Välfärdsområdesfullmäktige, möte 18-06-2024

Protokollet är granskat

§ 61 Upphandlingsbeslut gällande intern konkurrensutsättning avseende närvårdare och sjukskötare inom ett dynamiskt inköpssystem för bemanningspersonal inom social- och hälsovårdsbranschen (additional)

IUHVADno-2024-617

Tidigare behandling

Beskrivning

Kompletterande material: Anbudsförfråga jämte bilagor (publiceras inte på nätet).

 

Beredning och tilläggsuppgifter: 
ledande upphandlingsakkunnig Johanna Heikel
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Upphandlingsförfarande och upphandlingsannons

Konkurrensutsättningen av bemanningspersonal inom social- och hälsovårdsbranschen, ”närvårdare och sjukskötare”, har genomförts som en intern konkurrensutsättning inom ett dynamiskt inköpssystem som Östra Nylands välfärdsområde har inrättat. Östra Nylands välfärdsområde inrättade ett dynamiskt inköpssystem (DPS) för bemanningspersonal inom social- och hälsovårdsbranschen genom en upphandlingsannons publicerad 26.4.2024 och genom en begäran om deltagande nummer IUHVADno-2024-617. Upphandlingsannonsen publicerades i annonskanalerna www.hankintailmoitukset.fi och www.tarjouspalvelu.fi (nr 2024-008884) och 29.4.2024 i TED (nr 252938-2024).

Inköpssystemet är i kraft fyra (4) år från att det inrättades. Inköpssystemet är under hela sin giltighetstid öppet för alla serviceproducenter som uppfyller lämplighetskriterierna. Beställaren genomför efter eget behov konkurrensutsättningar inom systemet under systemets giltighetstid. Då har nya serviceproducenter möjlighet att lämna anbud, och beställaren kan göra ändringar i villkoren i systemet. Ett kontrakt som ingåtts på basis av ett anbudsförfarande inom systemet kan vara i kraft i högst två (2) år efter det att inköpssystemet har upphört att gälla.

Det är fråga om upphandling av bemanningspersonal inom social- och hälsovårdsbranschen i form av upphandling av social- och hälsovårdstjänster enligt bilaga E till upphandlingslagen. På upphandlingen tillämpas bestämmelserna i 12 kap. och de allmänna principerna för upphandling enligt 3 § i upphandlingslagen. Upphandlingen genomförs genom ett dynamiskt inköpssystem för social- och hälsovårdstjänster (nedan inköpssystemet), vilket innebär ett förfarande som beställaren planerar och som överensstämmer med principerna i upphandlingslagen för anskaffning av de tjänster som är föremål för upphandlingen.

Välfärdsområdet anlitar sådan bemanningspersonal som denna upphandling avser när personalbristen inte kan avhjälpas genom rekrytering i egen regi eller interna personalarrangemang.

Inköpssystemets verksamhetsprinciper beskrivs närmare i bilagan till begäran om deltagande ”Beskrivning av upphandlingsförfarandet Östra Nylands välfärdsområde”.

Föremål för upphandling och uppskattat värde

I denna interna konkurrensutsättning konkurrensutsätts bemanningspersonal, där närvårdare och sjukskötare är föremål för inhyrning i situationer där personalbristen inte kan avhjälpas genom rekrytering i egen regi eller interna personalarrangemang, i huvudsak för över 90 dagars behov av bemanningspersonal.

Vid upphandlingen inrättas ett ramavtal inom vilket beställaren beställer närvårdare och sjukskötare. Antalet beställningar, vilka yrkesbeteckningar som ska beställas och arbetsskiftens längd varierar beroende på oförutsedda fall av frånvaro, säsongsförhållanden och projekt.

Vid anlitande av bemanningspersonal ställer Leverantören den bemanningsanställdes arbetsinsats till beställarens förfogande mot vederlag så att beställaren inte blir den bemanningsanställdes arbetsgivare. Beställaren ansvarar för ledningen och övervakningen av den bemanningsanställdes arbete. Arbetet utförs i lokaler som beställaren anvisar, med beställarens arbetsredskap och i enlighet med beställarens arbetsmetoder samt i enlighet med beställarens anvisningar och rutiner. Beställaren fastställer arbetsuppgifterna.

Beställaren skickar samtidigt en uppdragsförfrågan till alla Serviceproducenter som valts att ingå i ramavtalet. Den serviceproducent som står högst i prioritetsordning bland de serviceproducenter som bekräftar att de kan leverera bemanningsanställda enligt beställningen är leverantör av den eller de bemanningsanställda i fråga.

Föremålet för upphandlingen har beskrivits närmare i anbudsförfrågan inklusive bilagor som föreligger som kompletterande material.

