Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 25.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 116 Palveluseteleiden käytön nykytila ja suunnitelmat sosiaali- ja terveystoimessa

IUHVADno-2023-3660

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
johtava juristi Salla Paavilainen, 
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Palveluseteleiden käyttöä sääntelee sosiaali- ja terveydenhuollon palveluseteleistä annettu laki. Lain tarkoituksena on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelin avulla lisätä asiakkaan ja potilaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta ja edistää hyvinvointialueen sosiaali- ja terveystoimen sekä sen elinkeinotoimen ja yksityisten palvelujen tuottajien yhteistyötä.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valmisteilla olevan palvelustrategian luonnosversiossa kuvataan, että ostopalveluita sekä palveluseteleitä hyödynnetään palvelutuotantoa täydentävänä keinona, mutta palvelutuotannon perusta kuuluu olla omaa tuotantoa. Jäljempänä on kuvattu mitä palveluseteleitä hyvinvointialueella on jo käytössä ja kerrottu mitä uusia palveluseteleitä ollaan valmistelemassa.

Palveluseteleiden käytön perusteet on määritelty palveluseteleiden sääntökirjoissa, jotka on vahvistettu palveluiden järjestämisen lautakunnassa kevään 2023 aikana. Sääntökirjan yleinen osa koskee kaikkia hyvinvointialueella käytössä olevia palveluseteleitä ja palvelukohtaiset sääntökirjat kutakin yksittäistä palveluseteliä. Palvelusetelituottajat rekisteröityvät palse.fi -portaaliin. Portaalista palvelusetelin saanut asiakas valitsee itselleen sopivan palveluntuottajan, jonka kanssa hän solmii sopimuksen palvelun käytöstä. Asiakkaan maksettavaksi jää palveluntuottajan määrittelemän hinnan ja asiakkaalle myönnetyn palvelusetelin arvon välinen erotus.

Käytössä olevat palvelusetelit

Sosiaali- ja terveystoimessa on tällä hetkellä käytössä palveluseteleitä seuraavissa palveluissa:

  • lapsiperheiden kotipalvelu
  • kotihoito
  • omaishoito
  • henkilökohtainen apu
  • ympärivuorokautinen palveluasuminen
  • rintamaveteranien avokuntoutus
  • rintamaveteraanien kotona asumista tukevat palvelut

 

Valmisteilla olevat uudet palvelusetelit

Viranhaltijavalmistelussa on tällä hetkellä seuraavia uusia palveluseteleitä:

  • lääkärikäyntien palveluseteli
  • suun terveydenhuollon palveluseteli
  • sosiaalihuoltolain 19 §:n mukaisten tukipalveluiden palveluseteli

 

Lääkäripalveluiden palvelusetelin on tarkoitus varmistaa uuden lainsäädännön mukaisen hoitotakuun toteutuminen. 1.9.2023 alkaen kiireettömään terveydenhuoltoon on päästävä 14 vuorokauden kuluessa ajanvarauksesta, ja nyt voimassa olevan lainsäädännön mukaan 1.11.2024 aika kiristyy seitsemään vuorokauteen.

Petteri Orpon hallitusohjelman kirjausten mukaan henkilöstöpulan vuoksi voimassa pidetään toistaiseksi 1.9.2023 voimaan tullut 14 vuorokauden hoitotakuu ja käynnistetään tehostettu perusterveydenhuollon saatavuuden seuranta osana hyvinvointialueiden ohjausta. Hallitusohjelmaan on myös kirjoitettu, että jos asiakas ei saa tarvitsemaansa julkista palvelua hoitotakuuajan sisällä, on hänellä oikeus saada palveluseteli tai maksusitoumus toisen palvelutuottajan tarjoamaan palveluun. Sosiaali- ja terveysministeriössä käynnistetään arvioinnit näiden hallitusohjelmakirjausten toteuttamisen tavasta. Lakia on tarkoitus muuttaa ennen kuin seitsemän vuorokauden hoitotakuu tulee voimaan.

Lääkärikäyntien palveluseteli on tarkoitettu puolikiireellisten tai kiireettömien ja satunnaisten potilaiden hoitamiseen. Palvelusetelin myöntäminen perustuu aina hoidon tarpeen arviointiin, joka tehdään hyvinvointialueen terveysasemalla laillistetun ammattihenkilön toimesta. Palveluseteli tulee suunnitelman mukaan kattamaan yhden perusterveydenhuollon yleislääkärin vastaanottokäynnin sekä asiakkaan tutkimuksen edellyttämän perustasoisen diagnostiikan sekä asiaan kuuluvat lähetteet, lausunnot, todistukset ja reseptit. Diagnostiikan käyttö tulee olla lääketieteellisesti perusteltua. Lääkäripalveluiden palvelusetelin sääntökirja sekä arvo on tarkoitus tuoda poliittisen käsittelyyn loppuvuoden 2023 aikana.

Suun terveydenhuollon palvelusetelin tarkoitus on niin ikään varmistaa hoitoon pääsyn määräaikojen toteutuminen. Suun terveydenhuollon vastaanotolle on 1.9.2023 alkaen tullut päästä neljän kuukauden kuluessa yhteydenotosta. 1.11.2024 tämä aika kiristyy kolmeen kuukauteen mikäli lakia ei muuteta ennen sitä.

Sosiaalihuoltolain 19 §:n mukaisia tukipalveluita ovat ateriapalvelu, vaatehuoltopalvelu, siivouspalvelu, asiointipalvelu sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävä ja tukeva palvelu. Tukipalveluja järjestetään henkilölle, joka tarvitsee niitä sillä perusteella, että hänen toimintakykynsä on alentunut korkean, iän, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi tai henkilölle, joka tarvitsee niitä erityisen perhe- tai elämäntilanteen perusteella. Kuvattujen tukipalveluiden tuottamiseen ei tarvita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattipätevyyttä, minkä vuoksi on katsottu, että niiden tuottamiseen on järkevintä käyttää ostopalvelua ja palveluseteliä.

Ehdotus

vs. sosiaali- ja terveysjohtaja:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta merkitsee tiedoksi oheisen palveluseteleitä koskevan tilannekatsauksen.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta merkitsi tiedoksi oheisen palveluseteleitä koskevan tilannekatsauksen.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.