Välfärdsområdesstyrelsen, möte 14-09-2023

Protokollet är granskat

§ 232 Ändring av tjänsten som brandingenjör till brandchef inom räddningsverksamhetens ansvarsområde   

IUHVADno-2023-3181

Beskrivning

Beredning och ytterligare uppgifter: HR-expert Tuomas Telin, 
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Enligt 92 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) står de som är anställda hos ett välfärdsområde antingen i tjänsteförhållande eller i arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. I fråga om tjänsteförhållanden och arbetsavtalsförhållanden och tjänste- och arbetskollektivavtal i välfärdsområdena gäller vad som föreskrivs särskilt.

Räddningschef Mika Kynsijärvi har föreslagit att två tjänster som brandingenjör inom räddningsverksamhetens ansvarsområde ändras till brandchef. Beteckningen brandingenjör är i Finland en allmän beteckning som används inom riskhanteringens ansvarsområde och orsakar missförstånd med beteckningen brandingenjör inom räddningsverksamhetens ansvarsområde. Som beteckning i motsvarande uppgifter inom räddningsverksamheten används däremot beteckningen brandchef som direkt beskriver ansvarsområdet och uppgiften. En mer ingående motivering finns i det bifogade förslaget.

Ändringen av uppgiftsbeteckning påverkar inte den uppgiftsrelaterade lönen som är 4 131,98 euro. Ändringen har således ingen kostnadseffekt.

Om omorganiseringen innebär så omfattande ändringar i tjänsteinnehavarens uppgifter att tjänsten till sitt innehåll och sin karaktär kan anses vara ny, ska tjänsten i allmänhet dras in och en ny tjänst inrättas (KomTjL 5 kap.). Enligt 48 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde beslutar välfärdsområdesstyrelsen om inrättande och indragning av tjänster.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar dra in två (2) tjänster som brandingenjör och i stället inrätta två (2) tjänster som brandchef. Vid inrättandet av tjänsten är den uppgiftsrelaterade lönen för brandchef 4 131,98 euro. Behörighetsvillkor för en tjänst som brandchef fastställs enligt 8 kap. Behörighetsvillkor för räddningsväsendets personal i räddningslagen (29.4.2011/379).

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget.

Möte hantering

Föredragande ändrade på beslutsförslaget enligt följande: Välfärdsområdesstyrelsen beslutar, att två tjänster som brandingenjör ändras till tjänster som brandchef. Behörighetsvillkoren behålls desamma. Ändring av tjänstebenämning påverkar inte uppgiftens innehåll och har ingen kostnadseffekt.