöver endast 0–1 % av personer som har fyllt 75 år långvarig institutionsvård på medicinska grunder. Nuförtiden består den huvudsakliga dygnetruntvården av serviceboende med heldygnsomsorg.

Vid Östra Nylands välfärdsområde finns en enhet för institutionsvård inom tjänsterna för äldre, Regnbågen, som ligger i Sibbo. Enhetens nuvarande lokaler tillämpar inte sig för serviceboende med heldygnsomsorg, till exempel på grund av att det inte finns klientrum för gemensamt bruk eller på grund av att sanitetsutrymmen är gemensamma eller saknas helt. Det finns 18 klientrum på enheten. Av dessa är fyra en persons rum försedda med egen toalett, medan två har gemensamma toaletter och två är helt utan toalett. Det finns ett två persons rum försedda med egen toalett, två med gemensamma toaletter och tre är helt utan toalett. Det finns tre stycken tre persons rum försedda med gemensam toalett, och en är helt utan toalett. Klienterna som bor på rum utan toalett använder toaletterna som finns vid enhetens korridor.

Östra Nylands välfärdsområde har inte en egen enhet för kortvarig vård och rehabilitering, dit klienterna kunde flytta över för fortsatt rehabilitering efter vård på bäddavdelning. Behovet för grundandet av en rehabiliteringsenhet har blivit ett viktigt tema efter att välfärdsområdet började sin verksamhet. Borgå sjukhus har minskat på antalet platser på de kirurgiska och internmedicinska avdelningarna och detta har skapat tryck för hälsocentralens bäddavdelning Utskrivning av klienter som inte längre har behov av vård på bäddavdelning har varit utmanande, på grund av bristen av fortsatt rehabilitering. Antalet betalda kostnader för fördröjd flyttning till HUS har ökat betydligt. Bristen av fortsatt rehabilitering har också ökat på antalet personer som behöver serviceboende med heldygnsomsorg.

Kontakterna till Östra Nylands social- och krisjour gällande äldre personer har ökat med 144 % jämfört med år 2022.  Antalet placeringar på grund av krissituationer har också ökat från år 2022.  För tillfället finns det två (2) stycken krisplatser vid kortvårdsenheten Wilhelmina som ligger i Borgå, vid Östra Nylands välfärdsområde.

Institutionsvården vid Regnbågen bör slopas före 31.12.2027. Välfärdsområdet behöver grunda en enhet som möjliggör fortsatt rehabilitering samt öka antalet platser för kortvarig vård och intervallvård samt krisplatser. Verksamheten i Regnbågen ändras till kortvarig vård och rehabilitering. Enheten kommer ha 20 platser för fortsatt rehabilitering, sex platser för kortvarig vård och sex krisplatser. Efter ändringen får välfärdsområdet en egen enhet för fortsatt rehabilitering. Också antalet platser för kortvarig vård och krisplatserna ökar. Genom att öka rehabiliteringstjänsterna senareläggs också behovet för de tyngsta serviceformerna.

Det planerade konceptet för verksamheten ökar inte personalkostnaderna.

Beslutsförslag

tf. social- och hälsovårdsdirektören:

Enheten Regnbågen ändras från och med 1.1.2024 till en enhet för kortvarig vård. Den ändrade enheten erbjuder kortvarig fortsatt rehabilitering, intervallvård, och tar emot kortvariga krisklienter. Ändringen genomförs stegvis i samband med de nuvarande klienternas naturliga avgång.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt ändra enheten Regnbågen från och med 1.1.2024 till en enhet för kortvarig vård. Den ändrade enheten erbjuder kortvarig fortsatt rehabilitering, intervallvård, och tar emot kortvariga krisklienter. Ändringen genomförs stegvis i samband med de nuvarande klienternas naturliga bortgång.

Möte hantering

Ordföranden gjorde följande tekniska korrigering i beslutstexten: ordet avgång ändras till bortgång.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).