Välfärdsområdesstyrelsen, möte 11-04-2024

Protokollet är granskat

§ 108 Övriga ärenden

Beskrivning

Medlemmarna i välfärdsområdesstyrelsen behandlar övriga ärenden.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen antecknar övriga ärenden för kännedom.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen förde en diskussion om de förtroendevalda som har en dubbelroll i kommunerna och välfärdsområdet är jäviga att delta i bl.a. det kommande servicenätverkets beredning och behandling i välfärdsområdets olika förtroendeorgan.

Välfärdsområdesstyrelsen linjerade ärendet enligt följande:

  • Den som är ledamot eller suppleant i en kommunstyrelse inom området eller hör till kommunfullmäktiges presidium är enligt reglerna för samfundsjäv/generalklausulen jävig att delta i behandlingen av servicenätverket i välfärdsområdesstyrelsens sammanträden. På samma sätt bör även deltagande enligt närvaro- och yttranderätt bedömas.
  • Den som är ledamot eller suppleant i en kommunstyrelse inom området eller hör till kommunfullmäktiges presidium är enligt reglerna för samfundsjäv/generalklausulen jävig att delta i behandlingen av servicenätverket i nämndernas sammanträden. På samma sätt bör även deltagande enligt närvaro- och yttranderätt bedömas.
  • Ifall aftonskolan eller seminariet är till sitt innehåll informativt och det inte fattas beslut eller bereds ärenden för beslutsfattande, handlar det inte om egentlig behandling av välfärdsområdesstyrelsens eller välfärdsområdesfullmäktiges ärenden, och sålunda uppstår inte jäv.  
  • Ifall aftonskolan eller seminariet innehåller beslutsfattande eller beredning av ärenden, tillämpas jävsreglerna. Dessa tillställningar nämns i kallelsen som beredande tillställningar.


Välfärdsområdesstyrelsen antecknade övriga ärenden för kännedom.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.