Aluehallitus, kokous 27.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain muuttamisesta

IUHVADno-2025-358

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
talousjohtaja Minna Sevón
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Valtiovarainministeriö on pyytänyt 27.1.2025 hyvinvointialueen lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain muuttamisesta.

Rahoituslain muutosten tarkoituksena olisi hallitusohjelman mukaisesti kannustaa hyvinvointialueita asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rahoituksen määräytymistekijöihin ehdotetaan muutoksia, joiden on perusteltua tulla voimaan vuonna 2026. Esityksellä toteutettaisiin myös julkisen talouden suunnitelmassa linjatut siirtymätasauksia koskevat kertaluontoiset säästötoimenpiteet vuosille 2026 ja 2027.

Lakiesityksessä ehdotetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen perusteella kohdennettavan rahoituksen osuutta nostettavaksi 1,5 prosenttiin sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta. Samalla asukasmäärän mukaan määräytyvää osuutta laskettaisiin 0,5 prosenttiyksikköä. Lisäksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kertoimen laskentatapaa ehdotetaan täsmennettäväksi alueita kannustavammaksi.

Rahoitusta kohdennetaan aluekohtaisten hyte-kertoimien perusteella ensimmäisen kerran vuonna 2026. Esityksessä ehdotetaan, että hyvinvointialuekohtaisissa siirtymätasauksissa ei otettaisi huomioon hyte-kertoimen perusteella kohdennettavaa rahoitusta. Muutoksen tarkoituksena on varmistaa kannusteet hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimiin kaikille alueilla.

Hyvinvointialuekohtaisen sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen määräytymistekijöiden osalta päivitettäisiin terveyden-, vanhusten- ja sosiaalihuollon laskennallisten kustannusten määrittelyssä käytettäviä painotuksia. Kyseessä on lakisääteinen päivitys, joka perustuisi tilinpäätöstietoihin vuodelta 2023. Terveydenhuollon osuus olisi 55,29 prosenttia, vanhustenhuollon 21,20 prosenttia ja sosiaalihuollon 23,51 prosenttia kustannuksista.

Lisäksi lakiesityksessä ehdotetaan tarveperusteisen rahoituksen ennakoitavuuden parantamiseksi, että hyvinvointialuekohtaisten terveyden-, vanhusten- ja sosiaalihuollon palvelutarvekertoimien laskennassa otettaisiin vuosittain huomioon hyvinvointialueen tiedot saatavissa olevalta kahdelta viimeisimmältä vuodelta.

Pelastustoimen rahoituksen määräytymistekijöiden osalta tarkistettaisiin pelastustoimen riskikertoimen määrittelyssä käytettäviä tekijöitä ja niiden painokertoimia.

Lakiesityksen mukaan julkisen talouden suunnitelmassa linjattujen valtiontaloudellisten säästöjen (15 miljoonaa euroa vuonna 2026 ja 20 miljoonaa euroa vuonna 2027) toteuttamiseksi siirtymätasauksia leikattaisiin kertaluonteisesti vuosina 2026 ja 2027. Vuoden 2022 kuntien kustannusten ja alueen laskennallisen rahoituksen erotusta tasaavan siirtymätasauslisän porrastusta muutettaisiin 25 eurolla asukasta kohden vuonna 2026 ja 30 eurolla asukasta kohden vuonna 2027. Muutos koskisi vain niitä siirtymätasauslisää saavia hyvinvointialueita, joilla laskennallinen rahoitus suhteessa kustannuksiin on rahoitusmallin toimivuudesta saadun tiedon perusteella turvattua eikä vähennyksen siirtymätasauslisään siten arvioida vaarantavan palveluiden järjestämiseksi riittävää rahoitusta. Tällöin vähennys koskisi käytännössä vain Helsingin kaupunkia. Muutoin siirtymätasausmalli pysyisi ennallaan.

Ehdotusten vaikutuksia arvioidaan esitysluonnoksessa vuoden 2025 rahoituksen tasolla. Vaikutusarviot päivitetään vuoden 2026 rahoituksen tasolle maaliskuussa 2025 saatavien aluekohtaisten palvelutarvekertoimien ja hyte-kertoimen tietojen perusteella. Muutosten suuruudesta riippuen arvioidaan tällöin myös mahdollisen lisälausuntoajan tarve.

Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnan käsiteltäväksi huhtikuussa 2025. Lakimuutokset tulisivat voimaan 1.1.2026.

Hallitusohjelmassa linjattu rahoituksen tarve- ja olosuhdetekijöitä koskeva valmistelu jatkuu vielä vuoden 2025 aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sosiaali- ja terveydenhuollon tarvetekijöitä koskeva tutkimus julkaistaan keväällä 2025. Rahoitusmallin kehittämisen kolmannen vaiheen hallituksen esitys on tarkoitus antaa alkuvuodesta 2026 ja muutokset tulisivat voimaan 1.1.2027.

Lausuntoehdotus on laadittu valtionvarainministeriön lausuntopalvelussa julkaisemaan pohjaan. Lyhyestä lausuntoajasta johtuen asiaa ei ole käsitelty Palveluiden järjestämisen ja Varautumisen ja turvallisuuden lautakunnissa. Lausunnon antamisen määräaika on 7.3.2025. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen lausuntoehdotus on liitteenä 1. Lausuntopyyntö on liitteenä 2 ja hallituksen esitysluonnos liitteenä 3.

Hallintosäännön 31 §:n mukaan ”Hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää esityksistä ja aluehallitukselta pyydetyistä lausunnoista sekä näihin rinnastettavista muista tehtävistä, jollei asiaa sen periaatteellisen tai taloudellisen merkityksen johdosta ole saatettava aluehallituksen käsiteltäväksi”. Koska valtion rahoitus muodostaa noin 90 prosenttia hyvinvointialueen kokonaistuloista, voidaan lausunnon antamista luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain muuttamisesta pitää taloudellisesti merkittävänä, joten on tarkoituksenmukaista tuoda lausunnon antaminen aluehallituksen käsiteltäväksi.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää antaa valtiovarainministeriölle liitteen mukaisen lausunnon hallituksen esityksestä koskien hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain muuttamista.

Pykälä tarkastetaan heti. 

Päätös

Aluehallitus päätti antaa valtiovarainministeriölle liitteen mukaisen lausunnon hallituksen esityksestä koskien hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain muuttamista.

Pykälä tarkastettiin heti. 

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Elin Blomqvist-Valtonen poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen, klo 21.15.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.