Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
palveluiden kehittämisjohtaja Ilona Koskenniemi
kehittämispäällikkö Ann-Sofie Nylund
kehittämispäällikkö Raisa Muikku
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
hallintopäällikkö, sosiaali- ja terveyspalvelut Heli Sjöblom
heli.sjoblom2(at)itauusimaa.fi
Aluevaltuusto hyväksyi Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen Tuottavuusohjelman talouden sopeuttamiseksi 12.12.2023 (§135). A-kori rakentuu seitsemästä tuottavuuskärjestä, joiden alla on 74 eri tuottavuuskohdetta. Tuottavuuskohteet, kuten esimerkiksi hoidon porrastuksen kehittäminen, painopisteen siirtäminen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluihin sekä moniammatillisuuden ja sidosryhmien roolin vahvistaminen ovat oikeansuuntaisia ja tarkoituksenmukaisia tulevaisuuden palvelutarpeisiin nähden, mutta säästövaikutukset näistä tulevat näkymään vasta tulevina vuosina. Tuottavuuskohteisiin on tällä hetkellä linkitettynä yli 100 projektia ja näistä yli 70 soten palveluissa.
Tuottavuusohjelman mukaisia B- ja C-korien toimenpiteitä, jotka koskivat palvelujen saatavuuden rajaamista sekä palvelutason heikentämistä, vietiin päätöksentekoon vuoden 2024 aikana osana palveluverkkosuunnitelmaa. Aluevaltuuston päätöksellä 10.12.2024 vain osa vuodelle 2025 esitetyistä säästötoimenpiteistä hyväksyttiin.
Vuonna 2025 Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on mukana valtion ohjaamassa muutostukiohjelmassa, jonka tavoitteena on saada merkittäviä säästöjä alijäämän kattamiseen annetussa ajassa vuoden 2026 loppuun mennessä. VM ja STM ovat nostaneet tarkasteluun sosiaali- ja terveydenhuollon yksikköhinnat ja tehneet niistä valtakunnallista vertailua.
Yhteisissä terveyspalveluissa on tuottavuusohjelman mukaisesti tehostettu terveyskeskussairaalan osastojen asiakasvirtaa yhtenäistämällä sisäisiä toimintamalleja (mm. päivittäisjohtamisen käyttöönotto, asiakkaan sisäänkirjaus -prosessi) ja ohjaamalla asiakkaita osastoille hoidon tarpeen perusteella kotikunnan sijaan (Palvelujen järjestäminen- lautakunta 6.11.2024, §122). Yhteistyössä ikääntyneiden palvelujen kanssa on uudelleentarkasteltu asiakkaan kotiutusprosessia ja muun muassa moniammatillisen kotikäynnin pilotti sekä vastuulääkärimallin hankinta ovat käynnissä. Siirtoviiveet on saatu laskemaan merkittävästi vuodesta 2023.
Pitkäaikaissairauksien maksuttomien hoitotarvikkeiden jakelu on keskitetty (Palvelujen järjestäminen- lautakunta 4.9.2024, §80) terveysasemapalveluissa ja samalla käyttöönotettu alueellisesti yhtenäiset jakelukriteerit. Yksiköiden hoitotarvikevarastoja on yhtenäistetty ja tilauskäytännöistä ohjeistettu muun muassa haavatuotteiden osalta.
Perhe- ja sosiaalipalveluissa on tarkastelu palveluiden myöntökriteereitä ja palveluprosesseja, panostettu sekä sosiaalihuollon monialaisen ja sosiaali- ja terveydenhuollon moniammatillisen palvelutarpeen arviointiin. Järjestö-, yhdistys- ja sidosryhmätyö sekä kolmannen sektorin kanssa tehtävä yhteistyö on nostettu erityiseen tarkasteluun.
2025 alkaen muuttuneeseen työvoimaviranomaisen positiointiin työllisyyden ja kotoutumisen hoidossa on vastattu tuottamalla yhteinen käsikirja kuntien ja työllisyysalueiden kanssa. Pitkäaikaistyöttömyys on huomioitu ilmiönä myös työttömien terveystarkastuksen ja työ- ja toimintakyvyn arvioinnin projektien kautta.
Sosiaalihuollossa panostetaan tällä hetkellä digiomapolkujen rakentamiseen. Piloteista asunnottomuuspilotti on päättynyt, käynnissä on sosiaalisen kuntoutuksen työmallin (THL) jalkauttaminen alueille ja alkamassa pilotti matalan kynnyksen ehkäisyneuvonnasta. Mielenterveys- ja päihdepalvelujen avopäihdekuntoutus on käynnistetty uutena toimintamuotona.
Palvelurakenteen keventämistä on tehty sekä mielenterveys- ja päihdepalveluissa että vammaispalveluissa tarkistamalla asiakkaan nykytilan palvelun tarve ja tekemällä tarvittavat muutokset palveluun. Vammaispalveluiden palvelurakenteen keventämistä on tehty myös muun muassa kuljetuspalveluiden ohjauskeskuksen kilpailutuksella ja ravitsemuspalveluiden siirtämisellä omatuotannoksi. Vammaispalveluiden tuotteistaminen valmistuu helmikuussa 2025.
Ikääntyneiden palveluissa on vuonna 2024 valmisteltu yhteisöllisen asumisen vahvistamista alueella. Yhteisöllisen asumisen hankintaprosessi on käynnissä. Ikääntyneiden palveluissa on rakennettu työikäisten ja päivätoiminnan väliajalle yhteistyössä työikäisten palveluiden kanssa sosiaalisen kuntoutuksen kokonaisuutta sekä asumispalveluiden ja kotihoidon tukitiimiä. Kotihoidon arviointitiimien toiminta on käynnistynyt koko alueella osana RRP- hankekokonaisuutta.
Kotihoidon välittömän työajan lisäämiseksi on ammattiryhmäkohtaiset tehtävät yhtenäistetty alueella ja tavoiteasetanta on tehty matka- ajat huomioiden. Välittömän työajan seurantaa hankaloittaa eri potilastietojärjestelmien eroavaisuudet tilastoinnissa.
Yhteistä sijaispoolia on valmisteltu vuonna 2024, ja uuden yksikön on tarkoitus aloittaa toimintansa keväällä 2025.
Vuodelle 2025 tuottavuusohjelman keskeisiksi tavoitteiksi on nostettu yhteisen asiakas-potilastietojärjestelmän käyttöönotto, palvelurakenteen keventäminen, ostopalvelujen vähentäminen sekä hoito- ja hoivahenkilöstön vuokrakulujen vähentäminen. Näihin tavoitteisiin pääsemiseksi on käynnissä muun muassa kustannustietoisuuden lisääminen koko henkilöstössä, palvelujen myöntämisperusteiden uudelleenarviointi, henkilövuokrauksen tiukempi tarveharkinta ja erikoissairaanhoidon lähetekäytäntöjen tarkastelu.
Ehdotus
Hyvinvointialuejohtaja:
Aluehallitus merkitsee tiedoksi tuottavuusohjelman tilannekatsauksen.
Päätös
Aluehallitus merkitsi tiedoksi tuottavuusohjelman tilannekatsauksen.