Aluehallitus, kokous 11.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 102 Hyvinvointikeskuksen tarveselvityksen edistyminen

IUHVADno-2024-1521

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
kiinteistöpäällikkö Riikka Hopealinna
hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Hyvinvointikeskuksen tarveselvitystä on työstetty Arco arkkitehtitoimiston kanssa yhteistyössä syksystä 2023 alkaen. Työtä ohjaa Itä-Uudenmaan aluehallituksen asettama investointityöryhmä. Työryhmän perustamisen yhteydessä (aluehallitus 25.5.2023 § 166) päätettiin, että työn etenemisestä raportoidaan aluehallitukselle ja varsinaiset linjauspäätökset tehdään aluehallituksessa erillisestä esittelystä.

Työn aikana on kartoitettu HUS:n Porvoon sairaalan tiloja ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tilatarpeita. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tarve kulminoituu Porvoon Näsin terveysaseman korvaamiseen uudisrakennuksella. Rakennushankkeen osalta on syytä tarkastella Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tulevaisuuden tilatarpeita, jotta hankkeesta saadaan taloudellisesti kustannustehokas ja kattava hanke. Toimintaa tukevat ja tarpeen mukaiset tilat tehostavat toimintaa, saaden säästöjä henkilöstöresursseissa. Uudenaikaiset, terveelliset ja turvalliset tilat ovat myös henkilöstölle pito- ja vetovoimatekijä, joka toteutuessaan johtaa pitkäaikaisiin työsuhteisiin ja sitoutuneeseen henkilöstöön.

Sosiaali- ja terveystoimen tilatarpeet ovat muutoksessa; palvelujen tuotantomuodot ovat muuttuneet ja tulevat tulevaisuudessa muuttumaan edelleen teknologian kehittyessä sekä painopisteen siirtyessä digiasiointiin sekä etäpalveluihin. Nykyiset tilat eivät mahdollista palvelujen tuotantomuodon muutosta, mikä vaikeuttaa kokonaisvaltaista toiminnan suunnittelua ja tehostamista.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen toiminta alkoi 1.1.2023, josta lähtien on saatu kerättyä tietoa päätöksenteon tueksi sekä selvitettyä nykyistä toimitilakantaa. Jotta nykyistä toimitilakantaa voidaan suunnitelmallisesti tehostaa ja uudistaa, tarvitaan linjauksia hyvinvointikeskukseen sijoitettavien toimintojen siirtämisestä. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluverkkoselvitys on kilpailutettu ja työ palveluverkkoselvityksen tekemisestä on käynnistymässä. Palveluverkkoselvitys tulee tukemaan hyvinvointikeskukseen sijoitettavien palvelujen määrää ja laajuutta.

Arkkitehtitoimisto Arcon kanssa painopiste suunnittelussa on löytää hankkeen suuntaa antava laajuus Porvoon kaupungin kaavoituksen työskentelyyn. Ns. masterplan-suunnitelmassa kaavoitustyön aloittamiseksi tulee antaa tiedot suuntaa antavasti tarvittavasta rakennusoikeudesta sekä tontin käytön suunnitelmasta, jotta tarvittavat kulkuyhteydet voidaan yhteistyössä Porvoon kaupungin kanssa suunnitella. Kaavoitustyössä tulee huomioida tilatarpeiden muutokset edelleen tulevaisuudessa, joten rakennettavaa kerrosalametriä kaavoituksessa tulee käsitellä väljästi, sekä rakennuksen ja kulkuyhteyksien sijoitteluun tulee jäädä myöhempään työskentelyyn riittävän väljät reunaehdot. Hankesuunnitelma tullaan työstämään myöhemmässä vaiheessa, jolloin suunnitelmat täsmentyvät edelleen ja toimintojen sijoittaminen hyvinvointikeskukseen on määritelty tarkemmin.

HUS:n osalta hankkeen aikataulu etenee yhtymähallituksen kokouksen 6.5.2024 jälkeen, kun HUS:n palveluverkkoselvitys on hyväksytty ja sairaalan sekä hyvinvointikeskuksen synergiaetuja voidaan tutkia tarkemmin. Hyvinvointialueen oma tavoiteaikataulu tarveselvityksen valmistumiselle on huhtikuun lopussa. 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus merkitsee hyvinvointikeskuksen tarveselvityksen edistymisen tiedoksi. 
 

Päätös

Aluehallitus merkitsi hyvinvointikeskuksen tarveselvityksen edistymisen tiedoksi. 

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Elin Blomqvist-Valtonen jääväsi itsensä (yhteisöjäävi) ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.