Nämnden för ordnande av tjänster, möte 02-10-2024

Dagordningen är verifierad

§ 102 Täckningsgrad för gemenskapsboende

IUHVADno-2024-3631

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre) Kirsi Oksanen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Enligt socialvårdslagen (1301/2014) avses med gemenskapsboende boende som ordnas av välfärdsområdet i en tillgänglig och trygg boendeenhet där personen förfogar över en bostad som motsvarar hans eller hennes behov och där de boende erbjuds verksamhet som främjar socialt umgänge.

Gemenskapsboende ordnas för personer som behöver det på den grunden att deras funktionsförmåga är nedsatt och att deras behov av vård och omsorg har ökat till följd av hög ålder, sjukdom eller skada eller någon annan motsvarande orsak. Gemenskapsboende är en serviceform någonstans mittemellan hemvård och serviceboende med serviceomsorg. Den service som kunden får beviljas i form av stödtjänster och/eller hemvård allt efter det individuella behovet.

Enligt befolkningsprognosen kommer antalet personer över 75 år i Östra Nylands välfärdsområde att öka mellan år 2024 och år 2040 med 46,40 procent, det vill säga med 5 497 personer. Den åldrande befolkningen och åldersstrukturens utveckling innebär utmaningar i framtiden.

Välfärdsområdets produktivitetsprogram innehåller omfattande åtgärder för att utveckla verksamheten, med vilka man bland annat eftersträvar en lättare servicestruktur och stävjande av kostnaderna. Att få till stånd en lättare servicestruktur innefattar tjänster som tillhandahålls i hemmet, digital omsorg och utökad kortvarig vård för att möjliggöra boende hemma under en längre tid. Dessutom är de lättare formerna av boendeservice, såsom gemenskapsboende och intervallvård, ägnade att minska behovet av serviceboende med heldygnsomsorg. Serviceboende med heldygnsomsorg är den tyngsta och dyraste servicen inom tjänster för äldre.

Östra Nylands välfärdsområde producerar gemenskapsboende i egen regi, sammanlagt 101 platser. Gemenskapsboendet har i nuläget en täckningsgrad på 0,91 procent. Med täckningsgrad avses tillgången till tjänsten i förhållande till antalet personer över 75 år. För att det ska vara möjligt att åstadkomma en lättare servicestruktur måste man öka antalet platser för gemenskapsboende i välfärdsområdet. Genom att bygga ut gemenskapsboendet kan man göra det möjligt för invånarna att tryggt bo hemma.

Utöver produktion i egen regi kommer gemenskapsboende att erbjudas i form av köpta tjänster. Tillsammans med kommunerna i välfärdsområdet utreds möjligheten att ordna gemenskapsboende i befintliga objekt och i sådana som ska byggas.

På nationell nivå ligger täckningsgraden för gemenskapsboende i välfärdsområdena på 1–3 procent. Med tanke på det växande antalet äldre i Östra Nylands välfärdsområde är det realistiskt att fastställa 2 procent som mål för täckningsgraden. Med en täckningsgrad på 2 procent ökar antalet platser för gemenskapsboende med cirka 150 platser under de närmaste åren.

Täckningsgraden för gemenskapsboende behövs för att man ska kunna dra upp riktlinjer för framtida utvecklingsåtgärder och målsättningar.

Beskrivning förslag

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar att målet för täckningsgraden för gemenskapsboende för äldre i förhållande till antalet personer över 75 år inom Östra Nylands välfärdsområde är 2 procent fram till år 2030.