Nämnden för ordnande av tjänster, möte 02-10-2024

Dagordningen är verifierad

§ 105 Ombildning av handikappservicens boendeenhet Sinikuusi från att vara en enhet för gemenskapsboende till en enhet för boendeservice med heldygnsomsorg

IUHVADno-2024-3259

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
serviceansvarig (boendeservice) Linda Ahonen
ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster) Ilona Koskenniemi
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Boendeenheten Sinikuusi ligger i Vårberga i Borgå, på första våningen i ett flervåningshus. Boendeenheten har 11 klientplatser och antalet anställda är 5. Det är personal på plats varje dag klockan 7.00–21.00. Nattetid finns det ingen personal på enheten, utan enheten utnyttjar rörelsedetektorer (larmet går till en annan enhet, ifall dörrar till rummen eller ytterdörren öppnas). Det bevakningssystem som används heter Tunstall. Boendeenheten Oravamäki tar emot larmet och därifrån kommer någon till Sinikuusi för att kontrollera orsaken till larmet och reda ut situationen.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har år 2023 publicerat inspektionsberättelsen Planmässig tillsyn av begränsningsåtgärder inom omsorgen om personer med utvecklingsstörning vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland 2023, där begränsningsåtgärderna och de utvecklingsstördas självbestämmanderätt betraktas och regleras. Regionförvaltningsverket har till exempel konstaterat att enheterna inte kan ha rörelsedetektorer som en generell lösning, utan användningen av dem ska basera sig på en bedömning av klienternas individuella behov, och bedömningen ska ske på det sätt som förutsätts i lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda. Regionförvaltningsverket har betonat att användningen av begränsningsåtgärder inte får bygga på att det inte finns så mycket personal att den skulle räcka till för att ge klienterna den service som de behöver. På plats varande personal kan inte ersättas med teknisk övervakningsutrustning, såsom med kamera eller avlyssningsutrustning, eftersom ett sådant förfarande kränker klienternas rätt till skydd för privatlivet.

På Sinikuusi används Tunstalls bevakningssystem och det finns inga beslut om begränsningsåtgärder. Utan någon form av bevakning nattetid klarar sig klienterna inte ensamma. Klienterna blir äldre, och för dem är risken för att ramla omkull redan en riskfaktor. Cirka 50 procent av klienterna kan inte själva ringa/larma efter hjälp om det behövs. Gemenskapsboende ger inte denna grupp av boende ett tillräckligt stöd.

På Sinikuusi finns också sådana boende som äventyrar andra klienters säkerhet. Med tanke på patientsäkerheten borde man hitta en ny boendeplats för dessa klienter, om boendeenheten inte ombildas till en boendeenhet med heldygnsomsorg. Välfärdsområdet har för närvarande ingen lämplig plats som vore ledig, så platsen måste köpas någon annanstans. Som köptjänst skulle en krävande klient kosta cirka 550 euro/dygn, det vill säga cirka 200 750 euro på årsnivå. Om Sinikuusi ombildas till en boendeenhet med heldygnsomsorg, utgörs kostnaden av lönen för två handledare, cirka 90 000 euro/år. Handledarnas arbete skulle gagna enhetens alla 11 invånare och förbättra klientsäkerheten.

Enhetens personal har gjort en framställan om att enheten för gemenskapsboende ska ombildas till en boendeserviceenhet med heldygnsomsorg. Omställningsförhandlingar har förts med enhetens personal 26.08.2024.

Kostnaderna för ombildandet, 157 745,96 euro, uppstår vid anställning av två personer.

 

Årslön   57 495,09 
Social- och pensionsavgifter 26,56 % 15 270,70
Vikariekostnader (~2 år)   2 798,68
Helgdagar (~1 dag, 200 % lön + kväll + natt)
(upp till 11 helgdagar/år)
  274,93
Administrativa kostnader, skiftbyten m.m. (+4 %)   3 033,58
Totalt per person   78 872,98 

 

 

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster vid Östra Nylands välfärdsområde beslutar godkänna att enheten för gemenskapsboende Sinikuusi ombildas till en enhet med arbete i tre skift.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt godkänna att enheten för gemenskapsboende Sinikuusi ombildas till en enhet med arbete i tre skift.

Paragrafen justerades genast.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet, att ledamot Meri Lohenoja anmälde jäv och avlägsnade sig från mötesrummet under behandlingen av detta ärende (samfundsjäv)

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
serviceansvarig (boendeservice) Linda Ahonen
ansvarsområdesdirektör (familje-​ och socialtjänster) Ilona Koskenniemi
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Nämnden har behandlat ärendet på sitt möte 4.9.2024 § 81 och nämnden för ordnande av tjänster beslöt enhälligt att godkänna att enheten för gemenskapsboende Sinikuusi ombildas till en enhet med arbete i tre skift. 

Paragrafen justerades genast.

Det har dock funnits brister i samarbetsförfarandet eftersom representanter för organisationerna inte har varit separat inbjudna till mötet. Det har i sig inte funnits någon oenighet eller oklarhet om att enheten ska omvandlas till en treskiftsenhet, men mötet har inte genomförts formellt korrekt. Ett nytt hörande ordnades den 20.9.2024 och representanter för fackföreningarna deltog i mötet.

Beskrivning förslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar:

  1. upphäva beslutet 4.9.2024 § 81 och 
  2. godkänna att enheten för gemenskapsboende Sinikuusi ombildas till en enhet med arbete i tre skift.

 

Paragrafen justeras genast.