Aluehallitus, kokous 2.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Nuorten mielenterveys- ja päihdeyksikön perustaminen hyvinvointialueelle

IUHVADno-2023-213

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
sosiaali- ja terveysjohtaja Annika Immonen
sosiaalityön johtaja Hanna Kaunisto
sähköposti: etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi 

 

Hyvinvointialueiden tehtävänä on määritellä, miten lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdehäiriöiden tutkimus, hoito ja kuntoutus järjestetään perus- ja erityistasolla tulevaisuudessa.

Mielenterveys- ja päihdehäiriöt aiheuttavat pääosan nuorten ja nuorten aikuisten terveyshaitoista. Ne ovat merkittävä syrjäytymisen ja pitkäaikaisen työkyvyttömyyden riskitekijä.  Kolme neljästä elämänaikaisesta mielenterveyden häiriöstä puhkeaa ennen 25 vuoden ikää. On arvioitu, että 20-25 prosentilla nuorista on jokin mielenterveyshäiriö.

Sosiaali- ja terveysministeriön kiireettömän hoidon kriteerit määrittävät lasten ja nuorten lievien ja keskivaikeiden mielenterveyden hoitamisen perustason tehtäväksi. Itä-Uusimaan kunnissa perustason nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat puutteellisia eikä tarpeeseen pystytä vastaamaan oikea-aikaisesti eikä lainmukaisesti. Perustason riittämättömiä palveluja joudutaan paikkaamaan erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun palveluilla. Tämä on lisännyt erikoissairaanhoidon lähetteiden määrää, lastensuojelun tarvetta sekä samalla kustannuksia. Erikoissairaanhoito on ruuhkautunut ja usein palauttaa lähetteet kuntaan perustasolla hoidettaviksi. Nuorten mielenterveys – ja päihdeyksikön kautta koordinoitu nuorten mielenterveys- ja päihdehoito tulee säästämään raskaiden palvelujen kustannuksia mm. erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun palveluissa.

Tilanteen kartoittamista ja mahdollisen yksikön valmistelua varten nimettiin moniammatillinen Itä- Uudenmaan edustajista koostuva työryhmä ajalle 1.9.2021-31.12.2022. Työryhmän selvitti palvelujen nykytilannetta sekä alueen erityispiirteitä mm kouluterveyskyselyn tulosten perustella. Selvityksessä otettiin huomioon myös lastensuojelun sijaishuollon sekä erikoissairaanhoidon määrät ja kustannukset, joiden nousu kertoo myös puutteellisista perustason mielenterveys- ja päihdepalveluista. Työryhmä huomioi valmistelussaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen organisointimallia ja tulevaa palvelurakennetta. Itä-Uudeltamaalta keskitason mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat puuttuneet lähes kokonaan. Aluehallitus käsitteli raportteja 1.9.2022 § 8 ja valtuutti työryhmää jatkamaan valmistelutyötä.

Yksikön asiakkaina ovat 13-21 –vuotiaat, keskivaikeasti mielenterveys- ja päihdeoireilevat nuoret sekä heidän perheensä. Yksikön henkilöstömäärä on 12 työntekijää, jotka muodostavat moniammatillisen työyhteisön. Yksikössä toimii moniammatillinen tiimi, joka edistää nuorten psyykkistä, sosiaalista ja fyysistä hyvinvointia niin sosiaalisen kuntoutumisen kuin terveydenhoidon osalta. Yksikkö toimii koko hyvinvointialueella ja työntekijät liikkuvat asiakkaiden luokse heidän tarpeidensa mukaan.

Yksikön valmistelutyöhön on aikaisemmin myönnetty Suomen kestävän kasvun ohjelmasta ( RRF ) hankerahaa n 200 000 euroa. Sosiaali- ja terveysministeriön päätös 25.4.2022 VN/5310/2022. Työryhmä jatkoi valmistelutyötä yhdessä Nordic Health Groupin, NHG:n ja mm HUS:n nuorisopsykiatriasta vastaavan ylilääkärin kanssa. Tämän valmistelutyön tuloksena on luotu tarkemmat puitteet nuorisoasematoiminnalle sekä rakenteet vaikuttavalle yhteistoiminalle erikoissairaanhoidon kanssa. Suomen kestävän kasvun ohjelmaa (RRP2) myönsi rahaa valmistelutyön jatkohankkeelle yhteensä   1 100 000 euroa vuosille 2023- 2025. Sosiaali- ja terveysministeriön päätös 16.12.2022 VN/27045/2022. Tavoitteena on hankerahojen avuin kehittää yksikön toimintaa tarkoituksenmukaiseksi ja laadukasta palvelua tuottavaksi yksiköksi. Alustavien suunnitelmien mukaan yksikkö voisi  sijaita Renorilta vuokraamassa tilassa WSOY talossa Porvoossa.

Nuorten mielenterveys- ja päihdeyksikön talousarvio on 1 118 363 euroa. Suurimmat kulut ovat henkilöstökuluja.  Huomioiden kunnista siirtyvät resurssit, yksikön nettokustannukset ovat n. 770 000 euroa/ vuosi. Lisäksi esitetty toiminta tulee säästämään lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon menoja sekä vähentämään inhimillistä kärsimystä oikea-aikaisen tuen ollessa saatavilla nuoren lähiympäristössä. Kyseessä olevan yksikön perustaminen tarkoittaa pitkäaikaista sitoutumista toimintaan mutta odotettavissa olevat tulokset puoltavat perustamista. Aluehallituksen tulee perustaa yksikköön vaadittavat virat. Hallintosäännön mukaan hyvinvointialuejohtaja perustaa toimet.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus päättää perustaa Itä-Uudenmaan nuorten mielenterveys- ja päihdeyksikön 1.2.2023 alkaen. Samalla aluehallitus perustaa 4 virkaa; esihenkilö, lääkäri ja 2 sosiaalityöntekijää.

Päätös

Esittelijä täydensi päätösehdotusta seuraavalla lauseella: ”Vuoden 2024 talousarvion valmistelun yhteydessä hallitukselle raportoidaan siitä, kuinka toiminta on käynnistynyt ja onko resurssi ollut riittävä. Raportti sisältää vertailutietoa yksikön toiminnan vaikutuksista erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun käyttöön.”

 

Päätös:

Itä-​Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti yksimielisesti perustaa Itä-​Uudenmaan nuorten mielenterveys-​ ja päihdeyksikön 1.2.2023 alkaen. Samalla aluehallitus perusti 4 virkaa;​ esihenkilö,​ lääkäri ja 2 sosiaalityöntekijää.

Lisäksi aluehallitus päätti yksimielisesti, että vuoden 2024 talousarvion valmistelun yhteydessä hallitukselle raportoidaan siitä, kuinka toiminta on käynnistynyt ja onko resurssi ollut riittävä. Raportti sisältää vertailutietoa yksikön toiminnan vaikutuksista erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun käyttöön.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.