Beskrivning
Beredning och tilläggsuppgifter:
upphandlingschef Ville Hanhinen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi
Bakgrund till upphandlingen
Barnskyddslagens (417/2007) syfte är att trygga barnets rätt till en trygg uppväxtmiljö, en harmonisk och mångsidig utveckling samt till särskilt skydd. Barn- och familjespecifikt barnskydd tillhandahålls bland annat genom att man ordnar stödåtgärder inom öppenvården samt eftervård. Till innehållet och till omfattningen anpassas servicen alltid så att den ska motsvara barnets, den ungas och hans eller hennes familjs servicebehov.
Kunderna inom barnskyddets öppenvård är barn under 18 år och deras familjer, och kunderna inom eftervården är ungdomar i åldern 18–20 år. På kunderna tillämpas lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården (812/2000).
Kommuner i Mellersta och Östra Nyland (Keski-Uudenmaan sotekuntayhtymä: Borgnäs, Hyvinge, Mäntsälä, Nurmijärvi, Träskända och Tusby samt en kommun i Östra Nyland: Sibbo) har tidigare tillsammans konkurrensutsatt öppen- och eftervårdstjänster inom barnskyddet år 2018.
Upphandlingssamarbete
Upphandlingen av tjänster inom barnskyddets öppenvård och eftervård genomförs som en gemensam upphandling av Mellersta och Östra Nylands välfärdsområden.
De välfärdsområden som deltar i upphandlingen har gett Mellersta Nylands välfärdsområde fullmakt att genomföra konkurrensutsättningen. Mellersta Nylands välfärdsområde och Östra Nylands välfärdsområde fattar i fråga om upphandlingen separata beslut och ingår avtal med de serviceproducenter som väljs.
Alla anbudsgivare som uppfyller lämplighetskraven och kraven angående servicen i anbudsförfrågan och vars anbud är i överensstämmelse med anbudsförfrågan väljs till serviceproducenter.
Upphandlingen har beretts i samarbete med ansvarsområdet, och ansvarsområdet förordar upphandlingen.
Anbudsförfrågan
Mellersta och Östra Nylands välfärdsområden har genom en anbudsförfrågan daterad 21.1.2025 begärt anbud för alla ovan nämnda välfärdsområdens räkning för upphandling av tjänster inom öppenvård och eftervård inom barnskyddet.
Upphandlingen är indelad i fyra (4) delområden i beskrivningen Föremål för upphandlingen:
- Intensifierat familjearbete
- Professionellt stödpersonsarbete
- Öppen familjerehabilitering
- Övervakade och stödda möten
Varje delområde har vid konkurrensutsättningen indelats regionalt. Det har önskats att det ges separata priser för Mellersta respektive Östra Nyland. Det finns sammanlagt åtta (8) delområden i konkurrensutsättningen.
Anbudsgivarna har kunnat lämna anbud gällande ett eller flera delområden. Delanbud inom ett och samma delområde har inte varit tillåtna.
Upphandlingsförfarande
Upphandlingen har genomförts som ett öppet förfarande. Det är fråga om en upphandling av social- och hälsovårdstjänster enligt bilaga E som överskrider det nationella tröskelvärdet. En annons om upphandlingen har publicerats i Hilma- och TED-databasen. Anbudsförfrågan publicerades i leverantörsportalen Tarjouspalvelu.fi, där även anbuden skulle lämnas in.
Inkomna anbud
Inom utsatt tid, 26.2.2025 kl. 16.00, inkom med anledning av anbudsförfrågan sammanlagt 82 anbud (bilaga 1), vilka fördelades på olika delområden enligt följande:
- Intensifierat familjearbete i Mellersta Nyland (64 anbud),
- Intensifierat familjearbete Östra Nyland (51 anbud),
- Professionellt stödpersonsarbete i Mellersta Nyland (74 anbud),
- Professionellt stödpersonsarbete i Östra Nyland (61 anbud),
- Öppen familjerehabilitering i Mellersta Nyland (34 anbud),
- Öppen familjerehabilitering i Östra Nyland (28 anbud),
- Övervakade och stödda möten i Mellersta Nyland (37 anbud),
- Övervakade och stödda möten i Östra Nyland (33 anbud),
Anbudsgivarna hade möjlighet att ge anbud på ett eller flera delområden.
