Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 5.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Liikkumista tukevien palvelujen (SHL ja VPL) toimintaohje Itä-Uudellamaalla

IUHVADno-2023-30

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:

vastuualuejohtaja, perhe- ja sosiaalipalvelut,  Ilona Koskenniemi, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Liikkumista tukevia palveluita voidaan järjestää sekä sosiaalihuoltolain että vammaispalvelulain perusteella. Ohje koskee myös erityishuollon kuljetuksia. Toimintaohjeella luodaan alueellisesti yhtenäiset ohjeet palvelujen myöntämiseen ja käyttöön. Ohjeen lisäksi sovelletaan ohjeita sosiaalihuoltolain perusteella myönnettävien matkojen tarkemmasta käyttöalueesta, myöntämiskriteereistä ja omavastuun suuruudesta sekä vammaispalvelulain perusteella myönnettävien matkojen omavastuun suuruudesta. Toimintaohje sisältää ohjeet myös kuljetuspalvelun yhdistelystä irrottamisesta ja vakiotaksioikeudesta.

 

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -lautakunta hyväksyy noudatettavaksi liitteenä esitetyn Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen liikkumista tukevia palveluja koskevan toimintaohjeen 01.02.2023 alkaen.

Pykälä tarkastetaan heti kokouksessa.

Päätös

 

Itä-Uudenmaan hyvinvoinialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä noudatettavaksi liitteenä esitetyn Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen myöntämisperusteet Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella 01.02.2023.

Samalla Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti, että toimintaohje päivitetään seuraavan kerran toukokuussa.

Pykälä tarkastettiin heti kokouksessa.

Kokouskäsittely

Esittelijä muutti asian otsikkoa seuraavalla tavalla:

"Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen myöntämisperusteet Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella"

 

Lisäksi esittelijä teki seuraavat lisäykset pykälätekstiin:

Vammaispalvelulain 8 §:n mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, jos henkilö vammansa tai sairautensa vuoksi välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. 

Kuljetuspalvelu on vaikeavammaisten omatoimista suoriutumista auttava palvelu. Vammaispalvelulain mukaisilla kuljetuspalveluilla mahdollistetaan vaikeimmin vammaisille henkilöille liikkuminen muun muassa koulunkäyntiin, työhön ja harrastuksiin.

Kuljetuspalvelu on hyvinvointialueen erityiseen järjestämisvelvollisuuteen kuuluva palvelu. Hyvinvointialueen on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kuljetuspalveluja määrärahoista riippumatta, koska kuljetuspalvelu on subjektiivinen oikeus.

Vammaispalveluasetuksen 4 §:n mukaan kuljetuspalveluihin ja niihin liittyvine saattajapalveluihin kuuluvat vaikeavammaisen henkilön tarpeelliset, jokapäiväiseen elämään kuuluvat kuljetukset, jotka liittyvät työssä käymiseen, opiskeluun, asioimiseen, yhteiskunnallisen osallistumiseen tai virkistykseen.Jokapäiväiseen elämään kuuluvia kuljetuksia ovat vaikeavammaisen henkilön asuinkunnan alueella tapahtuvat tai lähikuntiin ulottuvat kuljetukset.

Lautakunta kävi läpi neuvostojen lausunnot, jotka jaettiin jäsenille ennen kokousta (liite § 14).

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja, perhe- ja sosiaalipalvelut,  Ilona Koskenniemi
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Palvelujen järjestäminen -lautakunnan päätöksen 15.02.2023 mukaisesti ohjeita on tarvittaessa tarkennettu saapuneiden vammais- ja vanhusneuvostojen lausuntojen perusteella. Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelujen toimintaohjeeseen ei ole ollut tarvetta tehdä muutoksia.

 

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -​lautakunta merkitsee tiedoksi, että ei ole ollut tarvetta tehdä muutoksia vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelujen toimintaohjeisiin, jotka astuivat voimaan 01.02.2023.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -​lautakunta merkitsi teknisten korjausten jälkeen tiedoksi, että ei ole ollut tarvetta tehdä muutoksia vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelujen toimintaohjeisiin, jotka astuivat voimaan 01.02.2023.

Kokouskäsittely

Jäsen Johanna Aaltonen teki muutosesityksen varapuheenjohtaja Anna-Mari Elorannan kannattamana, että asia palautetaan takaisin valmisteluun.

Suoritetussa äänestyksessä pohjaesitys sai 8 ääntä, ja muutosesitys 4 ääntä.

