Nämnden för ordnande av tjänster, möte 02-10-2024

Dagordningen är verifierad

§ 106 Arvoden för närståendevårdare från och med 01.01.2025

IUHVADno-2024-3665

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster) Ilona Koskenniemi
fornamn.efternman(at)itauusimaa.fi

 

Med närståendevård avses att vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person ordnas i hemförhållanden med hjälp av en anhörig eller någon annan som står den vårdbehövande nära. Stöd för närståendevård är lagstadgad behovsprövad socialservice, en del av den helhet som social- och hälsovårdstjänsterna bildar. Med stöd för närståendevård avses den helhet som bildas av de tjänster som ges den vårdbehövande samt det vårdarvode som betalas till närståendevårdaren, den ledighet som närståendevårdaren ges och den service som utgör ett stöd för närståendevården. (Lagen om stöd för närståendevård (937/2005))

Nämnden för ordnande av tjänster har vid sitt sammanträde 15.2.2023 (§ 9) beslutat att stödet för närståendevård delas in i tre vårdtyngdsklasser:

  • I Lägsta vårdtyngdsklassen – vård och omsorg regelbundet varje dag
  • II Mellersta vårdtyngdsklassen – vård och omsorg regelbundet vid olika tider på dygnet
  • III Högsta vårdtyngdsklassen – vård och omsorg oavbrutet eller nästan oavbrutet

 

Kriterierna är desamma oavsett ålder. Hos barn konstateras behovet av omsorg alltid i form av avvikelse i jämförelse med barn i samma ålder.

Enligt 3 § i lagen om stöd för närståendevård (937/2005) kan välfärdsområdet bevilja stöd för närståendevård om alla kriterier som anges i lagen uppfylls:

  1. Beviljandet av stöd bygger på en individuell bedömning av helhetssituationen där man beaktar hur krävande och förpliktande närståendevårdarens vård är och hur stort behovet av övervakning och handledning är. För att grunderna för beviljande av stöd för närståendevård ska uppfyllas krävs att den person som assisteras befinner sig i en situation som ger rätt till klientstatus inom service enligt socialvårdslagen och/eller handikappservicelagen. För detta är det inte tillräckligt med sedvanlig handräckning familjemedlemmar emellan eller ansvar för varandra inom familjen, utan personen behöver vård eller omsorg i hemförhållanden på grund av nedsatt funktionsförmåga, sjukdom eller handikapp eller av någon annan motsvarande orsak, 
  1. en anhörig till den vårdbehövande eller någon annan som står den vårdbehövande nära är beredd att ansvara för vården och omsorgen med hjälp av behövlig service,
  1. vårdarens hälsa och funktionsförmåga svarar mot de krav som närståendevården ställer,
  1. närståendevården tillsammans med andra behövliga social- och hälsovårdstjänster är tillräcklig med tanke på den vårdbehövandes välbefinnande, hälsa och säkerhet, 
  1. den vårdbehövandes hem är till sina sanitära förhållanden och övriga förhållanden lämpligt för den vård som ska tillhandahållas där.

 

I 7 § i lagen om stöd för närståendevård föreskrivs att stödbehovet ska fastställas i vård- och serviceplanen. På det sättet säkerställer man att både den vårdbehövande och vårdaren ges ett tillräckligt stöd.

Vid Östra Nylands välfärdsområde syftar stödet för närståendevård till att stödja och möjliggöra omsorg i hemmet och förebygga ett behov bland klienterna att övergå till ordinarie serviceboende med heldygnsomsorg utanför hemmet.

Kriterierna är desamma oavsett ålder. Hos barn konstateras behovet av omsorg alltid i form av avvikelse i jämförelse med barn i samma ålder.

Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige har vid sitt sammanträde 13.12.2022 fattat beslut om ett tillägg på 700 000 euro till arvodena inom stödet för närståendevård, vilket kanaliseras till en höjning av arvodesklasserna. I budgeten för år 2023 har sammanlagt 5 000 000 euro anslagits för stöd för närståendevård. År 2024 infördes indexjusteringar för stöd för närståendevård.

I augusti 2023 fanns det 346 närståendevårdare vid tjänster för äldre personer över 65 år, och 359 närståendevårdare i augusti 2024. Antalet närståendevårdare som tar hand om vårdbehövande under 65 år var 314 i augusti 2023 och 307 i augusti 2024.  Höjningarna av vårdarvodena inom närståendevården verkar alltså inte ha någon inverkan på om man går in för att bli närståendevårdare eller inte. De förändring som eftersträvades gick inte att få till stånd med hjälp av en höjning. Antalet närståendevårdare är oförändrat.

Enligt Social- och hälsovårdsministeriets rekommendationen gällande stöd för närståendevård är vårdarvodets minimibelopp från 1.1.2024 461,99 euro i månaden. Under en tung behandlingsfas betalas ett vårdarvode på minst 923,99 euro i månaden.

Vid Östra Nylands välfärdsområde är stödet för närståendevård I 525,35 euro, II 945,63 euro och III för en tung behandlingsfas 1 395,56 euro, vilket nationellt sett är på en högre nivå. Det överskrider också THL:s rekommendation om stöd för närståendevård.

I stället för att höja arvodena kan man utifrån en enkät som gjorts bland närståendevårdarna konstatera att behovet av stöd och handledning är viktigare än arvodet med tanke på närståendevårdarnas välfärd och möjligheter att orka med sitt arbete. Som stöd för närståendevårdarna anställs i början av år 2025 utöver de nuvarande tre socialhandledarna även en fjärde socialhandledare som ska stödja närståendevårdarna. Målet är att uppmuntra närståendevårdarna att ta ut sina ledigheter, delta i hälsoundersökningar och utbildningar samt ta emot annat stöd.

Det ekonomiska läget i Östra Nylands välfärdsområde kräver åtgärder enligt produktivitetsprogrammet för att balansera ekonomin. Genom att sänka arvodet på nivå I för närståendevård enligt den av Social- och hälsovårdsministeriet fastställda och till den av THL rekommenderade nivån (som år 2024 är 461,99 €) och genom att sänka nivå II, som används i Östra Nylands välfärdsområde, till 700 €, uppnås en årlig besparing på en miljon euro. Det föreslås att nivå III på 1 395,56 € bibehålls på nuvarande nivå. Denna uppnåbara besparing har också beaktats i budgeten för år 2025.

Beskrivning förslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar att föreslå välfärdsområdesstyrelsen att bevilja ersättning för stöd för närståendevård, enligt följande:

  • I Lägsta vårdtyngdklassen: Enligt den av Social- och hälsovårdsministeriet fastställda och till den av THL rekommenderade nivån för år 2025.
  • II Mellersta vårdtyngdklassen: 700,- €/mån (plus lagstadgad indexhöjning)
  • III Högsta vårdtyngdklassen: 1.395,56 €/mån (förblir oförändrad, plus den lagstadgade indexhöjningen)

 

Priserna träder i kraft fr.o.m. 01.01.2025.

Paragrafen justeras genast.