Urvalskriterium och jämförelse av anbuden
Urvalskriterium var ekonomisk fördelaktighet. Det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet ansågs vara det anbud som ur den upphandlande enhetens synvinkel har det lägsta priset.
De höga kvalitetskrav som ställs på föremålet för upphandlingen anges som absoluta minimikrav, så att de motsvarar den kvalitetsnivå som de upphandlande enheterna fastställer.
Frågor, svar och ändringar i anbudsförfrågan
Detaljerade frågor och påpekanden om upphandlingen skulle framföras i portalen Tarjouspalvelu.fi senast 7.2.2025. Det kom 30 frågor. Svaren på frågorna publicerades på portalen Tarjouspalvelu.fi. Anbudsförfrågan sattes i korrigeringsstatus, och nödvändiga korrigeringar gjordes. Anbudstiden förlängdes med en vecka.
Behandling och jämförelse av anbuden
Mellersta Nylands välfärdsområde har kontrollerat anbudsgivarnas utfästelser om att de uppfyller de krav som ställs i anbudsförfrågan. Alla anbudsgivare hade lämnat tillbörliga utfästelser om att de angivna villkoren uppfylldes. En jämförelsetabell föreligger som bilaga 1 till beslutet.
Beslutet gäller på villkor att de serviceproducenter som valts lämnar in utredningar i enlighet med de angivna lämplighetskraven på det sätt som anges i beställaransvarslagen, utredningar om sin ekonomiska situation och andra tilläggsutredningar som krävs innan kontrakten undertecknas.
Beställning av servicen under avtalsperioden
Under avtalsperioden lämnar beställaren in beställningar till aktörer bland de valda serviceproducenterna i enlighet med de villkor som fastställts i kontrakten, med beaktande av kundens individuella behov. Beställaren väljer serviceproducent enligt den enskilda kundens behov.
Om kundens behov inte förutsätter något annat, väljer beställaren serviceproducent enligt prioritetsordningen eller genom fritt val.
Östra Nylands välfärdsområde beställer service utgående från behovet.
Ekonomiska konsekvenser
Upphandlingens uppskattade kalkylerade värde är högst 3,9 miljoner euro/år i Mellersta Nylands välfärdsområde (11,7 miljoner euro/treårsperiod), exkl. moms och i Östra Nylands välfärdsområde 2 miljoner euro/år (6 miljoner euro/treårsperiod) exkl. moms.
Östra Nylands välfärdsområde förbinder sig inte till vissa upphandlingsvolymer under avtalsperioden.
Upphandlingsavtal
Den planerade avtalsperioden är två (2) år och löper ut 31.3.2027. Avtalet kan förlängas med ett optionsår. Upphandlingsavtalet träder i kraft och avtalsperioden börjar när båda avtalsparterna har undertecknat ett skriftligt kontrakt.
Delgivning av upphandlingsbeslutet innebär inte att ett avtal har ingåtts. Med de anbudsgivare som valts till ramavtalet ingås ett separat skriftligt upphandlingskontrakt när upphandlingsbeslutet har vunnit laga kraft. Kontrakt ingås tidigast 14 dagar från det att den berörda parten har fått del av beslutet och besvärsanvisningen.
Kontrakt undertecknas endast under förutsättning att serviceproducenten lämnar alla de utredningar som begärts i upphandlingsförfarandet.
Befogenheter
Det bestäms i 22 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde att välfärdsområdesstyrelsen beslutar om upphandlingar, avtal och förbindelser som överskrider 5 000 000 euro och underskrider 10 000 000 euro samt om upphandlingsrättelser angående de ovannämnda. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar dessutom för koncern- och strategitjänsternas del om upphandlingar, avtal och förbindelser som överskrider 1 000 000 euro och underskrider 5 000 000 euro samt om upphandlingsrättelser angående de ovannämnda inom sin sektor.
Beslut
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att i enlighet med anbudsförfrågan på basis av det ekonomiskt fördelaktigaste prisförhållandet till leverantörer av service inom barnskyddets öppen- och eftervård vid Östra Nylands välfärdsområde välja serviceproducenter i enlighet med bilaga 1.
Paragrafen justerades genast.