Nämnden för ordnande av tjänster, möte 19-04-2023

Protokollet är granskat

§ 37 Grunder för beviljande av serviceboende med heldygnsomsorg för äldre

IUHVADno-2023-801

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre) Kirsi Oksanen
resultatenhetschef Heidi Nastolin
planerare Nina Nyholm
e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Enligt 21 c § i socialvårdslagen (2014/1301) avses med serviceboende med heldygnsomsorg boende i ett vårdhem, ett servicehem eller en liknande boendeenhet som är tillgänglig och trygg och tillhandahåller social verksamhet och där personen förfogar över en bostad som motsvarar hans eller hennes behov och där han eller hon av boendeenhetens personal utan dröjsmål och oberoende av tid på dygnet får vård och omsorg också för sitt akuta behov.

Serviceboende med heldygnsomsorg omfattar vård och omsorg enligt personens individuella behov oberoende av tid på dygnet, verksamhet som upprätthåller och främjar funktionsförmågan, måltider, klädvård, städning samt verksamhet som främjar delaktighet och socialt umgänge. Serviceboende ska tillhandahållas så att personens integritet respekteras och hans eller hennes delaktighet stöds. Dessutom ska det ses till att personen har möjlighet att få den medicinska rehabilitering och andra hälso- och sjukvårdstjänster som han eller hon behöver.

Serviceboende med heldygnsomsorg ordnas för en person som dagligen, oberoende av tid på dygnet, behöver fortlöpande vård och omsorg eller krävande yrkesinriktad vård som det inte är möjligt eller förenligt med klientens intresse att ordna som hemvård, närståendevård, familjevård eller på något annat sätt. Målet är att stödja möjligheterna för klienter som behöver fortlöpande vård och omsorg att leva och bo i en trivsam miljö, där den äldre kan uppleva sitt liv som värdefullt, betydelsefullt och tryggt. Syftet är att främja och upprätthålla klienternas fysiska, psykiska och sociala funktionsförmåga.

Serviceboende med heldygnsomsorg för äldre ordnas både i Östra Nylands välfärdsområdes egna enheter och som köptjänst. Beslut om beviljande av serviceboende med heldygnsomsorg fattas av välfärdsområdets multiprofessionella SAS-arbetsgrupp på basis av en bedömning av klientens servicebehov och klientens ansökan. Bedömningen av servicebehovet görs genom multiprofessionellt samarbete tillsammans med klienten och klientens anhöriga. För att bedöma funktionsförmågan vid bedömningen av servicebehovet används RAI-bedömningsverktyget. RAI (Resident Assessment Instrument) är ett brett verktyg för bedömning av behovet av vård och vårdkvaliteten som är utformat för användning inom tjänsterna för äldre. Klientens servicebehov bedöms alltid på basis av en helhetsbedömning och de mätare som används vid bedömningen av servicebehovet är riktgivande.

Syftet med grunderna för beviljande av tjänster är att trygga ett jämlikt och rättvist bemötande av klienterna inom Östra Nylands välfärdsområde samt att rikta tjänster i rätt tid. Grunderna för beviljande har utarbetats i samarbete mellan välfärdsområdets tjänsteinnehavare genom att utnyttja grunderna för beviljande av tjänster i kommunerna i området. Ett utlåtande om grunderna för beviljande har begärts av Östra Nylands välfärdsområdes äldreråd, råd för personer med funktionsnedsättning och ungdomsfullmäktige.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde godkänner grunderna för beviljande av serviceboende med heldygnsomsorg för äldre inom Östra Nylands välfärdsområde från och med den 19 april 2023.

 

Paragrafen justeras omedelbart.

 

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt godkänna grunderna för beviljande av serviceboende med heldygnsomsorg för äldre inom Östra Nylands välfärdsområde från och med den 19 april 2023.

 

Paragrafen justerades genast.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).