Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
talousjohtaja Minna Sevón
laskentapäällikkö Annette Povenius
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Hyvinvointialueiden investointeja rajoittaa valtioneuvoston vahvistama lainanottovaltuus, ja hyvinvointialueita koskee myös velvollisuus laatia investointisuunnitelma ministeriön hyväksyttäväksi. Tarkoituksena on varmistaa, että hyvinvointialue suunnittelee investoinnit taloudellisesti kestävästi siten, että niihin käytettävissä oleva rahoitus riittää ja että hyvinvointialueiden laajoja investointeja koskevat hankkeet suunnitellaan valtakunnallisten strategisten tavoitteiden mukaisesti ja kustannusvaikuttavasti huomioiden muiden hyvinvointialueiden vastaavat suunnitelmat sekä väestön palvelutarpeet. Hyvinvointialueen rahoituksen riittävyys varmistetaan vuosittain vahvistettavalla investointeja varten otettavan pitkäaikaisen lainan ottamista koskevalla rajoitteella. Investointisuunnitelma on hyväksyttävä, jos hylkäämisen kriteerit eivät täyty.
Hyvinvointialueesta annetun lain 16 §:n mukaan hyvinvointialueen on vuosittain laadittava investointisuunnitelma seuraavaa tilikautta seuraavien neljän tilikauden aikana aloitettavista hyvinvointialuekonsernin investoinneista ja niiden rahoituksesta. Investointisuunnitelma koostuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen osasuunnitelmista. Investointisuunnitelman tulee sisältää tiedot investoinneista ja investointeja vastaavista sopimuksista. Lisäksi sen tulee sisältää tiedot hyvinvointialueen toimitilojen ja kiinteistöjen sekä muiden pitkävaikutteisten hyödykkeiden suunnitelluista luovutuksista. Myös muita kokonaisuuksia koskevista investoinneista tulee esittää tiedot. Näitä ovat etenkin tiedot laitteita, kalustoa sekä tieto- ja viestintäteknisiä ratkaisuja koskevista investoinneista. Investointisuunnitelma ei saa olla ristiriidassa hyvinvointialueesta annetun lain 15 §:ssä tarkoitetun hyvinvointialueen lainanottovaltuuden kanssa, eli lainanottovaltuuden perusteella otettavaksi suunnitellun lainarahoituksen sekä mahdollisen muun rahoituksen tulee kattaa suunnitelman sisältävät menot.
Vuosien 2025 – 2028 investointisuunnitelma on esitettävä ministeriöille 31.12.2023 mennessä. Päätös lainanottovaltuudesta tehdään keväällä 2024 valtioneuvostossa.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelmassa esitetään hankittavaksi rakennuksia omaan taseeseen vuosina 2025 – 2028 yhteensä 56,9 miljoonalla eurolla. Suurimpana yksittäisenä rakennushankkeena suunnitellaan hyvinvointikeskusta yhteishankkeena HUS-yhtymän kanssa. Hankekokonaisuus ei valmistu vuoden 2028 loppuun mennessä, vaan jatkuu vielä vuodesta 2029 eteenpäin. Lisäksi on suunniteltu yhden ikääntyneiden palveluasumisyksikön sekä usean pelastusaseman lunastamista omaksi. Laite- ja kalustohankintoja esitetään investointisuunnitelmassa noin 6,9 miljoonan, ict- ja muita aineettomia hyödykkeitä 15,9 miljoonan ja muita investointeja 0,3 miljoonan euron arvosta. Merkittävimpänä ict-investointina on tarkoitus jatkaa asiakas- ja potilastietojärjestelmien keskittämistä, joka on nostettu jo hyvinvointialueen vuosia 2023 – 2026 koskevaan investointisuunnitelmaan.
Investointeja vastaavia sopimussitoumuksia ja tulevia tarpeita on tarkasteltu erityisen suurella tarkkuudella Sosiaali- ja terveystoimen osasuunnitelman osalta, koska tarpeita ei ehditty kartoittaa riittävästi vuosien 2024 – 2027 investointisuunnitelmaan. Vammais-, päihde-, terveys- ja ikääntyneiden palveluiden käytössä olevat tilat ovat monin paikoin huonokuntoisia tai eivät tue toiminnan tarpeita optimaalisesti. Investointisuunnitelmassa esitetään tehtäväksi uusia, pitkäaikaisia vuokrasopimuksia, joista valtaosa kohdistuu ikääntyneiden palvelutarpeisiin. Hallinnollisiin ja arkistotiloihin sekä keskuskeittiön tarpeisiin esitetään niin ikään pitkäaikaisia vuokrasopimuksia. Kokonaisuudessaan rakennuksiin kohdistuvien investointeja vastaavien sopimusten yhteenlaskettu sitoumus koko sopimuskaudelle on noin 57 miljoonaa euroa. Laitteiden ja kaluston osalta sopimussitoumuksia on investointisuunnitelmassa noin 2 miljoonan euron edestä.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelma vuosille 2025 – 2028 ja investointien rahoitussuunnitelma esitetään liitteenä.
Ehdotus
Hyvinvointialuejohtaja
Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman vuosille 2025 – 2028 ja investointien rahoitussuunnitelman liitteiden mukaisesti.
Päätös
Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman vuosille 2025 – 2028 ja investointien rahoitussuunnitelman liitteiden mukaisesti.