Nämnden för ordnande av tjänster, möte 06-03-2024

Protokollet är granskat

§ 28 Godkännande av social- och hälsovårdens dispositionsplan för år 2024

IUHVADno-2024-510

Beskrivning

Välfärdsområdesfullmäktige godkände 12.12.2024 § 132 budgeten för år 2024 och ekonomiplanen för åren 2024-2026.

Enligt förvaltningsstadgans 76 § godkänner välfärdsområdesstyrelsen och nämnderna egna dispositionsplaner som bygger på budgeten. I ekonomistadgans punkt 2.4 Verkställande av budgeten står det som följer: ”Östra Nylands välfärdsområdes uppgifter ska skötas med gott resultat och ekonomiskt så att de verksamhetsmässiga och ekonomiska mål som områdesfullmäktige uppställt uppnås. Varje sektordirektör, ansvarsområdesdirektör och -chef samt förman svarar för att de uppställda verksamhetsmässiga och ekonomiska målen uppnås.”

Till dispositionsplaner kan det inte läggas nya verksamheter eller verksamhetssätt som inte ingår i budgeten och som ökar utgifterna år 2024 eller planeringsåren 2025–2026. Påbörjande av nya verksamheter eller utvidgande av nuvarande verksamheter behandlas alltid i samband med att budgeten behandlas eller ändras.

Som bilaga till föredragningslistan finns ett förslag till social- och hälsovårdens dispositionsplan för år 2024. Dispositionsplanen står i samklang med budgeten som fullmäktige har godkänt.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar godkänna den bifogade dispositionsplanen för år 2024.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt efter den tekniska korrigeringen godkänna den bifogade dispositionsplanen för år 2024.

Möte hantering

Ledamoten Markus Pietikäinen lade fram följande som en teknisk korrigering i bilagan Dispositionsplan för social- och hälsovårdsväsendet 2024, sidan 2 stycke 4:

Servicesedlar kommer att utnyttjas som ett kompletterande verktyg för serviceproduktionen som omfattas av välfärdsområdets skyldighet att ordna.

Inform

områdesstyrelsen

Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller välfärdsområdesbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.