Aluehallitus, kokous 27.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Väliaikaisten varajäsenten määrääminen aluevaalilautakuntaan

IUHVADno-2025-627

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:  
hallintopäällikkö Lilian Andergård-​Stenstrand 
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi 

 

Aluevaltuusto valitsee vaalilain 12 a §:n mukaan aluevaalilautakunnan, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään viisi. Varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaalilautakunnassa on viisi varsinaista jäsentä ja viisi varajäsentä.

Aluevaalilautakunnan jäsen, joka on ehdokkaana aluevaaleissa, ei voi osallistua aluevaalilautakunnan työskentelyyn siitä lukien, kun häntä koskeva ehdokashakemus on annettu lautakunnalle. Kielto astuu voimaan heti, kun henkilöä koskeva ehdokashakemus on jätetty aluevaalilautakunnalle. Sen sijaan jäsentä, joka on ehdolla kuntavaaleissa, ei ole kielletty osallistumasta aluevaalilautakunnan työskentelyyn. Puolueen tai valitsijayhdistyksen vaaliasiamies ei saa olla aluevaalilautakunnan jäsenenä.  Aluevaalilautakunnan jäsentä ja varajäsentä ei ole kielletty toimimasta jossain kunnan vaaliviranomaisen tehtävässä. Samanaikainen toimiminen aluevaalilautakunnassa ja kunnan keskusvaalilautakunnassa on kuitenkin käytännössä hankalaa ainakin ehdokasasettelutehtävien osalta, koska niiden aikataulut ovat kummankin viranomaisen osalta samat. Aluevaalilautakunnan jäsenet ja varajäsenet voivat toimia ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoina sekä vaalitoimikuntien ja vaalilautakuntien jäseninä, koska aluevaalilautakunnilla ei ole lakisääteisiä kokouksia ehdokasasettelun ja vaalien jälkeisen keskiviikon välillä.

Aluevaalien ehdokashakemukset on jätettävä aluevaalilautakunnalle viimeistään 4.3.2025 ennen klo 16.00. Aluevaalilautakunnan lakisääteiset kokoukset aluevaaleihin liittyen pidetään 10.3., 12.3., 13.3.2025 (ehdokasasettelu) ja 16.4.2025 (vaalituloksen vahvistaminen). Tämä tarkoittaa käytännössä, että aluevaalilautakunnan jäsen tai varajäsen, joka on ehdokkaana aluevaaleissa, ei voi enää osallistua aluevaalilautakunnan työskentelyyn vuoden 2025 aluevaaleihin liittyen. 

Aluevaalilautakunnan jäseniin ja varajäseniin sovelletaan hallintolain 27-30 §:n esteellisyyttä koskevia säännöksiä. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että aluevaalilautakunnan jäsen, joka on aluevaalien ehdokkaan puoliso tai muu hallintolain mukainen läheinen, on esteellinen osallistumaan aluevaalilautakunnan päätöksentekoon. 

Aluevaltuusto myönsi 11.2.2025 § 9 ja § 10 eron yhdelle aluevaalilautakunnan jäsenelle ja yhdelle varajäsenelle aluevaalien ehdokkuuden takia, ja valitsi heidän tilalleen uuden jäsenen ja uuden varajäsenen aluevaalilautakuntaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Tiedossa on nyt kuitenkin, että aluevaalilautakunnan jäsenten ja varajäsenten keskuudessa on henkilöitä, jotka ovat asettumassa ehdolle aluevaaleissa tai harkitsevat vielä ehdokkuutta. Koska aluevaalien ehdokashakemukset on jätettävä aluevaalilautakunnalle vasta viimeistään 4.3.2025, ei ole tähän mennessä ollut mahdollista saada tietoa siitä, kuka voi varmasti osallistua aluevaalilautakunnan työskentelyyn, ja kuka tulee olemaan esteellinen aluevaalien ehdokkuuden takia.

Vaalilain 12 b §:n mukaan aluevaalilautakunta on päätösvaltainen viisijäsenisenä. Aluehallitus saa tarvittaessa määrätä väliaikaisen varajäsenen, jos varajäsen on kuollut taikka estynyt tai esteellinen. Ennen aluevaalilautakunnan seuraavia kokouksia (10.3., 12.3. ja 13.3.) aluehallitus kokoontuu vain 27.2.2025. Aluevaalilautakunnan päätösvaltaisuuden varmistamiseksi vuoden 2025 aluevaalien tehtäviin liittyvissä kokouksissa esitetään, että aluehallitus määrää neljä väliaikaista varajäsentä aluevaalilautakuntaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Aluevaalilautakunta toimikaudella 2022-2025: 

Jäsen 

Christel Liljeström RKP, puheenjohtaja 

Jarkko Ilomäki KOK, varapuheenjohtaja 

Matti Lehesniemi SDP 

Martti Hanski PS 

Reeta Rossi VIHR 

 

Varajäsen (sijaantulojärjestys)

Matti Pirhonen KESK 

Ulla Vuorinen LIIK 

Sami Haapavaara VAS 

Lisbeth Konttinen KD 

Hanna Lönnfors RKP 

 

Tasa-arvolain 4 a §:n perusteella hyvinvointialueen toimielimeen tulee valita sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 %. Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä, joten kiintiön on toteuduttava sekä jäsenten että varajäsenten kohdalla.  

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:  

Aluehallitus päättää määrätä neljä väliaikaista varajäsentä aluevaalilautakuntaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi lautakunnan päätösvaltaisuuden varmistamiseksi vuoden 2025 aluevaalien tehtäviin liittyvissä kokouksissa.

Pykälä tarkastetaan heti.

Päätös

Aluehallitus päätti määrätä Satu Lindgrenin, Tom Liljestrandin, Sami Ryynäsen ja Sanna Kurjen väliaikaisiksi varajäseniksi aluevaalilautakuntaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi lautakunnan päätösvaltaisuuden varmistamiseksi vuoden 2025 aluevaalien tehtäviin liittyvissä kokouksissa.

Pykälä tarkastettiin heti.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.