Välfärdsområdesstyrelsen, möte 27-02-2025

Protokollet är granskat

§ 42 Lägesrapport om produktivitetsprogrammet

IUHVADno-2023-3519

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:  
utvecklingsdirektör för tjänster Ilona Koskenniemi
utvecklingschef Ann-Sofie Nylund
utvecklingschef Raisa Muikku
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi
förvaltningschef, social- och hälsovård Heli Sjöblom
heli.sjoblom2(at)itauusimaa.fi

 

Välfärdsområdesfullmäktige godkände Östra Nylands välfärdsområdes produktivitetsprogram för anpassning av ekonomin 12.12.2023 (§135). A-korgen består av sju produktivitetsspetsar under vilka 74 olika produktivitetsobjekt sorterar. Produktivitetsobjekten, såsom att utveckla vårdgraderingen, överföring av tyngdpunkten till tjänster för främjande av hälsa och välfärd samt stärkande av den sektorsövergripande verksamheten och intressentgruppernas roll, går i rätt riktning och är ändamålsenliga med tanke på de framtida servicebehoven, men spareffekterna av dessa kommer att märkas först under de kommande åren. Produktivitetsobjekten är för närvarande länkade till över 100 projekt, varav över 70 inom social- och hälsovårdstjänsterna.

Åtgärder inom produktivitetsprogrammets B- och C-korgar, som gällde en begränsning av tillgången till tjänster och en försämring av servicenivån, gick vidare till beslutsfattande år 2024 som en del av servicenätsplanen. Genom välfärdsområdesfullmäktiges beslut 10.12.2024 godkändes endast en del av de sparåtgärder som föreslogs för år 2025.

År 2025 deltar Östra Nylands välfärdsområde i ett av staten styrt program för förändringsstöd, vars mål är att uppnå betydande besparingar före utgången av 2026, som är den tid som getts för att täcka underskottet. FM och SHM har lyft fram enhetspriserna för social- och hälsovården och gjort en riksomfattande jämförelse av dem.

Inom de gemensamma hälso- och sjukvårdsvårdstjänsterna har man i enlighet med produktivitetsprogrammet effektiviserat kundflödet vid hälsocentralsjukhusets avdelningar genom att förenhetliga de interna verksamhetsmodellerna (bland annat införandet av daglig ledning, processen för inskrivning av kunder) och genom att hänvisa kunderna till avdelningarna utifrån vårdbehovet i stället för utifrån hemkommunen (nämnden för ordnande av tjänster 6.11.2024, §122). I samarbete med tjänster för äldre har kundernas utskrivningsprocess setts över, och bland annat ett pilotförsök med multiprofessionella hembesök och införskaffande av en modell med ansvarsläkare pågår. De fördröjda förflyttningarna har minskat betydligt sedan 2023.

Distributionen av avgiftsfria förbrukningsartiklar för långvariga sjukdomar har centraliserats (nämnden för ordnande av tjänster 4.9.2024, § 80) inom hälsostationstjänster och samtidigt har det tagits i bruk enhetliga utdelningskriterier. Enheternas förråd av förbrukningsartiklar har förenhetligats och anvisningar om beställningspraxis har getts bland annat i fråga om sårvårdsprodukter.

Inom familje- och socialtjänster har man granskat kriterierna för beviljande av tjänster och serviceprocesserna. Det har satsats både på en bedömning av det sektorsövergripande servicebehovet inom socialvården och på det multiprofessionella servicebehovet inom social- och hälsovården. Organisations-, förenings- och intressentgruppsarbetet samt samarbetet med tredje sektorn har lyfts fram i en särskild granskning.

Från och med 2025 har man då det gäller skötseln av sysselsättningen och integrationen svarat mot arbetskraftsmyndighetens förändrade placering genom att ta fram en gemensam handbok med kommunerna och sysselsättningsområdena. Långtidsarbetslösheten har också beaktats som fenomen genom hälsoundersökningar av arbetslösa och projekt för bedömning av arbets- och funktionsförmågan.

Inom socialvården satsar man för närvarande på att bygga digitala vägar. Pilotförsöket kring frågan om hemlöshet har avslutats, verksamhetsmodellen för social rehabilitering (THL) håller på att förankras i regionerna, och man håller på att inleda ett pilotförsök som gäller rådgivning om prevention med låg tröskel. Öppen rehabilitering inom missbrukarvården, en del av mental- och missbrukarvården, har inletts som en ny verksamhetsform.

Man har lättat på servicestrukturen både inom mental- och missbrukarvården och inom funktionshinderservicen genom att kontrollera kundens nuvarande servicebehov och genom att göra nödvändiga ändringar i servicen. Förändringar som betyder en lättare servicestruktur inom funktionshinderservicen har också gjorts bland annat genom konkurrensutsättning av beställningscentralen för färdtjänsten och genom att överföra kosthållet till produktion i egen regi. Produktifieringen av funktionshinderservicen blir klar i februari 2025.

Inom tjänster för äldre har man år 2024 berett en förstärkning av gemenskapsboendet i området. Upphandlingsprocessen för gemenskapsboende pågår. I tjänster för äldre har man i samarbete med tjänster för personer i arbetsför ålder för den tid som ligger mellan personer i arbetsför ålder och dagverksamhet byggt upp en helhet av social rehabilitering samt ett stödteam för boendeservice och hemvård. Hemvårdens bedömningsteam har kommit igång i hela området som en del av RRP-projekthelheten.

För att öka hemvårdens direkta arbetstid har de yrkesgruppsspecifika uppgifterna förenhetligats i området och måluppställningen har gjorts med beaktande av restiderna. Uppföljningen av den direkta arbetstiden försvåras av skillnaderna mellan de olika patientdatasystemen i fråga om statistikföringen.

Den gemensamma vikariepoolen har beretts år 2024, och den nya enheten ska starta våren 2025.

Till de centrala målen för produktivitetsprogrammet år 2025 har lyfts fram införandet av ett gemensamt klient- och patientdatasystem, en lättare servicestruktur, minskat utnyttjande av köpta tjänster samt en minskning av kostnaderna för inhyrd vård- och omsorgspersonal. För att uppnå dessa mål pågår bland annat en ökning av kostnadsmedvetenheten hos hela personalen, en omprövning av grunderna för beviljande av tjänster, en strängare behovsprövning i fråga om anlitande av bemanningspersonal och en granskning av remisspraxis för den specialiserade sjukvården.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen antecknar för kännedom lägesrapporten om produktivitetsprogrammet.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen antecknade för kännedom lägesrapporten om produktivitetsprogrammet.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet att välfärdsområdesstyrelsen höll en paus efter behandlingen av detta ärende kl. 20.37–20.48.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.