Välfärdsområdesstyrelsen, möte 26-09-2024

Protokollet är granskat

§ 211 Program för egenkontroll 2024–2026

IUHVADno-2024-1853

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
kvalitetschef Rebecca Sjöholm, fornamn.efternamn@itauusimaa.fi   

Välfärdsområdet ska utarbeta ett program för egenkontroll i elektroniskt format och offentliggöra det i ett allmänt datanät. 

Enligt 27 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde leder nämnden för utveckling och samarbete strategin för patient- och klientsäkerheten samt främjar en enhetlig säkerhetskultur samt övervakar att kvalitetsstrategin för välfärdsområdes tjänster genomförs.   

Det nuvarande programmet för kvalitet och egenkontroll godkändes av välfärdsområdets styrelse 20.6.2023. Lagen om tillsyn över social- och hälsovården (741/2023) trädde i kraft 1.1.2024, varför detta program nu uppdateras (bifogat material). Namnet på det program som är under beredning föreslås vara programmet för egenkontroll, vilket motsvarar programmets juridiska namn. Programmet sträcker sig från 2024 till 2026 och beskriver välfärdsområdets ansvar för egenkontroll, kvalitet samt klient- och patientsäkerhet. En separat klient- och patientsäkerhetsplan är inte längre ett lagstadgat krav och kommer därför att ingå i programmet för egenkontroll.  En stor förändring är rapporteringen av programmet för egenkontroll och planerna för egenkontroll, som enligt den nya lagstiftningen ska ske var fjärde månad på en offentlig webbplats. 

Programmet för egenkontroll är ett strategiskt instrument för att säkerställa att tjänsterna organiseras och genomförs i enlighet med avtal och lagstiftning och med de tillstånd som tillsynsmyndigheterna har beviljat. Programmet ska även i fortsättningen omfatta principerna för egenkontroll av social- och hälsovårdstjänsterna samt räddningsväsendet inom välfärdsområdet. Välfärdsområdets program för egenkontroll omfattar alla tjänster som tillhandahålls av välfärdsområdet och för dess räkning. Programmet sammanställer välfärdsområdets många lagstadgade strategier, planer och program samt övervakar och säkerställer genomförandet av dem. 

Det uppdaterade programmet för egenkontroll kommer att presenteras för nämnden för utveckling- och samarbete i september för beslutsfattande och vidare godkännande av välfärdsområdsstyrelsen samma månad. 

Beslutsförslag

Utvecklingsdirektören:

Nämnden för utveckling och samarbete för en remissdebatt om ärendet och antecknar det uppdaterade programmet för egenkontroll för kännedom. 

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete förde en remissdebatt om ärendet och antecknade det uppdaterade programmet för egenkontroll för kännedom. 

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
kvalitetschef Rebecca Sjöholm, fornamn.efternamn@itauusimaa.fi

Välfärdsområdet ska utarbeta ett program för egenkontroll i elektroniskt format och offentliggöra det i ett allmänt datanät.  

Enligt 27 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde leder nämnden för utveckling och samarbete strategin för patient- och klientsäkerheten samt främjar en enhetlig säkerhetskultur samt övervakar att kvalitetsstrategin för välfärdsområdes tjänster genomförs. 

En remissdebatt om det uppdaterade programmet för egenkontroll har förts vid nämnden för utveckling och samarbete 8.5.2024. I remissdebatten lyfte nämndens medlemmar fram avsaknaden av ordet "tillgänglighet" i programmet för egenkontroll. Det som lyfts fram i remissdebatten har beaktats i uppdateringen av programmet för egenkontroll och ordet “tillgänglighet” har lagts till i programmet för egenkontroll i välfärdsområdets strategidel. Tillgänglighet som ord fanns före remissdebatten redan i introduktionsavsnittet. 

Beslutsförslag

Utvecklingsdirektör:

Nämnden för utveckling och samarbete antecknar för kännedom det uppdaterade programmet för egenkontroll för åren 2024-2026 och föreslår för välfärdsområdesstyrelsen att det bifogade programmet för egenkontroll godkänns. Nämnden för utveckling och samarbete antecknar också för kännedom planen för produktsäkerhet som utgör bilaga till programmet för egenkontroll.

 

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete antecknade för kännedom det uppdaterade programmet för egenkontroll för åren 2024-2026 och föreslår för välfärdsområdesstyrelsen att det bifogade programmet för egenkontroll godkänns. Nämnden för utveckling och samarbete antecknade också för kännedom planen för produktsäkerhet som utgör bilaga till programmet för egenkontroll.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
kvalitetschef Rebecca Sjöholm
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

En remissdebatt om det uppdaterade programmet för egenkontroll har förts vid nämnden för utveckling och samarbete 8.5.2024. Ärendet behandlades vid nämnden för utveckling och samarbete 11.9.2024 där nämnden antecknat för kännedom programmet för egenkontroll samt den bifogade planen för produktsäkerhet och beslutade att skicka programmet för egenkontroll till välfärdsområdesstyrelsen för godkännande.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen godkänner det uppdaterade programmet för egenkontroll för åren 2024–2026. 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen godkände det uppdaterade programmet för egenkontroll för åren 2024–2026.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).