Perustelut
Oheismateriaali: Vanhus- ja vammaisneuvostojen sekä nuorisovaltuuston lausunnot.
Valmistelu ja lisätiedot:
koordinaattori Anu Mennander
esihenkilö Cecilia Mansner
johtava sosiaaliohjaaja Jens Weckström
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain (569/2009) 1§:n mukaisesti palveluseteleillä edistetään asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, parannetaan palvelujen saatavuutta ja edistetään hyvinvointialueen ja yksityisten palveluntuottajien välistä yhteistyötä. Itä- Uudenmaan hyvinvointialueella esitetään käyttöönotettavaksi uusia palveluseteleitä vaatehuoltoon, siivoukseen sekä saattaja-apuun.
Palvelusetelitoimintaa ohjaa yleisesti Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen yleinen sääntökirja, joka on hyväksytty Palvelujen järjestäminen- lautakunnassa 19.4.2024 (§ 40). Vaatehuollon, siivouksen ja saattaja-avun palveluseteleille on valmisteltu palvelukohtainen sääntökirja, johon on koottu kyseisten palvelujen tuottamista koskevat palvelukohtaiset käytännöt, velvoitteet ja erityispiirteet. Palveluntuottajat sitoutuvat noudattamaan sääntökirjaa rekisteröityessään palveluntuottajaksi.
Yksityiset palveluntuottajat voivat hakeutua palvelusetelituottajaksi palse.fi – portaalin kautta. Hyvinvointialueen tulee erikseen hyväksyä palveluntuottajat, joiden palvelujen maksamiseen asiakas voi käyttää hyvinvointialueen myöntämään palveluseteliä. Hyvinvointialue ylläpitää luetteloa hyväksytyistä palveluntuottajista. Palveluseteli ei ole ostopalvelutoimintaa.
Tiedot palveluntuottajista, palvelusta sekä hinnoista ovat julkisesti asiakkaiden saatavilla palse.fi- portaalissa palveluntuottajaksi hyväksymisen jälkeen. Asiakas voi kieltäytyä palvelusetelin vastaanottamisesta, jolloin hyvinvointialueen tulee järjestää asiakkaan tarpeen mukainen palvelu muilla tuotantotavoilla. Palveluseteliä voidaan tarjota, kun ammattilainen arvioi sen olevan asiakkaan tarpeeseen ja tilanteeseen soveltuva tuotantotapa.
Vaatehuolto-, siivous- ja saattajapalvelun palvelusetelin valmistelu Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella perustuu vuoden 2023 alussa voimaan tulleeseen sosiaalihuoltolain (1301/2014) uudistukseen, jossa tukipalvelut on nostettu omaksi pykäläkseen (19 §) vahvistamaan sosiaalihuollon asiakkaan asemaa. Tukipalvelujen järjestämisen velvoite koskee kaikkia asiakassegmenttejä. Tukipalveluista vaatehuolto-, siivous- ja saattajapalvelua on suunniteltu järjestettävän asiakkaille ensisijaisesti palvelusetelillä. Palvelusetelin myöntäminen perustuu hyvinvointialueen viranhaltijan tekemään palvelutarpeen arvioon.
Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön (27§) mukaan palvelujen järjestäminen- lautakunta päättää sosiaali- ja terveydenhuollon yhtenäisistä palvelukriteereistä, harkinnanvaraisista asiakasmaksuista ja palveluseteliarvoista aluevaltuuston hyväksymän palvelustrategian mukaisesti.
Vaatehuolto- siivous- ja saattajapalvelun palvelusetelille on tehty palvelukohtainen sääntökirja. Sääntökirja on laadittu viranhaltijoiden yhteistyönä ja siitä on pyydetty lausunnot vanhus- ja vammaisneuvostolta sekä nuorisovaltuustolta. Lausuntojen perusteella asiakirjaan on tehty muutoksia.
Päätösehdotus
Sosiaali- ja terveysjohtaja:
Palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää
- ottaa käyttöön vaatehuolto-, siivous- ja saattajapalvelun palvelusetelin kesän 2025 aikana
- hyväksyä vaatehuolto-, siivous- ja saattajapalvelun palvelusetelin palvelukohtaisen sääntökirjan esityksen mukaisesti