Perustelut
Oheismateriaali: Vanhusneuvoston sekä nuorisovaltuuston lausunnot.
Valmistelu ja lisätiedot:
tulosyksikköpäällikkö lääkinnällinen kuntoutus, Eva Englund
palveluvastaava lääkinnällinen kuntoutus, Roope Tyynelä
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain (569/2009) 1§:n mukaisesti palveluseteleillä edistetään asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, parannetaan palvelujen saatavuutta ja edistetään hyvinvointialueen ja yksityisten palveluntuottajien välistä yhteistyötä. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen lääkinnälliseen kuntoutukseen esitetään käyttöönotettavaksi jalkaterapian palveluseteliä.
Palvelusetelitoimintaa ohjaa yleisesti Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sääntökirja, joka on hyväksytty Palvelujen järjestäminen- lautakunnassa 24.5.2023 (§ 54). Lääkinnällisen kuntoutuksen jalkaterapian palveluseteleille on valmisteltu palvelukohtainen sääntökirja, jossa on koottu jalkaterapian vastaanotto- ja kotikäyntiä koskevat palvelukohtaiset erityispiirteet, velvoitteet ja käytännöt. Palveluntuottajat sitoutuvat palveluntuottajaksi rekisteröityessään noudattamaan sääntökirjaa.
Yksityiset palveluntuottajat voivat hakeutua palvelusetelituottajaksi palse.fi – portaalin kautta. Hyvinvointialueen tulee erikseen hyväksyä palveluntuottajat, joiden palvelujen maksamiseen asiakas voi käyttää hyvinvointialueen myöntämää palveluseteliä. Hyvinvointialue ylläpitää luetteloa hyväksytyistä palveluntuottajista. Palveluseteli ei ole ostopalvelutoimintaa.
Tiedot palveluntuottajista, palvelusta sekä hinnoista ovat julkisesti asiakkaiden saatavilla palse.fi -portaalissa palveluntuottajaksi hyväksymisen jälkeen. Asiakas voi kieltäytyä palvelusetelin vastaanottamisesta, jolloin hyvinvointialueen tulee järjestää asiakkaan tarpeen mukainen palvelu muilla tuotantotavoilla. Palveluseteliä voidaan tarjota, kun ammattilainen arvioi sen olevan asiakkaan tarpeeseen ja tilanteeseen soveltuva tuotantotapa.
Jalkaterapian tavoitteena on edistää ja ylläpitää asiakkaan jalkaterveyttä. Hoidon perusteena on aina asiakkaan yksilöllinen tarve. Jalkaterapeutin antama palvelu voi sisältää terapeuttista harjoittelua, manuaalisia hoitoja, neuvontaa, ohjausta sekä ohjausta apuvälineiden käyttöönottoon.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen jalkaterapiaan hoitoon pääsy on tällä hetkellä terveydenhuoltolain (1326/2010, 51a §) mukaisen kiireettömän hoitoon pääsyn rajoissa. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella toimii yksi jalkaterapeutti, jonka toimipiste on Porvoossa. Hyvinvointialueelle kuuluvissa muissa kunnissa palveluun oikeutettuja asiakkaita on palveltu ostopalvelulla. Ostopalvelusopimukset päättyvät viimeistään 31.8.2025.
Palvelusetelin käyttöönotolla pyritään lisäämään jalkaterapia-asiakkaan valinnanvapautta. Palveluseteli on palveluntuottajien kannalta joustavampi tapa tuottaa hyvinvointialueelle palvelua hyvinvointialueen kumppanina, palvelusetelin mahdollistaessa palveluntuottajaksi liittymisen joustavammin kuin ostopalveluna.
Palvelusetelin myöntäminen perustuu hyvinvointialueen jalkaterapeutin tai terveydenhoitajan tekemään hoidon tarpeen arvioon. Jalkaterapeutti tai terveydenhoitaja soveltaa hoidon tarpeen arviossa ja palvelun myöntämisessä valtakunnallisia lääkinnälliseen kuntoutukseen ohjaamisen perusteita (STM 2022).
Jalkaterapian palveluseteliä voidaan tarjota diabeetikoille, joilla on jalkojen riskiarvioinnin luokkaan 2 tai luokkaan 3 kuuluvat jalat, nivelreuma-, psoriartriitti- ja muille niveltulehduspotilaille, joilla on jaloissa deformiteetteja ja haavaumariski sekä huomattavia vaikeuksia hoitaa jalkojaan esimerkiksi käsien, lonkkien ja polvien liikerajoituksen vuoksi, sekä asiakkaille, joilla on neurologinen sairaus tai polyneuropatia ja haavauma nyt tai aiemmin.
Jalkaterapian palvelusetelituottajiksi hyväksytään vain jalkaterapeutin (AMK) koulutuksen saaneita henkilöitä, joille Valvira on myöntänyt ammatinharjoittamisoikeudet.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön (27§) mukaan palvelujen järjestäminen- lautakunta päättää sosiaali- ja terveydenhuollon yhtenäisistä palvelukriteereistä, harkinnanvaraisista asiakasmaksuista ja palveluseteliarvoista aluevaltuuston hyväksymän palvelustrategian mukaisesti.
Palvelukohtaiseen sääntökirjaan on pyydetty kommentteja hyvinvointialueella toimivilta jalkaterapia- ja jalkahoitoyrityksiltä alkuvuodesta 2025. Lausuntopyyntö on toimitettu myös hyvinvointialueen vammais- ja vanhusneuvostoille sekä nuorisovaltuustolle. Vaikuttajaelimet eivät ole lausuneet asiasta.
Päätösehdotus
Sosiaali- ja terveysjohtaja:
Palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää
- ottaa lääkinnällisen kuntoutuksen palveluissa käyttöön palvelusetelin jalkaterapian tuotantotapana vuoden 2025 aikana
- hyväksyä jalkaterapian sääntökirjan
Pykälä tarkastetaan heti.