Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 25.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 117 Sosiaalisen luototuksen toimintaohje ja myöntämisperusteet

IUHVADno-2023-828

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vastuualuejohtaja (perhe- ja sosialipalvelut) Ilona Koskenniemi
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Sosiaalinen luototus on sosiaalihuoltoon kuuluvaa lainanantoa, jonka tarkoituksena on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistää henkilön ja perheen itse-näistä suoriutumista.

Sosiaalinen luototus on hyvinvointialueen vastuulla oleva sosiaalipalvelu. Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 14 §:ssä todetaan, että hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvina sosiaalipalveluina on huolehdittava myös sosiaalisen luoton myöntämisestä hyvinvointialueen asukkaille sen mukaan kuin niistä lisäksi erikseen säädetään. Hyvinvointialueella sosiaalista luototusta järjestettäessä ja toimeenpantaessa sovellettaisiin siten yleislakina sosiaalihuoltolakia, jota sosiaalisesta luototuksesta annettu laki täydentää erityislakina.

Hyvinvointialue voi myöntää sosiaalisen luoton henkilölle, jolla ei ole pienituloisuutensa ja vähävaraisuutensa vuoksi mahdollisuutta saada kohtuuehtoista luottoa muulla tavoin, mutta jolla kuitenkin on kyky suoriutua luoton takaisinmaksusta.

 

Sosiaalista luottoa voidaan myöntää perustelluista syistä esimerkiksi

  • talouden tasapainottamiseen
  • velkakierteen katkaisemiseen
  • kodin hankintoihin
  • työllistymisen tai kuntoutumisen tueksi
  • asumisen turvaamiseen
  • kriisitilanteiden ratkaisemiseksi.

 

Sosiaalisesta luotosta voidaan periä kohtuullinen vuotuinen korko, joka kuitenkin voi olla enintään korkolain (633/1982) 12 §:ssä tarkoitettu viitekorko.

Sosiaaliseen luototukseen olennaisesti vaikuttavat lait ja säännöt

Sosiaalisesta luototuksesta säädetään laissa. · Laki sosiaalisesta luototuksesta 1133/2002 · Sosiaalihuoltolaki 1301/2014 · Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 812/2000

Ennen sosiaalisen luoton myöntämistä tulee selvittää hakijan oikeus saada toimeentulotuesta annetun lain (1412/1997) mukaista toimeentulotukea. · Laki toimeentulotuesta 1412/1997

Ehdotus

vs. sosiaali- ja terveysjohtaja:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päättää hyväksyä sosiaalisen luototuksen palvelukuvauksen ja myöntämisperusteet.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti, että asia palautetaan valmisteluun.

 

Palvelujen järjestäminen -lautakunta piti lyhyen tauon klo 19:08 - 19:19.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja esitti, että asia palautetaan valmisteluun.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.