Aluehallitus, kokous 2.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen työsuojeluorganisaatio 

IUHVADno-2023-232

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
henkilöstöjohtaja Anu Rautiainen, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Työsuojelun yhteistoiminta on työnantajan ja työntekijöiden välistä vuorovaikutusta, jonka tavoitteena on työntekijöiden osallistuminen, vaikuttaminen ja sitoutuminen työpaikan turvallisuutta ja terveellisyyttä koskeviin ratkaisuihin.

 

Työsuojelulla tarkoitetaan toimia, joilla ehkäistään ja poistetaan työssä ja työoloissa aiheutuvia vaaroja ja haittoja sekä edistetään työhyvinvointia. (Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojelun yhteistoiminnasta (TsValvL 44/2006, 17 §). Työturvallisuus ja työterveys työpaikalla perustuvat seuraaviin lakeihin; Työturvallisuuslaki (738/2002,) Työterveyshuoltolaki (1383/2001), Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan yhteistoiminnasta (44/2006), Laki työsuojeluhenkilörekisteristä (1039/2001) (rekisteri@ttk.fi).

 

Työnantajalla on päävastuu työpaikan työsuojelusta. Työnantaja huolehtii työsuojelutoiminnasta ja työympäristön parantamisesta aiheutuvista kustannuksista. Työoloja kehitetään yhdessä työpaikoilla työnantajan ja työntekijöiden yhteistyönä.

 

Työsuojelu- ja työympäristötyön yhteistoimintaa varten Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on valvontalain mukaisesti työnantajaa edustava työsuojelupäällikkö, työsuojeluvaltuutetut varavaltuutettuineen sekä työsuojelutoimikunta. (Kunta-alan työsuojelun yhteistoimintasopimus, 5 §). Työsuojelutoimikunnan jäsenmäärä on neljä, kahdeksan tai kaksitoista, jollei muuta paikallisesti sovita.

 

Työsuojelun yhteistoiminnan järjestämisestä työpaikalla sovitaan valtakunnallisesti työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kesken (TsValvL 44/2006 23 §). Paikallisesti sovitaan muutostilanteissa työsuojelun yhteistoimintaorganisaatio vastaamaan muuttunutta tilannetta. Neuvottelussa sovitaan muun muassa työsuojelun yhteistoimintaorganisaatio, työsuojeluvaltuutetun / -valtuutettujen toiminta-alue, lukumäärä ja ajankäyttö sekä työsuojelutoimikunnan jäsenmäärä sekä eri osapuolten edustus. Neuvottelusta laaditaan pöytäkirja, jonka neuvotteluosapuolet allekirjoittavat.

 

Tilanteissa, jossa palvelutoiminta, työsuojeluvaltuutettujen palvelussuhteet ja työsuojelun yhteistoimintaorganisaation kokonaisuus siirtyy yhtenä muuttumattomana kokonaisuutena hyvinvointialueelle, voidaan paikallisesti sopia, että valtuutetut jatkavat työsuojelutehtävissään työsuojelutoimikauden loppuun 31.12.2025 saakka.  Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle siirtyy muuttamattomana kokonaisuutena Itä-Uudenmaan pelastustoimi. Pelastuspalvelut on tuotettu jo aikaisemminkin alueellisesti. Jos paikallisesti sovitaan voi pelastustoimen työsuojeluvaltuutettu jatkaa työsuojelutehtävässään työsuojelutoimintakauden loppuun saakka. Kuitenkin pelastustoimen kohdalla joudutaan käymään täydennysvaalit vara työsuojeluvaltuutettujen valitsemiseksi. Luovuttavilta työnantajilta siirtyvät työsuojeluvaltuutetut ja varavaltuutetut jatkavat tehtävässään sinne saakka, kunnes vaalit on järjestetty.

 

Työntekijöiden on valittava keskuudestaan paikallisesti määritetylle toimialueelle työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua edustajikseen yhteistoimintaan ja yhteydenpitoon työsuojeluviranomaisiin. Vaali toteutetaan erillisen vaaliohjeen mukaisesti (Kunta-alan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstön valinta toimikaudeksi 2022-2025).

 

Aluehallitus nimeää työsuojelutoimikuntaan työnantajan edustajansa, jonka tehtäviin toimikunnassa käsiteltävien asioiden valmistelu kuuluu. Työsuojelutoimikunnan puheenjohtajana toimii työnantaja tai tämän edustaja taikka toimikunnan keskuudestaan valitsema henkilö. Työsuojelupäällikkö osallistuu toimikunnan kokouksiin. Työsuojeluvaltuutetut ovat työsuojelutoimikunnan jäseniä.

Paikallisesti sovitaan työsuojelun yhteistoiminta-asioiden käsittelyn menettelytavoista kuten kokousten vähimmäislukumäärästä, koollekutsumisesta ja yhteistyöstä muiden toimijoiden kanssa. Työsuojelutoimikuntaa koskevat säännökset ovat valvontalain 38–41 §:ssä. Työsuojelutoimikunnan jäsenellä on oikeus tehdä esityksiä työsuojelutoimikunnassa käsiteltäviksi asioiksi ja muutoinkin yhteistoiminnan kehittämiseksi sekä saada esityksistään perusteltu palaute.