Det uppskattade totala värdet av upphandlingen, som beräknats i enlighet med upphandlingslagen, uppgår under avtalsperioden till cirka 16 miljoner euro (exklusive mervärdesskatt).

Avsikten är att avtalen ska ingås senast 1.9.2024 och att servicen inleds så snart som möjligt därefter. Avtalet är i kraft tidsbestämt i två (2) år.

Anbudsförfrågan och inkomna anbud

Den 30 maj 2024 publicerade den upphandlande enheten en intern anbudsförfrågan för alla godkända anbudssökande i inköpssystemet. Anbudsförfrågan jämte bilagor utgör kompletterande material till beslutet.

Den upphandlande enheten fick 35 anbud inom tidsfristen för inlämnande av anbud, det vill säga senast 10.6.2024 kl. 10.00.

De inkomna anbuden framgår av bilaga 1, Öppningsprotokoll.

Alla anbudsgivare lämnade in sina anbud inom utsatt tid.

Bedömning av överensstämmelse med anbudsförfrågan

Enligt 113 § i upphandlingslagen ska en anbudsgivare i sitt anbud visa att den tjänst som erbjuds svarar mot kraven i anbudsförfrågan. Anbud som inte motsvarar anbudsförfrågan eller villkoren för anbudsförfarandet ska uteslutas ur anbudsförfarandet.

Vid granskningen av anbuden konstaterades att de inkomna anbuden var förenliga med kraven i anbudsförfrågan och uppfyllde minimikraven i anbudsförfrågan. De inkluderas i jämförelsen av anbud.

Jämförelse av anbud

Den upphandlande enheten väljer till avtalsleverantörer de 20 ekonomiskt mest fördelaktiga serviceproducenter som uppfyller de minimikrav som ställts. Valet av serviceproducenter sker och serviceproducenternas prioritetsordning uppstår på basis av resultatet av jämförelsen av anbud.

Grunden för valet av anbud är ekonomisk fördelaktighet på följande sätt.

PRIS

Vikt 90 %

Jämförelsepriset för anbuden består av summan av timpriset för närvårdare och sjukskötare. Det förmånligaste sammanlagda timpriset får 90 poäng. Prispoängen för övriga anbud beräknas enligt formeln: förmånligaste jämförelsepris/erbjudet jämförelsepris x 90.

KVALITET

Vikt 10 %

Anbudsgivaren har ett beställningssystem för beställning av bemanningsanställda. Systemet ska vara tillgängligt genast vid avtalsperiodens början.

Urvalsgrunden är bästa förhållande mellan pris och kvalitet. Till jämförelsepriset läggs eventuella kvalitetspoäng, och utifrån detta bildas referenspoängen för anbuden.

Pris- och kvalitetsgrunderna och poängsättningen av dem beskrivs närmare i anbudsförfrågan.

Slutresultatet av jämförelsen av anbud, de serviceproducenter som valts och prioritetsordningen mellan serviceproducenterna är i enlighet med Jämförelsetabellen i bilaga 2.

Upphandlingsavtal

Avtal om upphandling ingås genom att parterna tecknar ett separat skriftligt kontrakt. Vid tjänsteupphandling enligt bilaga E som överstiger EU-tröskelvärdet får kontrakt ingås tidigast 14 dagar från det att anbudssökanden eller anbudsgivaren har fått eller anses ha fått del av beslutet och besvärsanvisningen.

Den som söker ändring i ett upphandlingsärende ska enligt 148 § i upphandlingslagen skriftligt underrätta den upphandlande enheten om att ärendet förs till marknadsdomstolen.  Den upphandlande enheten ber att en eventuell underrättelse om sökande av ändring tillsänds adressen kirjaamo@itauusimaa.fi samt ville.hanhinen@itauusimaa.fi

Befogenheter

Det bestäms i 22 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde att välfärdsområdesfullmäktige beslutar om upphandlingar, avtal och förbindelser som överskrider 10 000 000 euro samt om upphandlingsrättelser angående de ovannämnda.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige i enlighet med Jämförelsetabellen i bilagan beslutar välja att ta med de 20 ekonomiskt mest fördelaktiga serviceproducenterna i ramavtalet ”bemanningspersonal inom social- och hälsovårdsbranschen, närvårdare och sjukskötare” i den prioritetsordning som anges i bilagan.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige i enlighet med Jämförelsetabellen i bilagan beslutar välja att ta med de 20 ekonomiskt mest fördelaktiga serviceproducenterna i ramavtalet ”bemanningspersonal inom social- och hälsovårdsbranschen, närvårdare och sjukskötare” i den prioritetsordning som anges i bilagan.

