Aluehallitus, kokous 14.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 232 Pelastustoiminnan vastuualueen paloinsinöörin viran muuttaminen palopäällikön viraksi

IUHVADno-2023-3181

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: HR-asiantintija Tuomas Telin, 
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on joko virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Virkasuhteesta ja työsopimussuhteesta sekä virka- ja työehtosopimuksista hyvinvointialueella säädetään erikseen.

Pelastuspäällikkö Mika Kynsijärvi on esittänyt, että pelastustoiminnan vastuualueen kaksi paloinsinöörin virkaa muutetaan palopäällikön viroiksi. Paloinsinöörin nimike on Suomessa yleisesti, riskienhallinnan vastuualueella käytetty nimike ja aiheuttaa väärinymmärrystä pelastustoiminnan vastuualueen paloinsinöörin nimikkeen kanssa. Pelastustoiminnassa sen sijaan vastaavissa tehtävissä nimikkeenä käytetään palopäällikön nimikettä, joka kertoo suoraan vastuualueen ja tehtävän. Yksityiskohtaisempi perustelu on liitteenä olevassa esityksessä.

Tehtävänimikkeen muutoksella ei ole vaikutusta tehtäväkohtaiseen palkkaan, joka on 4 131,98 euroa. Näin ollen muutoksella ei ole kustannusvaikutusta.

Mikäli uudelleenjärjestelyt merkitsevät niin laajoja viranhaltijan tehtävien muutoksia, että virka voidaan katsoa sisällöltään ja luonteeltaan uudeksi, virka tulee yleensä lakkauttaa ja perustaa uusi virka (KVhL 5. luku). Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 48 §:n mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluehallitus.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus päättää lakkauttaa kahden (2) paloinsinöörin viran ja perustaa tilalle kahden (2) palopäällikön viran. Palopäällikön tehtäväkohtainen palkka virkaa perustettaessa on 4 131,98 euroa. Palopäällikön viran kelpoisuusvaatimus määräytyy lain mukaan (Pelastuslaki 29.4.2011/379, 8. luku Pelastustoimen koulutus ja kelpoisuusvaatimukset).

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Esittelijä muutti päätösehdotuksen kuuluumaan seuraavasti: Aluehallitus päättää, että kaksi paloinsinöörin virkaa muutetaan kahden palopäällikön viroiksi. Kelpoisuusehdot säilyvät ennallaan. Nimikkeen muuttaminen ei vaikuta tehtäväsisältöön eikä sillä ole kustannusvaikutusta.