Aluehallitus, kokous 17.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 205 Terveyskeskuslääkäreiden lisävirkojen perustaminen perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisaikojen tiukentuessa

IUHVADno-2023-3021

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:  
vastuualuejohtaja, terveyspalvelut, Carita Schröder 
johtava lääkäri, Susanna Varilo 
sähköposti: etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi 

Hoitoon pääsystä (hoitotakuu) säädetään terveydenhuoltolaissa (1326/2010). Kiireetöntä hoitoa tarjotaan hyvinvointialueella asuville sosiaali- ja terveyskeskuksissa. Kiireettömään hoitoon pääsylle on säädetty tietyt enimmäisajat julkisessa terveydenhuollossa.  Tällä hetkellä ne ovat: 

  • Jos hoidon tarpeen arviointi vaatii terveyskeskuksessa käyntiä, sinne on saatava aika kolmen arkipäivän kuluessa yhteydenotosta. 
  • Hoitoon on päästävä viimeistään kolmessa kuukaudessa. Suun terveydenhuollossa tämä aika voidaan ylittää kolmella kuukaudella potilaan terveydentilan vaarantumatta. 

Perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisaikoja tiukennetaan portaittain 1.9.2023 alkaen. Tuosta päivästä alkaen hoitotakuu on perusterveydenhuollossa 14 vuorokautta ja suun terveydenhuollossa neljä kuukautta. 1.11.2024 alkaen hoitotakuu perusterveydenhuollossa kiristyy seitsemään vuorokauteen ja suun terveydenhuollossa kolmeen kuukauteen.  

Terveyspalveluiden vastuualueella on laskettu, kuinka monta terveyskeskuslääkäriä alueelle tarvitaan lisää, jotta 1.9.2023 alkaen päästään lain vaatimaan hoitoon pääsyn enimmäisaikaan. Laskelmissa on suhteutettu henkilöstömäärä väestömäärään. Väestöpohjaan perustuvan laskennan perusteella lisähenkilöstön tarve alueella on yhteensä kuusi lääkäriä. 

Terveyskeskuslääkäreidemme tyypillisin kuukausipalkka on 6 717,23 euroa. Palkka voi olla myös suurempi tai pienempi riippuen kokemuksesta, koulutuksesta sekä työnkuvasta. Kustannusvaikutuksen voi kuitenkin arvioida tämän tyypillisimmän palkan perusteella. Työnantajakuluineen näiden kuuden viran perustamisen kuukausittainen kustannus työnantajakuluineen on yhteensä noin 54 000 euroa. Kustannus vuodelle 2023 on vähäinen, kun taas vuokratyövoiman käyttö olisi erityisen kallista eikä siten perusteltua. 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 48 §:n mukaan aluehallitus perustaa virat. Kelpoisuusvaatimuksena virkaan on laillistus lääkärin tehtävään. Kielitaitovaatimukseksi virkaan ehdotetaan yhden kotimaisen kielen hyvää taitoa sekä suullisesti että kirjallisesti ja toisen kotimaisen kielen hyvää suullista taitoa.   

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus perustaa kuusi toistaiseksi voimassa olevaa terveyskeskuslääkärin virkaa alkaen 1.9.2023, vahvistaa viran kelpoisuusehdoksi laillistuksen lääkärin tehtävään sekä kielitaitovaatimukseksi yhden kotimaisen kielen hyvän taidon sekä suullisesti että kirjallisesti ja toisen kotimaisen kielen hyvän suullisen taidon. 

Päätös

Aluehallitus päätti perustaa kuusi toistaiseksi voimassa olevaa terveyskeskuslääkärin virkaa alkaen 1.9.2023, vahvisti viran kelpoisuusehdoksi laillistuksen lääkärin tehtävään sekä kielitaitovaatimukseksi yhden kotimaisen kielen hyvän taidon sekä suullisesti että kirjallisesti ja toisen kotimaisen kielen hyvän suullisen taidon. 

Kokouskäsittely

Esittelijä muutti esittelytekstiä seuraavasti:

Toisen kappaleen ensimmäisestä lauseesta poistetaan sana ”portaittain”. Myös seuraavat kaksi lausetta poistetaan: ”Tuosta päivästä alkaen hoitotakuu on perusterveydenhuollossa 14 vuorokautta ja suun terveydenhuollossa neljä kuukautta. 1.11.2024 alkaen hoitotakuu perusterveydenhuollossa kiristyy seitsemään vuorokauteen ja suun terveydenhuollossa kolmeen kuukauteen.” Lisäksi neljännen kappaleen jälkeen lisätään seuraava teksti: ”Lääkäreiden virkoja on alueella 58 kpl, joista 16 on täyttämättä rekrytointihaasteiden takia. Lääkärivajetta on paikattu tähän mennessä osittain vuokratyövoimalla. Syksyn aikana lääkäreiden rekrytointiin tullaan satsaamaan ja täten vuokratyövoiman tarvetta pystyttäisiin vähentämään ja samalla takaamaan hoitokuun vaatimukset. Kustannukset huomioidaan vuoden 2024 talousarviossa.”