Paragrafen justerades genast.

Beskrivning

Kompletterande material: Anbudsförfråga jämte bilagor (publiceras inte på nätet).

 

Beredning och tilläggsuppgifter: 
ledande upphandlingsakkunnig Johanna Heikel
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen

Fullmäktige i enlighet med jämförelsetabellen i bilagan beslutar välja att ta med de 20 ekonomiskt mest fördelaktiga serviceproducenterna i ramavtalet ”bemanningspersonal inom social-​ och hälsovårdsbranschen,​ närvårdare och sjukskötare” i den prioritetsordning som anges i bilagan.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade i enlighet med jämförelsetabellen i bilagan välja att ta med de 20 ekonomiskt mest fördelaktiga serviceproducenterna i ramavtalet ” bemanningspersonal inom social-​ och hälsovårdsbranschen,​ närvårdare och sjukskötare” i den prioritetsordning som anges i bilagan.

Paragrafen justerades genast


Sökande av ändring

En part som är missnöjd med detta beslut kan söka ändring i beslutet genom att yrka på upphandlingsrättelse eller genom att anföra besvär hos marknadsdomstolen eller bådadera.

Enligt vad som föreskrivs i lagen om offentlig upphandling och koncession (1397/2016, hädanefter upphandlingslagen) får man söka ändring i beslut som gäller en offentlig handling eller något annat avgörande i upphandlingsförfarandet genom att yrka att den upphandlande enheten gör en rättelse (hädanefter upphandlingsrättelse), eller så kan ärendet föras till marknadsdomstolen genom besvär.

 

1 ANVISNINGAR OM UPPHANDLINGSRÄTTELSE

 

Rätt att yrka på upphandlingsrättelse

En anbudsgivare som har deltagit i ett anbudsförfarande eller en anbudssökande som har inlämnat en anbudsansökan, eller den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part), får skriftligen yrka på upphandlingsrättelse hos den upp-handlande enheten.

 

Tid för att yrka på upphandlingsrättelse

En part ska framställa yrkande inom 14 dagar efter att ha fått del av den upphandlande enhetens beslut eller avgörande.

Överklagande till marknadsdomstolen hindrar inte att upphandlingsrättelse yrkas. Anhängiggörande och behandling av ett yrkande på upphandlingsrättelse påverkar inte den tidsfrist under vilken en part med stöd av upphandlingslagen kan söka ändring genom besvär hos marknadsdomstolen.

Om beslutet har delgetts med användning av den elektroniska kontaktinformation som anbudssökanden eller anbudsgivaren har meddelat den upphandlande enheten, anses mottagaren ha fått del av beslutet den dag det elektroniska meddelandet står till mottagarens förfogande i dennes mottagarapparat på ett sådant sätt att meddelandet kan hanteras.

Om beslutet har delgetts i ett vanligt brev, anses anbudssökanden eller anbudsgivaren ha fått del av beslutet den sjunde dagen efter att brevet sändes, om inte anbudssökanden eller anbudsgivaren visar att delgivningen har skett vid en senare tidpunkt.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tiden för yrkande på upphandlingsrättelse. Om tidsfristens sista dag infaller på en helgdag, själv-ständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får upphandlingsrättelse yrkas den första vardagen därefter.

 

Myndighet hos vilken upphandlingsrättelse yrkas

Upphandlingsrättelse yrkas hos den myndighet som har gjort upphandlingsbeslut i Östra Nylands välfärdsområde.
 

Post- och besöksadress: WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån.
06100 Borgå
E-postadress: kirjaamo(at)itauusimaa.fi
Öppettider för registraturen mån – fre kl. 9.00 - 15.00

 

Form och innehåll

Ett yrkande på upphandlingsrättelse anhängiggörs skriftligen genom att det uppges:

 

  • vilket beslut eller avgörande av den upphandlande enheten som yrkandet på upphandlingsrättelse gäller
  • hurdan upphandlingsrättelse som yrkas i beslutet eller
  • avgörandet på vilka grunder upphandlingsrättelse yrkas i beslutet eller avgörandet.

 

Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I yrkandet på upphandlingsrättelse ska antecknas namnet på den som yrkar på rättelse och den kontaktinformation som behövs för att ärendet ska kunna skötas. Om ändringssökandens talan förs av hans eller hennes lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har upprättat yrkandeskriften, ska även denna persons namn och kon-taktinformation uppges i yrkandet.

Till yrkandet på upphandlingsrättelse ska bifogas de handlingar som den som yrkar på rättelse åberopar till stöd för sina yrkanden, om de inte redan tidigare har lämnats in till myndigheten.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur. 

