Aluevaltuusto, kokous 2.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Palveluseteleiden arvot Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella 

IUHVADno-2023-834

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu: Suunnittelija Nina Nyholm, projektikoordinaattori Sanna Äyräväinen, vastuualuejohtaja Ilona Koskenniemi, vastuualuejohtaja Kirsi Oksanen ja johtava lakimies Salla Paavilainen. Yhteystiedot: etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi  

Palvelusetelistä säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetussa laissa (569/2009). Palvelusetelien avulla pyritään lisäämään asiakkaan ja potilaan valinnan mahdollisuuksia, parantamaan palvelujen saatavuutta sekä edistämään hyvinvointialueen sosiaali- ja terveystoimen sekä sen elinkeinotoimen ja yksityisten palvelujen tuottajien yhteistyötä.  

Palvelusetelillä tarkoitetaan järjestämisvastuussa olevan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelun saajalle myöntämää sitoumusta korvata palvelun tuottajan antaman palvelun kustannukset hyvinvointialueen ennalta määräämään arvoon asti. Asiakas maksaa saamastaan palvelusta omavastuuosuuden, joka jää jäljelle, kun yksityisen palveluntuottajan hinnasta vähennetään asiakkaalle myönnetyn palvelusetelin arvo.  Asiakkaalla on oikeus kieltäytyä hänelle tarjotusta palvelusetelistä, jolloin hyvinvointialueen tulee ohjata hänet hyvinvointialueen muilla tavoin järjestämään palveluun.  

Hyvinvointialueen tulee hyväksyä ne yksityiset palvelujen tuottajat, joiden palvelujen maksamiseen asiakas voi käyttää hyvinvointialueen myöntämää palveluseteliä. Hyvinvointialueen on pidettävä luetteloa hyväksymistään palvelujen tuottajista. Tiedot palvelujen tuottajista, näiden tuottamista palveluista ja niiden hinnoista tulee olla julkisesti saatavilla internetissä ja muulla soveltuvalla tavalla. 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on tällä hetkellä käytössä palvelusetelit  

  • lapsiperheiden kotipalvelussa,  
  • kotihoidossa,  
  • omaishoidossa,  
  • henkilökohtaisessa avussa,  
  • ympärivuorokautisessa palveluasumisessa  
  • rintamaveteraanien avokuntoutuksessa ja  
  • rintamaveteraanien kotona asumista tukevissa palveluissa.  

 

Palveluseteleillä tuotettavan palvelun tarkemmat sisällöt ja palveluntuottajan ja palvelusetelin käytön yleiset velvoitteet ja käytännöt on määritelty palveluseteleiden sääntökirjoissa. Palveluseteleiden sääntökirjojen hyväksymistä käsitellään palveluiden järjestäminen -lautakunnan kokouksessa 19.4.2023.  

Palveluseteleiden arvojen määrittely kuuluu hallintosäännön mukaan aluevaltuuston päätösvaltaan. Palveluseteleiden arvot on yhtenäistetty aiemmin kunnissa käytössä olleiden seteleiden arvojen pohjalta. Esitetyt palveluseteleiden arvot löytyvät liitteenä 1 olevasta taulukosta. Ympärivuorokautisen palveluasumisen palveluseteli on tulosidonnainen, ja liitteestä 2 löytyy tarkempi taulukko ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelin arvon määrittelystä. 

Aluevaltuusto on vuoden 2023 talousarviokäsittelyn yhteydessä päättänyt kohdistaa lisää rahaa omaishoidon palveluseteliin, jonka arvoksi on käsittelyssä määritelty 260 euroa. Tämä valtuuston linjaus on huomioitu valmistelussa ja päätettävänä olevassa maksutaulukossa. 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella käytössä olevien palveluseteleiden arvot liitteiden mukaisesti. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että jäsen Pia Nurme jääväsi itsensä ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi klo 17.45-17.54 (yhteisöjäävi).

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
suunnittelija Nina Nyholm
projektikoordinaattori Sanna Äyräväinen
vastuualuejohtaja Ilona Koskenniemi
vastuualuejohtaja Kirsi Oksanen
johtava lakimies Salla Paavilainen.
etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi  

Ehdotus

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyy Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella käytössä olevien palveluseteleiden arvot liitteiden mukaisesti.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että valtuutettu Pia Nurme jääväsi itsensä ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi klo 18.23-18.28 (yhteisöjäävi).


Muutoksenhaku

Valitusosoitus (Aluevalitus)

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella aluevalituksella.

Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena (3) päivänä viestin lähettämisestä. Jäsenkunnan ja jäsenkunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän (7) päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

 

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen:

Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5, 00520 Helsinki.
​​​​​helsinki.hao(at)oikeus.fi

Sähköpostia lähetettäessä (at)-merkintä korvataan @-merkillä.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle. Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

 

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää: Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 09.00 – 15.00.