Aluehallitus, kokous 17.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 202 Loviisan uuden pelastusaseman hankesuunnitelman hyväksyminen

IUHVADno-2023-3029

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot kiinteistöpäällikkö Riikka Lintukangas riikka.lintukangas(a)itauusimaa.fi 

Nykyinen Loviisan pelastusasema ei vastaa tiloiltaan, toiminnoiltaan tai tekniikaltaan tämän päivän ja tulevaisuuden pelastustoimen, eikä myöskään ensihoidon tarpeita ja vaatimuksia. Paloaseman ensimmäinen osa on rakennettu 1950-luvulla ja sitä on laajennettu 1985. Nykyisessä rakennuksessa ei voida toteuttaa ns. puhtaan paloaseman periaatteita (likaiset ja puhtaat tilat on selkeästi erotettu toisistaan). Paloasema sijaitsee keskusta-alueella ja yleisen tieverkon ulkopuolella. Sijainti on epäedullinen ja aiheuttaa viiveitä tavoitettavuuteen. 

Hankkeesta on tehty hankesuunnitelmaluonnos v. 2021 Loviisan kaupungin toimesta. Toimintojen siirryttyä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen alaisuuteen, on toiminnot ja niiden tarve arvioitu uudelleen. Loviisan kaupunki on kaavoittanut maa-alueen Loviisantien varteen uutta pelastusasemaa varten. Hyvinvointialueen investointisuunnitelmassa on varattuna hankkeelle vuodelle 2024 investointimääräraha 9,0 miljoonaa euroa.  

Keväällä 2023 on Loviisan pelastusaseman suunnittelua edistetty hankesuunnitelmalla (ei julkinen liite, moniviranomaistila, laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 621/1999 24 § kohta 8) päivityksenä aikaisempaan hankesuunnitelmaan. Tätä on täsmennetty edelleen ja määritelty tarkkaan hankkeen laajuus ja laatu sekä laadittu näiden pohjalta kustannuslaskelma, jossa on huomioitu hankkeen toteuttamisaikataulu.  

Hanke tullaan kilpailuttamaan hankesuunnitelman pohjalta SR-urakkana (suunnittele ja rakenna), jossa suunnittelu ja toteutus on yhtä kokonaisuutta. Erikseen on valittu projektin johto ja valvonta. Tavoitteena on saada kilpailutus tehtyä vuoden 2023 aikana ja rakentaminen alkaisi keväällä 2024. Tavoitteena on toiminnan käynnistäminen valmiissa rakennuksessa syksyllä 2025.  

Loviisan pelastusasema tullaan rakentamaan Loviisan kaupungin omistamalle maa-alueelle, joka vuokrataan 50 vuoden määräaikaisella sopimuksella Loviisan kaupungilta. Maanvuokrasopimus tuodaan syksyn aikana päätöksentekoon. Maanvuokrauksesta on Loviisan kaupunginhallituksen päätös 8.5.2023 § 144. 

Hankkeen rakentamisen kustannusarvio on n. 8,4 milj.€ (alv 0 %). Tämä investointi sisältyy hyvinvointialueen lainanottovaltuuteen vuodelle 2023. Kustannusarvioon ei sisälly toiminnan kalusteiden, varusteiden ja laitteiden kustannuksia. Kustannusarvio alittaa investointivarauksen (9,0 milj. €) niin, että Loviisan pelastusaseman kalustamiseen ja varustamiseen jää varaus investointimäärärahan puitteissa. 

Hallintosäännön 22 §:n mukaan aluehallitus päättää yli 5 000 000 euron ja enintään 10 000 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista sekä edellä mainittuja koskevista hankintaoikaisuista. 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus hyväksyy liitteenä olevan Loviisan pelastusaseman hankesuunnitelman. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Liitteet

Oheismateriaali