Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 14.5.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 48 Ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen myöntämisperusteet

IUHVADno-2023-802

Perustelut

Oheismateriaali: Vanhus- ja vammaisneuvostojen sekä nuorisovaltuuston lausunnot.

 

Valmistelu ja lisätiedot:
tulosyksikköpäällikkö (asumispalvelut) Heidi Nastolin
palveluvastaava (yhteisöllinen asuminen ja perhehoito) Nina Martikainen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

  

Sosiaalihuoltolain (2014/1301) 21 b §:n mukaan yhteisöllisellä asumisella tarkoitetaan hyvinvointialueen järjestämää asumista esteettömässä ja turvallisessa asumisyksikössä, jossa henkilön hallinnassa on hänen tarpeitaan vastaava asunto ja jossa asukkaille on tarjolla sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa. Yhteisöllisen asumisen palveluun hakeutuminen tulee ajankohtaiseksi silloin, kun kotiin annettavat palvelut eivät vastaa parhaiten asiakkaan palvelun tarpeeseen. Yhteisöllistä asumista järjestetään ikääntyneelle henkilölle, jonka toimintakyky on alentunut ja hoidon sekä huolenpidon tarve on kohonnut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn esimerkiksi yksinäisyyden tai turvattomuuden vuoksi.

Yhteisöllisen asumisen tavoitteena on tukea ikääntyneen sosiaalista kanssakäymistä, omannäköistä elämää, ylläpitää hyvinvointia, terveyttä ja ihmissuhteita sekä turvata asiakkaalle tämän tarpeita vastaavat palvelut. Palvelun tarkoituksena on, että asiakas tuntee elämänsä arvokkaaksi, merkitykselliseksi ja turvalliseksi.

Iäkkäiden yhteisöllistä asumista järjestetään Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen omissa yksiköissä.  Yhteisöllisen asumisen kilpailutus käynnistyy syksyllä 2025. Päätös yhteisöllisen asumisen myöntämisestä tehdään hyvinvointialueen moniammatillisessa SAS-työryhmässä asiakkaasta tehdyn palvelutarpeen arvioinnin ja hakemuksen perusteella. Arvioinnissa huomioidaan asiakkaan fyysisen toimintakyvyn lisäksi hänen kognitiivinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakykynsä. Arvioinnin tärkeänä osana hyödynnetään RAI–arviointityökalua (RAI = Resident Assessment Instrument.  Lisäksi voidaan hyödyntää muita tarpeenmukaisia arviointimittareita kuten myöhäisiän masennuskyselyä GDS-15 (Geriatrinen depressioasteikko) tai ikääntyneiden henkilöiden virhe- tai aliravitsemusriskiä mittaavaa MNA testiä (MNA = Mini Nutritional Assessment). Yhteisöllistä asumista järjestettäessä otetaan huomioon asiakkaan kokonaistilanne ja pyritään turvaamaan sosiaalisten suhteiden ja elinympäristön säilyminen. Asiakkaan palveluntarve arvioidaan aina kokonaisarvioinnin perusteella ja käytettävät mittarit ovat suuntaa antavia.

Palveluiden myöntämisperusteiden tavoitteena on Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen asiakkaiden tasavertainen ja oikeudenmukainen kohtelu sekä palveluiden oikea-aikainen kohdentaminen. Palveluiden järjestäminen -lautakunta on hyväksynyt ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen myöntämisperusteet 19.4.2023 § 38. Myöntämisperusteet on päivitetty yhteistyössä hyvinvointialueen viranhaltijoiden kanssa siten, että niitä on kevennetty vastaamaan sosiaalihuoltolain tavoitetta yhteisöllisessä asumisessa. Tavoitteena on ennaltaehkäistä raskaimpiin palveluihin siirtymistä ja näin edistää asiakkaiden hyvinvointia sekä itsenäisyyttä.

Myöntämisperusteista on pyydetty lausunnot hyvinvointialueen vanhus- ja vammaisneuvostolta sekä nuorisovaltuustolta.

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palveluiden järjestäminen -lautakunta hyväksyy Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen myöntämisperusteet 14.5.2025 alkaen.

Pykälä tarkastetaan heti.