Välfärdsområdesstyrelsen, möte 11-04-2024

Protokollet är granskat

§ 99 Verksamhetsberättelser för år 2023 för påverkansorganen

IUHVADno-2024-609

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
förvaltningschef Lilian Andergård-Stenstrand
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Enligt 32 § i välfärdsområdeslagen (611/2021) ska välfärdsområdesstyrelsen inrätta ett ungdomsfullmäktige för välfärdsområdet eller en motsvarande påverkansgrupp för unga för att garantera den unga befolkningens möjligheter att delta och påverka, ett äldreråd för välfärdsområdet för att garantera den äldre befolkningens möjligheter att delta och påverka och ett råd för personer med funktionsnedsättning för välfärdsområdet för att garantera möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att delta och påverka. Medlemmarna i dessa påverkansorgan ska väljas bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. Till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer. Välfärdsområdesstyrelsen ska sörja för påverkansorganens verksamhetsförutsättningar.

Välfärdsområdesstyrelsen valde 16.2.2022 äldreråd och råd för personer med funktionsnedsättning för Östra Nylands välfärdsområde samt 12.1.2023 ungdomsfullmäktige för välfärdsområdet för mandattiden 2022–2025. Välfärdsområdesstyrelsen har även godkänt påverkansorganens verksamhetsstadgor enligt vilka påverkansorganen årligen upprättar en verksamhetsberättelse över sin verksamhet under det föregående året och sänder verksamhetsberättelserna välfärdsområdesstyrelsen för kännedom.

Välfärdsområdets ungdomsfullmäktige, råd för personer med funktionsnedsättning och äldre råd har uppgjort en verksamhetsberättelse över sin verksamhet för år 2023 och sänt verksamhetsberättelserna välfärdsområdesstyrelsen för kännedom.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen antecknar för kännedom de bifogade verksamhetsberättelserna för år 2023 för ungdomsfullmäktige, rådet för personer med funktionsnedsättning och äldrerådet.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen antecknade för kännedom de bifogade verksamhetsberättelserna för år 2023 för ungdomsfullmäktige, rådet för personer med funktionsnedsättning och äldrerådet.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.