 

Pöytäkirjaan merkittiin, että lautakunta piti neuvottelutauon klo 19.14 - 19.23.

Tauon jälkeen perhe- ja sosiaalipalvelujen vastuualuejohtajan puheenvuoro selkeytti asiaa lautakunnan jäsenille, jonka jälkeen lautakunta piti uuden neuvottelutauon klo 19.25 - 19.27.

Pöytäkirjaan merkitään myös, että uutta toimintaohjetta laadittaessa mukaan otetaan vanhus- ja vammaisneuvostot.

 

Pöytäkirjan otsikot muutetaan teknisenä korjauksena vastaamaan palveluseteleiden palvelukohtaisten sääntökirjojen otsikoita.

 

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 67%

    Micaela Röman, Irmeli Hoffren, Juha Kittilä, Markus Pietikäinen, Pamela Stenberg, Pehr Sveholm, Tero Suominen, Tove Munkberg

  • Ei 4 kpl 33%

    Anna-Mari Eloranta, Johanna Aaltonen, Roy Harkimo, Sanna Kivineva

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
tulosyksikköpäällikkö Maritta Koskinen, vammaispalvelut
vastuualuejohtaja Ilona Koskenniemi, perhe- ja sosiaalipalvelut
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Voimassa olevaa liikkumista tukevien palvelujen toimintaohje on käsitelty palvelujen järjestäminen -lautakunnan kokouksissa 15.2.2023  § 4 sekä 24.05.2023 § 59 ja nyt käsittelyssä olevaan toimintaohjeeseen on tehty seuraavat muutokset.

  • poikkeama matkalla määritetty uudelleen 2000 m
  • lisätty uudessa kilpailutuksessa olleet erityispalvelut
  • pikatilauksia voi tehdä neljä/kk
  • ohjauskeskus ei soita asiakkaalle, jos kyytiä ei tule vaan asiakas ottaa yhteyttä ohjauskeskukseen itse (ohjauskeskuksella ei ole seurantajärjestelmää kyytien seuraamiseen)
  • palautejärjestelmiä on lisätty vammaispalveluihin
  • asiakasohjeessa ohjeita, miten asiakas voi olla yhteydessä ikäihmisten palveluihin

 

Toimintaohjeen laatimisessa on ollut mukana vammaisneuvoston edustajat.

Ehdotus

vs. sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -lautakunta hyväksyy noudatettavaksi liitteenä esitetyn Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen liikkumista tukevia palveluja koskevan toimintaohjeen 1.6.2024 alkaen.

Pykälä tarkastetaan heti.

Päätös

Palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti, että asia palautetaan valmisteluun.

Kokouskäsittely

Jäsen Sanna Kivineva esitti jäsen Juha Kittilän kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun. 

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
tulosyksikköpäällikkö Maritta Koskinen,​ vammaispalvelut
vastuualuejohtaja Ilona Koskenniemi,​ perhe-​ ja sosiaalipalvelut
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Palvelujen järjestäminen -lautakunta palautti liikkumista tukevien palvelujen toimintaohjeen uudelleen valmisteluun edellyttäen vammaisneuvoston lausunnon huomioimista toimintaohjeessa sekä kokouksen kuluessa esitetyt korjausehdotukset on käsitelty.

Toimintaohjeessa on sekä sosiaalihuolto- että vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalvelut. Ohje on ensisijaisesti toiminnan palvelukuvaus ja henkilöstölle käsikirja. On tärkeää, että kuljetuspalvelut ovat koottuna, kun asiakas hakee kuljetuspalveluja.

Kuljetuspalvelujen häiriötilanteet

Jos kyyti ei saavu 15 minuutin sisällä tilauksen ajankohdasta, asiakkaan tulee ottaa yhteyttä  uudelleen ohjauskeskukseen.  Ohi ohjauskeskuksen tapahtuvat ostot eivät ole kilpailutettuja. Taksiliikenteen järjestelmä on muuttunut 2017, joka vaikuttaa sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain kuljetuspalvelujen hankintaan.  Kyytejä ei voida tilata järjestelmän ulkopuolelta. Lainsäädäntö edellyttää kuljetuspalveluiden kilpailuttamisen.

