Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 19.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Suun terveydenhuollon palveluseteleiden käyttöönottaminen ja palvelukohtai-sen sääntökirjan hyväksyminen

IUHVADno-2024-910

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (terveyspalvelut) Carita Schröder
tulosyksikköopäällikkö (suun terveydenhuolto) Sanna Räsänen
ylihammaslääkäri (suun terveydenhuolto, Alue 2) Perttu Halonen
ylihammaslääkäri (suun terveydenhuolto, Alue 1) Johanna Pellinen
hallintopäällikkö (sote) Heli Sjöblom
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain (569/2009) 1§:n mukaisesti palveluseteleillä edistetään asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, parannetaan palvelujen saatavuutta ja edistetään hyvinvointialueen ja yksityisten palveluntuottajien välistä yhteistyötä. Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen suun terveydenhuoltoon esitetään käyttöönotettavaksi kahta eri palveluseteliä: hampaan lohkeaman hoidon palveluseteliä ja suuhygienistin anti- infektiivisen hoitokäynnin palveluseteliä.

Palvelusetelitoimintaa ohjaa yleisesti Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen sääntökirja, joka on hyväksytty Palvelujen järjestäminen- lautakunnassa 19.4.2024 (§40). Suun terveydenhuollon palveluseteleille on valmisteltu palvelukohtainen sääntökirja, jossa on koottu hampaan lohkeaman hoitoa ja suuhygienistin anti-infektiivistä hoitokäyntiä koskevat palvelukohtaiset erityispiirteet, velvoitteet ja käytännöt. Palveluntuottajat sitoutuvat palveluntuottajaksi rekisteröityessään noudattamaan sääntökirjaa.

Yksityiset palveluntuottajat voivat hakeutua palvelusetelituottajaksi palse.fi – portaalin kautta. Hyvinvointialueen tulee erikseen hyväksyä palveluntuottajat, joiden palvelujen maksamiseen asiakas voi käyttää hyvinvointialueen myöntämään palveluseteliä. Hyvinvointialue ylläpitää luetteloa hyväksytyistä palveluntuottajista. Palveluseteli ei ole ostopalvelutoimintaa.

Tiedot palveluntuottajista, palvelusta sekä hinnoista ovat julkisesti asiakkaiden saatavilla palse.fi- portaalissa palveluntuottajaksi hyväksymisen jälkeen. Asiakas voi kieltäytyä palvelusetelin vastaanottamisesta, jolloin hyvinvointialueen tulee järjestää asiakkaan tarpeen mukainen palvelu muilla tuotantotavoilla. Palveluseteliä voidaan tarjota, kun ammattilainen arvioi sen olevan asiakkaan tarpeeseen ja tilanteeseen soveltuva tuotantotapa.  

Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon hoitoon pääsy on tällä hetkellä terveydenhuoltolain (1325/2010, 51b§) sallimissa rajoissa kaikissa yksiköissä. Jonotusajat ovat tammikuussa 2025 olleet hammaslääkärille toimipistekohtaisesti 61-81vrk ja suuhygienistille 56- 88vrk. Sekä hammaslääkärin että suuhygienistin yksilöllisen hoitovälin mukaisesti määritellyissä käynneissä on kuitenkin toimipistekohtaista jonoa, jota palveluseteleiden käyttöönotolla pyritään hillitsemään ja vähentämään. Jonoutumisen suurimpana yksittäisen syynä on suun terveydenhuollon ammattilaisten pitkään jatkuneet rekrytointihaasteet.

Palvelusetelin myöntäminen perustuu hyvinvointialueen suun terveydenhuollon toimintayksikössä nimikesuojatun terveydenhuollon ammattilaisen tekemään hoidon tarpeen arvioon tai hyvinvointialueen hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemään hoitosuunnitelmaan. Hampaan lohkeaman hoidon tai suuhygienistin anti- infektiivisen hoitokäynnin palveluseteliä voidaan tarjota asiakkaalle, jos vastaanottokäyntiä ei pystytä tarjoamaan asiakkaalle omassa palvelutuotannossa terveydenhuoltolain 51 b§:n mukaisessa määräajassa ja asiakkaan hoidon tarve on puolikiireellinen tai kiireetön sekä satunnainen ja lohkeaman hoidon osalta vaatii hammaslääkärin lähivastaanoton 4vkon tai 6kk kuluessa hoidon tarpeen arviosta.

Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön (27§) mukaan palvelujen järjestäminen- lautakunta päättää sosiaali- ja terveydenhuollon yhtenäisistä palvelukriteereistä, harkinnanvaraisista asiakasmaksuista ja palveluseteliarvoista aluevaltuuston hyväksymän palvelustrategian mukaisesti.

Palvelusääntökirjasta on pyydetty lausuntoja hyvinvointialueen neuvostoilta sekä nuorisovaltuustolta keväällä 2024.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää

  • ottaa suun terveydenhuollossa käyttöön hampaan lohkeaman hoidon ja suuhygienistin anti-infektiivinen hoitokäynnin palvelusetelit kevään 2025 aikana
  • hyväksyä palvelukohtaisen sääntökirjan

Päätös

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti

  • ottaa suun terveydenhuollossa käyttöön hampaan lohkeaman hoidon ja suuhygienistin anti-infektiivinen hoitokäynnin palvelusetelit kevään 2025 aikana
  • hyväksyä palvelukohtaisen sääntökirjan

Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.