Välfärdsområdesstyrelsen, möte 17-08-2023

Protokollet är granskat

§ 205 Inrättande av nya tjänster som hälsocentralsläkare i och med att den maximala väntetiden för icke-brådskande vård inom primärvården stramas åt. 

IUHVADno-2023-3021

Beskrivning

Beredning och ytterligare uppgifter:  
ansvarsområdesdirektör, hälsotjänsterna, Carita Schröder 
chefläkare, Susanna Varilo 
e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi 

Om väntetiderna inom vården (vårdgaranti) bestäms i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010). Icke-brådskande vård erbjuds välfärdsområdets invånare vid social- och hälsovårdscentraler. Inom offentlig hälsovård finns bestämmelser om vissa maximala väntetider för icke-brådskande vård.  För tillfället lyder de: 

  • Om bedömningen av vårdbehovet förutsätter ett besök på vårdcentralen ska mottagningstiden ges inom tre vardagar från den dag patienten tog kontakt. 
  • Patienten ska få vård inom tre månader. Inom munhälsovården kan tiden överskridas med tre månader förutsatt att patientens hälsa inte äventyras. 

Maximitiderna för att få vård inom den icke-brådskande primärvården skärps stegvis från och med 1.9.2023. Från den dagen innefattar vårdgarantin inom primärvården en maximal väntetid på 14 dygn, och inom mun- och tandvården 4 månader.  Från 1.11.2024 skärps vårdgarantin inom primärvården till sju dygn, och inom mun- och tandvården till tre månader.  

Inom ansvarsområdet för hälsotjänster har man beräknat hur många fler hälsocentralsläkare som behövs i området för att nå den lagstadgade maximala väntetiden från och med 1.9.2023. I beräkningarna har personalmängden relaterats till befolkningsmängden. Beräkningarna som baserar sig på områdets befolkningsunderlag visar att personalen behöver kompletteras med sammanlagt sex läkare. 

Den vanligaste månadslönen för läkare på hälsocentralen är 6 717,23 euro. Den kan också vara högre eller lägre beroende på erfarenhet, utbildning och arbetsbeskrivning. Kostnadseffekten kan dock uppskattas på grund av denna mest typiska lönen. Den totala månadskostnaden för att skapa dessa sex tjänster, inklusive arbetsgivarens kostnader, är cirka 54 000 euro. Kostnaden för år 2023 är ringa eller men användande av bemanningsföretag är synnerligen dyrt och omotiverat. 

Enligt 48 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde inrättas tjänsterna av välfärdsområdesstyrelsen. Behörighetsvillkor för tjänsten är legitimation som läkare. Som språkkrav för tjänsten föreslås goda muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och goda muntliga kunskaper i det andra inhemska språket.  

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen inrättar sex tjänster som hälsovårdscentralläkare som gäller tillsvidare från och med 1.9.2023, bekräftar att behörighetsvillkoren för tjänsten är legitimation som läkare samt att språkkraven är goda muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och goda muntliga kunskaper i det andra inhemska språket. 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslöt inrätta sex tjänster som hälsovårdscentralläkare som gäller tillsvidare från och med 1.9.2023, bekräftade att behörighetsvillkoren för tjänsten är legitimation som läkare samt att språkkraven är goda muntliga och skriftliga kunskaper i det ena inhemska språket och goda muntliga kunskaper i det andra inhemska språket. 

Möte hantering

Föredragande ändrade föredragningstexten enligt följande:

Från andra styckets första mening tas bort ordet ”stegvis”. Likaså tas följande två meningar bort: ”Från den dagen innefattar vårdgarantin inom primärvården en maximal väntetid på 14 dygn, och inom mun- och tandvården 4 månader. Från 1.11.2024 skärps vårdgarantin inom primärvården till sju dygn, och inom mun- och tandvården till tre månader.” Dessutom läggs följande text efter det fjärde stycket: ”Välfärdsområdet har 58 läkartjänster, varav 16 är obesatta på grund av rekryteringsutmaningar. Hittills har läkarbristen delvis täckts av inhyrd arbetskraft. Under hösten satsas på rekrytering av läkare och därmed skulle behovet av inhyrd arbetskraft kunna minska och samtidigt kan vi garantera kravet på vårdgarantin. Kostnaderna kommer att beaktas i 2024 års budget.”