Välfärdsområdesstyrelsen, möte 27-02-2025

Protokollet är granskat

§ 47 Att förordna tillfälliga ersättare till välfärdsområdesvalnämnden

IUHVADno-2025-627

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
förvaltningschef Lilian Andergård-Stenstrand
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Välfärdsområdesfullmäktige tillsätter enligt 12 a § i vallagen en välfärdsområdesvalnämnd, som består av en ordförande, vice ordförande och tre andra medlemmar samt ett behövligt antal ersättare, dock minst fem. Ersättarna ska ställas i den ordning i vilken de träder i stället för medlemmarna. Östra Nylands välfärdsområdes välfärdsområdesvalnämnd består av fem ordinarie medlemmar och fem ersättare.

En medlem i välfärdsområdesvalnämnden som har ställts upp som kandidat i välfärdsområdesvalet får inte delta i välfärdsområdesvalnämndens arbete i det valet. Förbudet träder i kraft genast när den personens kandidatansökan har lämnats till välfärdsområdesvalnämnden. Medlemmar som kandiderar i kommunalvalet är dock inte förbjudna att delta i välfärdsområdesvalnämndens arbete. Ett valombud för ett parti eller en valmansförening får inte vara medlem i välfärdsområdesvalnämnden. En medlem och ersättare i välfärdsområdesvalnämnden är inte förbjuden att sköta någon uppgift som hör till den kommunala valmyndigheten. Det är dock i praktiken svårt att samtidigt vara verksam i välfärdsområdesvalnämnden och den kommunala centralvalnämnden åtminstone i fråga om kandidatuppställningen, eftersom tidtabellerna är desamma för båda myndigheterna. Medlemmar och ersättare i välfärdsområdesvalnämnden kan fungera som valförrättare vid förhandsröstningen samt som medlemmar i valbestyrelserna och valnämnderna, eftersom välfärdsområdesvalnämnderna inte har lagstadgade möten mellan kandidatuppställningen och onsdagen efter valet.

Kandidatansökningarna gällande välfärdsområdesvalet ska lämnas till välfärdsområdesvalnämnden senast 4.3.2025 före kl. 16.00. Välfärdsområdesvalnämndens lagstadgade sammanträden i anslutning till välfärdsområdesvalet hålls 10.3, 12.3, 13.3.2025 (kandidatnominering) och 16.4.2025 (fastställande av valresultatet). Det här innebär i praktiken att en medlem eller ersättare i välfärdsområdesvalnämnden, som är kandidat i välfärdsområdesvalet, inte längre kan delta i välfärdsområdesvalnämndens arbete i anslutning till välfärdsområdesvalet 2025.

Bestämmelserna om jäv i 27–30 § i förvaltningslagen tillämpas på välfärdsområdesvalnämndens medlemmar och ersättare. I praktiken betyder detta till exempel att en medlem i välfärdsområdesvalnämnden som är make/maka eller övrig närstående enligt förvaltningslagen till en kandidat i välfärdsområdesvalet är jävig i välfärdsområdesvalnämndens beslutsfattande.

Välfärdsområdesfullmäktige beviljade 11.2.2025 § 9 och § 10 avsked till en medlem och en ersättare i välfärdsområdesvalnämnden på grund av kandidatur i välfärdsområdesvalet och valde i deras ställe en ny medlem och en ny ersättare i välfärdsområdesvalnämnden för den återstående mandattiden. För tillfället finns det dock information om att det bland medlemmarna och ersättarna i välfärdsområdesvalnämnden finns personer som kommer att kandidera i välfärdsområdesvalet eller som ännu överväger kandidatur. Eftersom kandidatansökningarna gällande välfärdsområdesvalet ska lämnas till välfärdsområdesvalnämnden först senast 4.3.2025 har det inte hittills varit möjligt att få information om vem som säkert kan delta i välfärdsområdesvalnämndens arbete och vem som kommer att vara jävig på grund av kandidatur i välfärdsområdesvalet.

Enligt 12 b § i vallagen är välfärdsområdesvalnämnden är beslutför med fem medlemmar. Välfärdsområdesstyrelsen får vid behov förordna en tillfällig ersättare om en ersättare har avlidit, har förhinder eller är jävig. Före välfärdsområdesvalnämndens följande möten (10.3, 12.3 och 13.3) sammanträder välfärdsområdesstyrelsen enbart 27.2.2025. För att garantera välfärdsområdesvalnämndens beslutförhet på mötena gällande uppgifterna i anslutning till välfärdsområdesvalet 2025 föreslås att välfärdsområdesstyrelsen förordnar fyra tillfälliga ersättare till välfärdsområdesvalnämnden för den återstående mandattiden.

Välfärdsområdesvalnämnden under mandattiden 2022–2025:    

Medlem

Christel Liljeström SFP, ordförande 

Jarkko Ilomäki Saml., vice ordförande 

Matti Lehesniemi SDP 

Martti Hanski Sannf. 

Reeta Rossi Gröna 

 

Ersättare (ordningen i vilken de  träder istället)

Matti Pirhonen Centern 

Ulla Vuorinen RN 

Sami Haapavaara VF 

Lisbeth Konttinen KD 

Hanna Lönnfors SFP 

 

Enligt 4 a § i jämställdhetslagen ska välfärdsområdets organ väljas så att kvinnor och män är representerade till minst 40 procent vardera. Jämställdhetskravet gäller separat för ordinarie ledamöter och ersättare, varför kvoten ska uppfyllas för både ledamöter och ersättare.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar förordna fyra tillfälliga ersättare till välfärdsområdesvalnämnden för den återstående mandattiden för att garantera nämndens beslutförhet på mötena gällande uppgifterna i anslutning till välfärdsområdesvalet 2025.

Paragrafen justeras genast. 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade förordna Satu Lindgren, Tom Liljestrand, Sami Ryynänen och  Sanna Kurki till tillfälliga ersättare till välfärdsområdesvalnämnden för den återstående mandattiden för att garantera nämndens beslutförhet på mötena gällande uppgifterna i anslutning till välfärdsområdesvalet 2025.

Paragrafen justeras genast. 


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).