 

Työsuojelutoimikunnan keskeisiä tehtäviä ovat:

  • tehdä työturvallisuutta ja työterveyttä koskevia kehittämisehdotuksia työnantajalle,
  • seurata työsuojelun toimintaohjelman ja
  • työterveyshuollon toteutumista ja tehdä niistä kehittämisehdotuksia.
  • tehdä esityksiä työsuojelukoulutuksen, työnopastuksen ja perehdyttämisen järjestämiseksi j
  • osallistua työkykyä ylläpitävään toimintaan.

 

Työsuojelun yhteistoiminnassa käsiteltävät asiat:

  • työntekijän turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttavat asiat
  • työpaikan vaarojen ja haittojen selvittämisen periaatteet
  • työhyvinvoinnin kehittämistavoitteet ja -ohjelmat
  • työn järjestelyyn ja mitoitukseen liittyvät asiat
  • työtekijöille annettava opetus, ohjaus ja perehdyttäminen
  • työhyvinvoinnin seurantatiedot
  • em. asioiden toteutumisen ja vaikutusten seuranta (TsValvL 44/2006, 26 §, Kunta-alan työsuojelun yhteistoimintasopimus, 3 §)

 

Työsuojelun yhteistoimintahenkilöstö tukee työsuojelutoimintaa jakamalla osaamistaan, tekemällä aloitteita ja osallistumalla työsuojelun kehittämiseen. Työsuojelun yhteistoiminta-asiat käsitellään ensisijaisesti välittömässä yhteistoiminnassa työpaikoilla. Laajakantoisemmat ja yleisemmät asiat käsitellään edustuksellisessa työsuojelutoimikunnassa. Työterveyshuolto ja muut asiantuntijapalvelut tukevat työpaikkojenomaa työsuojelutoimintaa.

 

Työsuojelupäällikkö avustaa työnantajaa ja esihenkilöitä työsuojeluasioissa työnantajan nimeämänä tehtävissä, jotka liittyvät työsuojelun asiantuntemukseen sekä yhteistyöhön työntekijöiden ja työsuojeluviranomaisten kanssa. 

 

Työsuojeluvaltuutettu edustaa henkilöstöä työsuojeluasioissa ja henkilöstö valitsee heidät keskuudestaan. Hän edustaa työpaikan työntekijöitä käsiteltäessä 26 §:ssä tarkoitettuja asioita yhteistoiminnassa työnantajan kanssa ja suhteessa työsuojeluviranomaisiin. Työsuojeluvaltuutettu perehtyy oma-aloitteisesti työpaikkansa työympäristöön ja työyhteisön tilaan liittyviin työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttaviin asioihin sekä työsuojelusäännöksiin. Hän osallistuu työsuojelua koskeviin tarkastuksiin ja asiantuntijan tutkimuksiin, jos tämä tai työsuojeluviranomainen katsoo tutkimukseen osallistumisen tarpeelliseksi sekä kiinnittää edustamiensa työntekijöiden huomiota työn turvallisuutta ja terveellisyyttä edistäviin seikkoihin. (TsValvL (44/2006) 31§).

 

Jos työsuojeluvaltuutetun työsuhde päättyy tai hän eroaa työsuojeluvaltuutetun tehtävästä kesken toimikautensa, hänen sijaansa tulleella varavaltuutetulla on työsuojeluvaltuutetun asema. Työsuojeluvaltuutetun tilapäisen esteen aikana varavaltuutettu hoitaa välttämättömät työsuojeluvaltuutetun tehtävät. Varavaltuutetulla on tehtävää hoitaessaan oikeus tehtävien edellyttämään tiedon saantiin, ajankäyttöön ja ansionmenetysten korvauksiin sekä oikeus keskeyttää vaarallinen työ. (TsValvL 44/2006, 29 §.)

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja.

Aluehallitus päättää nimetä työsuojelutoimikuntaan neljä työnantajan edustajaa seuraavasti: 

  • henkilöstöjohtaja, puheenjohtaja 
  • työsuojelupäällikkö, esittelijä ja sihteeri
  • sosiaali- ja terveysjohtaja
  • pelastusjohtaja

Päätös

Esittelijä muutti otsikon kuulumaan ”Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen työsuojeluorganisaation vahvistaminen”.

 

Päätös:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialuehallitus päätti yksimielisesti nimetä työsuojelutoimikuntaan neljä työnantajan edustajaa seuraavasti: 

  • henkilöstöjohtaja, puheenjohtaja 
  • työsuojelupäällikkö, esittelijä ja sihteeri
  • sosiaali- ja terveysjohtaja
  • pelastusjohtaja

Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.