Nämnden för ordnande av tjänster, möte 19-04-2023

Protokollet är granskat

§ 38 Grunder för beviljande av gemenskapsboende för äldre

IUHVADno-2023-802

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre) Kirsi Oksanen
resultatenhetschef Heidi Nastolin
planerare Nina Nyholm
e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Enligt 21 b § i socialvårdslagen (2014/1301) avses med gemenskapsboende boende som ordnas av välfärdsområdet i en tillgänglig och trygg boendeenhet där personen förfogar över en bostad som motsvarar hans eller hennes behov och där de boende erbjuds verksamhet som främjar socialt umgänge. Gemenskapsboende ordnas för personer som behöver det på den grunden att deras funktionsförmåga är nedsatt och att deras behov av vård och omsorg har ökat till följd av hög ålder, sjukdom eller skada eller någon annan motsvarande orsak.

Målet med gemenskapsboende är att stödja möjligheterna för klienter som behöver fortlöpande vård och omsorg att leva och bo i en trivsam miljö, där den äldre kan uppleva sitt liv som värdefullt, betydelsefullt och tryggt. Syftet är att främja och upprätthålla klienternas fysiska, psykiska och sociala funktionsförmåga.

Gemenskapsboende för äldre ordnas i Östra Nylands välfärdsområdes egna enheter. Beslut om beviljande av gemenskapsboende fattas av välfärdsområdets multiprofessionella SAS-arbetsgrupp på basis av en bedömning av klientens servicebehov och klientens ansökan. Bedömningen av servicebehovet görs genom multiprofessionellt samarbete tillsammans med klienten och klientens anhöriga. För att bedöma funktionsförmågan vid bedömningen av servicebehovet används RAI-bedömningsverktyget. RAI (Resident Assessment Instrument) är ett brett verktyg för bedömning av behovet av vård och vårdkvaliteten som är utformat för användning inom tjänsterna för äldre. Klientens servicebehov bedöms alltid på basis av en helhetsbedömning och de mätare som används är riktgivande.

Syftet med grunderna för beviljande av tjänster är att trygga ett jämlikt och rättvist bemötande av klienterna inom Östra Nylands välfärdsområde samt att rikta tjänster i rätt tid. Grunderna för beviljande har utarbetats i samarbete mellan välfärdsområdets tjänsteinnehavare. Ett utlåtande om grunderna för beviljande har begärts av Östra Nylands välfärdsområdes äldreråd, råd för personer med funktionsnedsättning och ungdomsfullmäktige.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde godkänner grunderna för beviljande av gemenskapsboende för äldre inom Östra Nylands välfärdsområde från och med den 19 april 2023.

 

Paragrafen justeras genast.

 

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt godkänna grunderna för beviljande av gemenskapsboende för äldre inom Östra Nylands välfärdsområde från och med den 19 april 2023.

 

Paragrafen justerades genast.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).