Post- och besöksadress: WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån.
06100 Borgå
E-postadress: kirjaamo(at)itauusimaa.fi
Öppettider för registraturen mån – fre kl. 9.00 - 15.00

 

2 BESVÄRSANVISNING TILL MARKNADSDOMSTOLEN

Besvärsrätt

En anbudsgivare, en anbudssökande som har inlämnat en anbudsansökan eller den som saken gäller kan föra ärendet till marknadsdomstolen för behandling.

 

Besvärstid

Besvär ska anföras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

 

Vid upphandlingar som överstiger EU-tröskelvärdena ska besvär anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet, om den upphandlande enheten har ingått ett upphandlingskontrakt med stöd av 78 § 3 punkten i upphandlingslagen utan att iaktta väntetiden.

 

Besvär ska lämnas in senast sex månader efter att upphandlingsbeslutet har fattats, om parten har fått del av upphandlingsbeslutet och upphandlingsbeslutet eller besvärsanvisningen har varit väsentligen bristfälliga.

 

Om beslutet har delgetts med användning av den elektroniska kontaktinformation som anbudssökanden eller anbudsgivaren har meddelat den upphandlande enheten, anses mottagaren ha fått del av beslutet den dag det elektroniska meddelandet står till mottagarens förfogande i dennes mottagarapparat på ett sådant sätt att meddelandet kan hanteras.

 

Om beslutet har delgetts i ett vanligt brev, anses anbudssökanden el-ler anbudsgivaren ha fått del av beslutet den sjunde dagen efter att brevet sändes, om inte anbudssökanden eller anbudsgivaren visar att delgivningen har skett vid en senare tidpunkt.

 

Anhängiggörande av en upphandlingsrättelse påverkar inte den tidsfrist inom vilken en part har rätt att överklaga hos marknadsdomstolen genom besvär.

 

Dagen för delfåendet räknas inte med i besvärstiden. Om den sista dagen för att anföra besvär infaller på en helgdag, självständighetsda-gen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får besvär anföras den första vardagen därefter.

 

Besvärsmyndighet

Besvär ska anföras hos marknadsdomstolen.

Adress: Banbyggarvägen 5,
00520 Helsingfors
E-postadress:  markkinaoikeus(at)oikeus.fi
Faxnummer:    029 564 3314
Telefonnummer: 029 564 3300
Öppettider för registraturen: mån-fre 8.00-16.15

 

Besvärens form och innehåll

Besvären ska anföras skriftligen. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvären, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges

  • det beslut i vilket ändring söks
  • till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas
  • de grunder på vilka ändring yrkas.

 

I besvären ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans eller hennes lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har upprättat besvärsskriften, ska även denna persons namn och hemkommun uppges i besvären.

I besvären ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer som ska användas för meddelanden i saken till ändringssökanden.

Ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet ska underteckna besvären. Ett elektroniskt dokument behöver ändå inte kompletteras med en underskrift, om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.

 

Till besvären ska bifogas

  • det beslut i original eller kopia i vilket ändring söks genom besvär
  • intyg över vilken dag beslutet har delgetts eller någon annan utredning över när besvärstiden har börjat
  • de handlingar som ändringssökanden åberopar till stöd för sina yrkanden, om de inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.

 

Underrättelse till den upphandlande enheten om anförandet av besvär

Ändringssökanden eller hans eller hennes företrädare ska skriftligen underrätta den upphandlande enheten om att ärendet förs till marknadsdomstolen. Underrättelsen ska lämnas in senast då besvären över upphandlingen lämnas in till marknadsdomstolen.Meddelandet skall ges till: Registraturen i Östra Nylands välfärdsområde.

Post- och besöksadress: WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån., 06100 Borgå

E-postadress: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

 

Rättegångsavgift

Rättegångsavgifterna, som tas ut för behandling av ett ärende i marknadsdomstolen bestäms enligt lagen om domstolsavgifter (1455/2015), enligt Justitieministeriets förordning om justering av de avgifter som nämns i 2 § i lagen om domstolsavgifter (1122/2021) och enligt Justitieministeriets förordning om vissa ansökningsavgifter vid domstolar 2022–2024 (1123/2021).

 

För behandling av tvistemål, ärenden som gäller ändringssökande och andra rättskipningsmål tas i marknadsdomstolen ut en rättegångsavgift på 2120 euro.

Om värdet av en upphandling i ett ärende som gäller offentlig upphandling är minst 1 miljon euro, är behandlingsavgiften 4240 euro. Om värdet av upphandlingen är minst 10 miljoner euro, är behandlingsavgiften 6350 euro.