Nämnden för ordnande av tjänster, möte 02-10-2024

Dagordningen är verifierad

§ 101 Täckningsgrad för serviceboende med heldygnsomsorg

IUHVADno-2024-2142

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ansvarsområdesdirektör (tjänsterför äldre) Kirsi Oksanen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Enligt 21 c § i socialvårdslagen (1301/2014) avses med serviceboende med heldygnsomsorg boende i ett vårdhem, ett servicehem eller en liknande boendeenhet som är tillgänglig och trygg och tillhandahåller social verksamhet och där personen förfogar över en bostad som motsvarar hans eller hennes behov och där han eller hon av boendeenhetens personal utan dröjsmål och oberoende av tid på dygnet får vård och omsorg också för sitt akuta behov.

Serviceboende med heldygnsomsorg omfattar vård och omsorg enligt personens individuella behov oberoende av tid på dygnet, verksamhet som upprätthåller och främjar funktionsförmågan, måltider, klädvård, städning samt verksamhet som främjar delaktighet och socialt umgänge. Serviceboende ska tillhandahållas så att personens integritet respekteras och hans eller hennes delaktighet stöds. Dessutom ska det ses till att personen har möjlighet att få den medicinska rehabilitering och andra hälso- och sjukvårdstjänster som han eller hon behöver.

Serviceboende med heldygnsomsorg ordnas för en person som dagligen, oberoende av tid på dygnet, behöver fortlöpande vård och omsorg eller krävande yrkesinriktad vård som det inte är möjligt eller förenligt med klientens intresse att ordna som hemvård, närståendevård, familjevård eller på något annat sätt.

Östra Nylands välfärdsområde producerar serviceboende med heldygnsomsorg i egen regi och i form av köpta tjänster. Inom området finns det totalt 478 platser i egen regi och 331 platser som välfärdsområdet tillhandahåller som köpta tjänster (8/24). Produktionen i egen regi utgör 59,09 procent av det sammanlagda antalet platser för serviceboende med heldygnsomsorg.

Enligt befolkningsprognosen kommer antalet personer över 75 år i Östra Nylands välfärdsområde att öka mellan år 2024 och år 2040 med 46,40 procent, det vill säga med 5 497 personer. Den åldrande befolkningen och åldersstrukturens utveckling innebär utmaningar i framtiden. Platserna för serviceboende med heldygnsomsorg kommer inte att räcka till om servicestrukturen inte förnyas och om man inte bygger ut de lättare serviceformerna.

Täckningsgraden för serviceboende med heldygnsomsorg vid Östra Nylands välfärdsområde är för närvarande 7,3 procent. Med täckningsgrad avses tillgången till tjänsten i förhållande till antalet personer över 75 år.

Välfärdsområdets produktivitetsprogram innehåller omfattande åtgärder för att utveckla verksamheten, med vilka man bland annat eftersträvar en lättare servicestruktur och stävjande av kostnaderna. Att få till stånd en lättare servicestruktur innefattar tjänster som tillhandahålls i hemmet, digital omsorg och utökad kortvarig vård för att möjliggöra boende hemma under en längre tid. Dessutom är de lättare formerna av boendeservice, såsom gemenskapsboende och intervallvård, ägnade att minska behovet av serviceboende med heldygnsomsorg. Serviceboende med heldygnsomsorg är den tyngsta och dyraste servicen inom tjänster för äldre.

På nationell nivå ligger täckningsgraden för serviceboende med heldygnsomsorg i välfärdsområdena på 5–6 procent. Med tanke på det växande antalet äldre i Östra Nylands välfärdsområde är det realistiskt att fastställa 6 procent som mål för täckningsgraden. Om man genom att åstadkomma en lättare servicestruktur och genom att minska täckningsgraden från 7,3 procent till 6 procent kan dämpa ökningen av antalet platser i förhållande till det växande behovet, blir inbesparingen på årsnivå cirka 10 000 000 euro i framtiden, och antalet platser som behövs minskar med cirka 160.

Täckningsgraden för serviceboende med heldygnsomsorg behövs för att man ska kunna dra upp riktlinjer för framtida utvecklingsåtgärder och målsättningar.

Beskrivning förslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar:

  • att målet för täckningsgraden för serviceboende med heldygnsomsorg för äldre i förhållande till antalet personer över 75 år  inom Östra Nylands välfärdsområde är 6 procent fram till år 2030.
  • att servicenätverket kommer att minskas med 20 platser fram till slutet av 2026.