Kuljetusten toteutumisen ajantasainen seuraaminen ei ole mahdollista missään järjestelmässä. Taksi myös saattaa kuitata kyydin vastaanotetuksi, mutta ei saavu kuitenkaan paikalle Seuraaminen edellyttää aina henkilön seuraamaan tilattua kuljetusta. Tähän ohjauskeskuksessa ei ole henkilöstöä. 

Kuljetuspalvelujen jaksottaminen

Mikäli asiakkaalla on kuljetuspalvelupäätös, ja asiakas haluaa jaksottaa kuljetuspalvelun, hän hakee jaksottamista. Tällöin jaksottamisesta tehdään toinen päätös kuljetuspalvelu päätöksen rinnalle. Kuljetuspalvelupäätös perustuu aina henkilökohtaiseen hakemukseen ja tarpeeseen. Päätöksiä seurataan tilastollisesti. Mikäli asiakas hakee uutta kuljetuspalvelua, asiakas voi hakea jaksottamista samassa.

Kotka asiointikuntana

Loviisan kaupunki ei ole esittänyt Kotkaa toiminnalliseksi asiointikunnaksi. Loviisalaiset voivat käyttää asiointiin Kouvolan ja Porvoon kaupunkia. Mahdolliset terveydenhuollon palvelut asiakas voi saada kelakyyteinä.

Vammaisneuvoston lausunto

Toimintaohjeen valmistelu on tehty virkamiestyönä ja lähetetty lausuttavaksi vammaisneuvostolle. Asiakasohje on käsitelty asiakasraadin/vammaisneuvoston jäsenten kanssa yhteistyössä.

Vammaisneuvoston lausunto on huomioitu toimintaohjeessa. Korjaukset merkitty liitteeseen.

Ehdotus

​​​​​Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -lautakunta hyväksyy noudatettavaksi Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen liikkumista tukevien palveluja koskevan toimintaohjeen alkaen 01.06.2024.

Pykälä tarkastetaan heti.

 

Päätös

Palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti teknisten korjausten jälkeen yksimielisesti hyväksyä noudatettavaksi Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen liikkumista tukevien palveluja koskevan toimintaohjeen alkaen 01.06.2024.

Pykälä tarkastettiin heti.

Kokouskäsittely

Lautakunnan jäsen Tove Munkberg teki seuraavat tekniset korjausehdotukset:

Kohta 3.1. Oikeus vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun

  • kohta c ) Edellytykset a - b täyttävällä vammaisella henkilöllä on oikeus saada tarvitsemansa kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, jos hänellä on kohtuuttoman suuria vaikeuksia käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä vammansa tai sairautensa vuoksi
  • Kuljetuspalvelun tarpeen tulee johtua vammasta tai sairaudesta. Haitan tulee olla pysyvä tai pitkäaikainen. Pitkäaikaisuudella tarkoitetaan lähtökohtaisesti yli vuoden kestävää vammasta tai sairaudesta johtuvaa toimintakyvyn rajoitetta. Tietyissä tilanteissa voidaan myöntää kuljetuspalvelua myös vaikka ei ole vielä tietoa vamman tai sairauden pitkäkestoisuudesta, esim. aivoverenkiertohäiriön jälkitila. 

Kohta 3.3. Matkustusalue

  • Loviisa: Lisätään toiminnallisena lähikuntana Kotka

Kohta 6.2. Palvelutarpeen arviointi ja asiakasuunnitelma

  • vammaispalvelulain mukaisessa kuljetuspalvelussa lääkärinlausunto tai muun terveydenhuollon tai sosiaalihuollon ammattihenkilön kirjoittama ajanatasainen lausunto tai muu vastaava selvitys, josta selviää hakijan liikkumis- ja /tai toimintakyky ja sen aleneminen

 

Lautakunnan jäsenet keskustelivat reklamaatiotilanteista jos kyyti ei tule, ja esittelijä esitti, että ohjeeseen lisätään:

Uusi kohta 5.10. Kuljetuspalvelujen häiriötilanteet

  • Jos kyyti ei saavu 15 minuutin sisällä tilauksen ajankohdasta, asiakkaan tulee uudelleen ottaa yhteyttä ohjauskeskukseen.

    Ohi ohjauskeskuksen tapahtuvat ostot eivät ole kilpailutettuja. Taksiliikenteen järjestelmä on muuttunut 2017, joka vaikuttaa sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain kuljetuspalvelujen hankintaan. Kyytejä ei voida tilata järjestelmän ulkopuolelta. Lainsäädäntö edellyttää kuljetuspalveluiden kilpailuttamisen.

 


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.