Välfärdsområdesfullmäktige, möte 12-12-2023

Protokollet är granskat

§ 137 Östra Nylands välfärdsområdes investeringsplan 2025–2028 

IUHVADno-2023-3973

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ekonomidirektör Minna Sevón
redovisningschef Annette Povenius
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi 

 

Välfärdsområdets investeringar begränsas av den fullmakt att uppta lån som fastställts av statsrådet. Välfärdsområdena berörs också av skyldigheten att upprätta en investeringsplan som ministeriet ska godkänna. Avsikten är att säkerställa att välfärdsområdet planerar sina investeringar hållbart så att den finansiering som är tillgänglig räcker till och så att välfärdsområdets projekt som gäller omfattande investeringar planeras i enlighet med riksomfattande, strategiska målsättningar och på ett kostnadseffektivt sätt med beaktande av andra välfärdsområdens motsvarande planer och befolkningens servicebehov. Att välfärdsområdets finansiering räcker till säkerställs genom att upptagningen av långfristiga lån begränsas med en restriktion som fastställs på årsbasis. Investeringsplanen måste godkännas, om kriterierna för förkastande inte uppfylls.

Det föreskrivs i 16 § i lagen om välfärdsområden att välfärdsområdet årligen ska utarbeta en investeringsplan för de investeringar inom välfärdsområdeskoncernen som påbörjas under de fyra räkenskapsperioder som följer på följande räkenskapsperiod och för finansieringen av dem. Investeringsplanen består av delplanerna för social- och hälsovården och för räddningsväsendet. Investeringsplanen ska innehålla uppgifter om investeringar och avtal som motsvarar investeringar. Dessutom ska planen innehålla uppgifter om planerade överlåtelser av välfärdsområdets lokaler och fastigheter samt andra tillgångar med lång verkningstid. Uppgifter ska också framläggas om investeringar som gäller andra helheter. Sådana är framför allt investeringar som gäller apparater och utrustning samt data- och kommunikationstekniska lösningar. Investeringsplanen får inte stå i strid med det som föreskrivs i 15 § i lagen om välfärdsområden angående välfärdsområdets fullmakt att uppta lån. Med andra ord ska den lånefinansiering som välfärdsområdet har för avsikt att utnyttja på basis av sin fullmakt att uppta lån och eventuell övrig finansiering täcka de utgifter som ingår i planen.

Investeringsplanen för åren 2025 – 2028 ska senast 31.12.2023 läggas fram för ministeriet. Stadsrådet beslutar om välfärdsområdets fullmakt att uppta lån på våren 2024.

I investeringsplanen för Östra Nylands välfärdsområde föreslås att byggnader för totalt 56,9 miljoner euro anskaffas till den egna balansräkningen under åren 2025–2028. Som det största enskilda byggprojektet planeras ett välfärdscenter i samarbete med HUS-sammanslutningen. Projektet kommer inte att vara färdigt vid slutet av 2028, utan kommer att fortsätta även efter år 2029. Dessutom planeras det att man löser ut en enhet för serviceboende för äldre och flera räddningsstationer till den egna balansräkningen. I investeringsplanen föreslås inköp av utrustning och inventarier för cirka 6,9 miljoner, ICT och andra immateriella tillgångar för 15,9 miljoner och andra investeringar för 0,3 miljoner euro. Som den mest betydande ICT-investeringen planeras fortsättningen av centraliseringen av kund- och patientinformationssystemen, vilket redan har upptagits i välfärdsområdets investeringsplan för åren 2023–2026.

Investeringarna och motsvarande avtalsåtaganden samt framtida behov har granskats med särskild noggrannhet i delplanen för social- och hälsovården, eftersom behoven inte hann kartläggas tillräckligt för investeringsplanen för åren 2024 – 2027. Anläggningarna som används för tjänster för funktionshindrade, missbruk, hälsa och äldre är på många håll i dåligt skick eller stöder inte verksamhetens behov optimalt. I investeringsplanen föreslås att nya långfristiga hyresavtal ingås, varav majoriteten avser tjänster för äldre. Även för administrativa och arkivutrymmen samt centralkökets behov föreslås långfristiga hyresavtal. Sammanlagt uppgår åtagandena för avtal som motsvarar investeringar i byggnader till cirka 57 miljoner euro för hela avtalsperioden. För utrustning och inventarier uppgår avtalsåtagandena i investeringsplanen till cirka 2 miljoner euro.

Investeringsplanen för åren 2025 – 2028 och finansieringsplanen för investeringar för Östra Nylands välfärdsområde föreligger som bilaga.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna investeringsplanen för åren 2025 – 2028 för välfärdsområdet så att dessa föreläggs välfärdsområdesfullmäktige som välfärdsområdesstyrelsens förslag.

 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner investeringsplanen för åren 2025 – 2028 och finansieringsplanen för investeringar för välfärdsområdet i enlighet med bilagorna.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ekonomidirektör Minna Sevón
redovisningschef Annette Povenius
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen:

Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige godkänner investeringsplanen för åren 2025 – 2028 för välfärdsområdet enligt bilaga. 

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige godkände investeringsplanen för åren 2025 – 2028 för välfärdsområdet enligt bilaga.


Sökande av ändring

Besvärsanvisning (Välfärdsområdesbesvär)

Ändring kan sökas skriftligt genom välfärdsområdesbesvär.

Besvärstid

Välfärdsområdesbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet. Besvären ska lämnas in till besvärsmyndigheten senast under besvärstidens sista dag innan besvärsmyndigheten stänger. En part anses ha fått del av beslutet sju (7) dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje (3) dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas. En medlemskommun och en kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju (7) dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet. Dagen för delfåendet räknas inte med i besvärstiden. Om den sista dagen för att anföra besvär infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får besvär anföras den första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Välfärdsområdesbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i oriktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter, eller
  • beslutet annars strider mot lag

 

Den som anför besvär ska presentera besvärsgrunderna innan besvärstiden löper ut.

Besvärsmyndighet

Helsingfors förvaltningsdomstol Banbyggarvägen 5, 00520 Helsingfors

helsinki.hao(at)oikeus.fi

Obs, när du skickar e-post, ersätt at med @.

Besvär kan också anföras hos förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Besvärens form och innehåll

Besvären ska anföras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form. I besvären ska följande anges:

  1. det beslut i vilket ändring söks (det överklagade beslutet),
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena),
  3. grunderna för yrkandena,
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

 

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också den personens kontaktuppgifter uppges. Om kontaktuppgifterna ändras medan besvären är anhängiga, ska de nya uppgifterna meddelas förvaltningsdomstolen utan dröjsmål. I besvären ska också uppges postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

Till besvären ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning,
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa,
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.

 

Rättegångsavgift

Hos den som inleder ett ärende som gäller ändringssökande tas det ut en rättegångsavgift i enlighet med lagen om domstolsavgifter (1455/2015).

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos: E-postadressen: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Öppettider för registraturen: mån – fre kl. 9.00-15.00