Aluehallitus, kokous 27.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Nikkilän pelastusaseman kiinteistöleasingsopimuksen siirto ja vuokrasopimuksen päättämistä koskeva sopimus

IUHVADno-2025-411

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
talousjohtaja Minna Sevón
kiinteistöpäällikk Riikka Hopealinna
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Nikkilän uusi pelastusasema osoitteessa Paloletku 3 (Öljytie 130), Sipoo vihittiin käyttöön 16.10.2023. Rakennuksen omistaa Kuntarahoitus Oyj ja maapohjan omistaa Sipoon kunta. Sipoon kunnalla on 20 vuoden rahoitusleasingsopimus ajalle 1.3.2024 – 29.2.2044 Kuntarahoitus Oyj:n kanssa. Tämän jälkeen loppuosa 2 854 602,39 € (alv 0 %) on lunastettava, sopimusta jatkettava tai osoitettava ostaja. Sipoon kunta vuokraa pelastusaseman Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen pelastuslaitokselle.

Sipoon kunnan toimitilat-yksikkö, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kiinteistöyksikkö ja Kuntarahoitus Oyj ovat kokouksessaan 16.12.2024 todenneet, että leasingsopimuksen siirto hyvinvointialueelle olisi osapuolien kannalta edullista, ja että edellytykset siirrolle ovat olemassa.

Siirto tapahtuisi alkuperäisin ehdoin, eikä rakennuksen arvon uudelleen määrittelylle ole tarvetta. Kuntarahoitus Oyj valmistelee uuden sopimuksen (Liite 1), joka kattaa sopimussiirron ja maanvuokran. Siirron ajankohta määritetään, kun siirtopäätös on lainvoimainen. Mikäli siirto ei toteudu alkuperäisen sopimuksen laskutusjakson katkon mukaisesti, tehdään tasauslasku. Maapohjan omistus säilyy edelleen Sipoon kunnalla, joka vuokraa sen Kuntarahoitukselle.

Sipoon kunnanhallitus on kokouksessaan 20.1.2025 § 9 osaltaan hyväksynyt ja esittänyt kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi Nikkilän pelastusaseman rahoitusleasingsopimuksen siirron Itä-Uudenmaan Hyvinvointialueelle alkuperäisin ehdoin. Sipoon valtuusto hyväksyi sopimuksen siirron kokouksessaan 10.2.2025 § 13. Kuntarahoitus on vahvistanut tehneensä sopimuksen siirrosta luottopäätöksen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus on hyväksynyt alkuperäisen Sipoon pelastusaseman vuokrasopimuksen 29.2.2024 § 58. Nikkilän pelastusaseman leasingsopimuksen siirtyessä Kuntarahoitus Oyj:n ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen väliseksi sopimukseksi, voidaan Sipoon kunnan kanssa solmittu vuokrasopimus päättää. Kuntarahoitus Oyj:n välisen rahoitusleasingsopimuksen annuiteettilaskentamallia koskevan liitteen (Liite 2) mukainen kuuden kuukauden vuokra sisältäen korot on 225 165,07 euroa (alv 0 %) eli 450 330,14 euroa vuodessa. Sipoon kunnan 1.3.2025 suorittaman leasingmaksun jälkeen hyvinvointialueen vastuulle siirtyvä pääoma on 8 261 608,47 euroa. Sopimusta koskeva vuokrasitoumus 20 vuodelle säilyy hyvinvointialueen kannalta ennallaan, ainoastaan Sipoon kunnan sijaan sopimusosapuoli muuttuu Kuntarahoitus Oyj:ksi. Näin ollen rahoitusleasingsopimuksen siirrolla ei ole vaikutusta hyvinvointialueen lainanottovaltuuslaskentaan.

Hallintosäännön 22 §:n mukaan aluehallitus päättää yli 5 000 000 euron ja enintään 10 000 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista sekä edellä mainittuja koskevista hankintaoikaisuista.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää hyväksyä Nikkilän pelastusaseman kiinteistöleasingsopimuksen siirron Sipoon kunnalta Kuntarahoitus Oyj:lle alkuperäisin ehdoin ja päättää vastaavan Sipoon kunnan ja hyvinvointialueen välisen vuokrasopimuksen sekä valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan tekemään teknisluonteisia korjauksia sopimusluonnokseen ja allekirjoittamaan sopimuksen.

Päätös

Aluehallitus päätti hyväksyä Nikkilän pelastusaseman kiinteistöleasingsopimuksen siirron Sipoon kunnalta Kuntarahoitus Oyj:lle alkuperäisin ehdoin ja päättää vastaavan Sipoon kunnan ja hyvinvointialueen välisen vuokrasopimuksen sekä valtuutti hyvinvointialuejohtajan tekemään teknisluonteisia korjauksia sopimusluonnokseen ja allekirjoittamaan sopimuksen.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että aluehallituksen jäsenet Kaj Lindqvist ja Marketta Mattila poistuivat kokouksesta esteellisinä tämän asian käsittelyn ajaksi klo 19.07–19.08 (yhteisöjäävi, kunnanhallituksen puheenjohtaja ja jäsen).


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.