Välfärdsområdesstyrelsen, möte 17-08-2023

Protokollet är granskat

§ 203 Rättelse av beslut: § 176 Östra Nylands välfärdsområdes fakturering av klientens/patientens kostnader av hens hemkommuns välfärdsområde. 

IUHVADno-2023-1516

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredningoch upplysningar: redovisningschef Annette Povenius, förnamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Om en klient/patient som inte är invånare i den kommunens välfärdsområde där hen vårdas, ska det välfärdsområde, vars kommuns område klienten/patienten hör till, ersättning för de kostnader som uppstått för vården eller tjänsten till Östra Nylands välfärdsomårde, om inte något annat bestäms om ersättning av vårdkostnader någon annanstans.

Ersättningen ska basera sig på produktifieringen eller ett produktpris som ligger till grund när verksamhetsenheten följer upp sin verksamhet. Från ersättningen avdras de klientavgifter som patienten har betalat för vården eller tjänsten och övriga verksamhetsintäkter som serviceproducenten har fått i samband med vården.

Eftersom det för en egen kalkylering i välfärdsområdet inte finns tillräckliga uppgifter gällande utfallet, har år 2023 prissättning gjorts på basen av kommunernas uppgifter för 2022. På basen av kommunernas uppgifter har man räknat ett medelpris för tjänsterna, varpå en förhöjning på 4,9 procent har gjorts.

Under beredningen 2022 har välfärdsområden gjort ett gemensamt beslut gällande förhöjning av de före detta Kårkulla och Etevas tjänster. Före detta Kårkullas pris har höjts med 4,9 procent och före detta Etevas pris med 3,5 procent.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Områdesstyrelsen föreslår att områdesfullmäktige fastställer ersättningarna för fakturering av kostnaderna av klienten/patientens hemkommuns välfärdsområde.

Paragrafen justeras omedelbart.

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget.

Ärendet justerades genast.

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelsen har 8.6.2023, § 176beslutat föreslå att välfärdsområdesfullmäktige fastställer ersättningar för fakturering av kostnader av patientens/kundens hemkommuns välfärdsområde. Enligt 83 § i förvaltningsstadgarna för välfärdsområdet beslutar välfärdsområdesfullmäktige om de allmänna villkoren för välfärdsområdets avgifter som faktureras för tjänster och andra prestationer samt för klientavgifterna som tas ut för tjänster som tillhör välfärdsområdets organiseringsansvar. Välfärdsområdesstyrelsen fattar mera detaljerade beslut om grunderna och beloppen i euro för andra avgifter. Välfärdsområdesstyrelsen kan överföra sin befogenhet gällande beslutandet om avgifter till en underställd myndighet. 

Eftersom det inte gäller allmänna grunder för avgifter som faktureras för tjänster och andra prestationer eller klientavgifter som faktureras för tjänster som tillhör välfärdsområdets organiseringsansvar, ligger befogenheten att besluta om ersättningar för fakturering av kostnader av klientens/patientens hemkommun hos välfärdsområdesstyrelsen. 

Välfärdsområdesstyrelsens beslut gäller endast ärendets beredning, inklusive förslag på beslut till fullmäktige. Eftersom ärendet inte har förts till fullmäktige, har ärendet inte avgjorts eller genomförts. Välfärdsområdesstyrelsen kan göra en s.k. självrättelse i ärendet.  

I 50§ i förvaltningslagen står det att en myndighet kan undanröja ett oriktigt beslut som den har fattat och avgöra saken på nytt, om 

1) beslutet grundar sig på en klart oriktig eller bristfällig utredning, 

2) beslutet grundar sig på uppenbart oriktig tillämpning av lag, 

3) det har skett ett fel i förfarandet när beslutet fattades, eller 

4) det har tillkommit sådan ny utredning i saken som väsentligt kan påverka beslutet. 

Därmed ska välfärdsområdesstyrelsen undanröja sitt oriktiga beslut 8.6.2023 § 176, där den föreslog till välfärdsområdesstyrelsen att den fastställer ersättningar för fakturering av kostnader av klientens/patientens hemkommuns välfärdsområde. Välfärdsområdesstyrelsen bör fatta ett nytt beslut, så att den kan fastställa ersättningar för fakturering av kostnader av klientens/patientens hemkommuns välfärdsområde. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att undanröjer sitt oriktiga beslut 8.6.2023 § 176, där den föreslog till välfärdsområdesstyrelsen att den fastställer ersättningar för fakturering av kostnader av klientens/patientens hemkommuns välfärdsområde.  

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att fastställa ersättningar för fakturering av kostnader av klientens/patientens hemkommuns välfärdsområde, enligt bilaga. 

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget.