Välfärdsområdesfullmäktige, möte 18-06-2024

Protokollet är granskat

§ 53 Östra Nylands välfärdsområdes delårsrapport 1–3/2024

IUHVADno-2024-1715

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
ekonomidirektör Minna Sevón
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Det föreskrivs i 120 § i lagen om välfärdsområden om välfärdsområdets skyldighet att producera information om sin verksamhet och ekonomi. Välfärdsområdet ska trots sekretessbestämmelserna till Statskontorets informationsresurs för ekonomisk information lämna uppgifter om bokslut, delårsrapporter och kostnader samt de ekonomiska uppgifter som ska lämnas regelbundet. Enligt 3 § i statsrådets förordning 462/2022 ska välfärdsområdet lämna kvartalsuppgifter för tiden 1 januari till och med 31 mars senast den 30 april samma år. Den första delårsrapporten för år 2024 har utarbetats så att den svarar mot situationen 31.3.2024.

Under perioden januari – mars 2024 hade Östra Nylands välfärdsområde verksamhetsintäkter på 10,7 miljoner euro, vilket är 24 procent av budgeten. Verksamhetsintäkterna förväntas underskrida budgeten med 1,3 miljoner euro.

Verksamhetskostnaderna uppgick i januari – mars 2024 till 112,6 miljoner euro. Utfallet av verksamhetskostnaderna jämfört med budgeten var 25 procent. Utfallet av personalkostnaderna jämfört med budgeten är 23 procent, vilket visar att tillgången på egen personal fortfarande inte uppnår planerad nivå. På grund av svårigheter att rekrytera personal har man tytt sig till ökad användning av köpta tjänster och inhyrd arbetskraft. Köp av kundtjänster genomfördes i början av året till 26 % och hyrd personal till 82 % av budgeten. Personalkostnaderna beräknas underskrida budgeten med 10,1 miljoner euro. Kostnader för köpta tjänster beräknas överskrida budgeten med 25,4 miljoner euro. Enligt prognosen kommer 11,0 miljoner euro mer än vad som budgeterats att användas för köp av kundtjänster och 15,5 miljoner euro mer än vad som budgeterats för hyrd arbetskraft. Verksamhetskostnaderna beräknas i sin helhet överskrida budgeten med sammanlagt 13,4 miljoner euro.

På sektornivå uppskattas det att budgetens verksamhetsbidrag inte kommer att överskridas inom demokratitjänsterna, koncern- och strategitjänsterna eller räddningsväsendet. Inom social- och hälsovårdssektorn uppskattas det att verksamhetsbidraget överskrids med 3,0 miljoner inom familje- och socialtjänster, 4,5 miljoner inom gemensamma hälsotjänster och med 9,2 miljoner inom tjänster för äldre.

Den statliga finansieringen har utfallit som budgeterat under det första kvartalet, budgetavvikelse förväntas inte heller för hela året.

Årsbidraget uppskattas stanna vid -28,7 miljoner euro. Efter avskrivningar uppskattas resultatet för räkenskapsperioden vara -30,5 miljoner euro, dvs. räkenskapsperiodens underskott uppskattas att bli 14,7 miljoner euro större än den ursprungliga budgeten.

Välfärdsområdets utfallsprocent är endast 8 procent för investeringarnas vidkommande. Vad gäller byggnadsprojekt har byggnadsarbetena vid Lovisa räddningsstation inletts. Av anslaget på knappt två miljoner euro för investeringar i maskiner och materiel har cirka 0,5 miljoner euro använts för räddningsverkets oljebekämpningsbåt före utgången av mars månad.

Status och effekter av produktivitetsprogrammets åtgärder behandlas i en separat punkt. Generellt kan man konstatera att åtgärderna går i rätt riktning och är ändamålsenliga, men spareffekterna syns med fördröjning och delvis först under de kommande åren. Välfärdsområdets kostnadsutveckling jämfört med bokslutet (+4 %) är för stor i förhållande till den statliga finansieringen och kostnadsutvecklingen bör stävjas kraftigare. 

I produktivitetsprogrammet, som godkändes av välfärdsområdesfullmäktige den 12 december 2023, har man fokuserat på att definiera produktivitetsobjekt och åtgärder med vilka man i första hand strävar efter att få ekonomin i balans (korg A). Samtidigt har det konstaterats att om genomförandet av dessa produktivitetsobjekt inte framskrider enligt planerna, kan man med eftertanke börja sänka tillgänglighetsnivån för utvalda tjänster (korg B) eller försämra och skära ner servicenivån (korg C).

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna för kännedom den första delårsrapporten för år 2024 och sända den för kännedom till välfärdsområdesfullmäktige samt nämnderna. Dessutom beslutar välfärdsområdesstyrelsen att beredningen av åtgärderna i produktivitetsprogrammets korg B och C inleds och förs till välfärdsområdesstyrelsen för behandling 16.5.2024. 

Paragragen justeras genast. 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att anteckna för kännedom den första delårsrapporten för år 2024 och sända den för kännedom till välfärdsområdesfullmäktige samt nämnderna.

Dessutom beslutade välfärdsområdesstyrelsen att beredningen av åtgärderna i produktivitetsprogrammets korg B och C inleds och förs till välfärdsområdesstyrelsen för behandling 16.5.2024.

Paragrafen justerades genast.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet att välfärdsområdesfullmäktiges ordförande Heikki Vestman anlände till mötet under behandlingen av detta ärende, kl. 18.06. Dessutom antecknades det i protokollet att styrelseledamot Bernhard Edgren gick från mötet kl. 19.30, välfärdsområdesfullmäktiges 1. viceordförande Elin Blomqvist-Valtonen gick från mötet kl. 19.36 och nationalspråksnämndens ordförande Tom Liljestrand gick från mötet kl. 19.40, under behandlingen av detta ärende.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
ekonomidirektör Minna Sevón
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen: 

Välfärdsområdesfullmäktige antecknar för kännedom den första delårsrapporten för år 2024. 

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige antecknade för kännedom den första delårsrapporten för år 2024. 


Sökande av ändring

Besvärsförbud, fullmäktige

Eftersom nedan nämnda beslut endast gäller beredning eller verkställighet, kan enligt 141 § i lagen om välfärdsområden, begäran om omprövning inte framställas eller välfärdsområdesbesvär anföras över beslutet.