Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 25.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 119 Kokemusasiantuntijantoiminnan palvelukuvaus ja toimintaohje

IUHVADno-2023-3127

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
projektikoordinaattori Sanna Äyräväinen
vastuualuejohtaja (perhe- ja sociaalipalvelut) Ilona Koskenniemi
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Kokemusosaamisella tarkoitetaan kokemuksen tuomaa ymmärrystä ja tietoa, jota hyödynnetään toisten ihmisten auttamiseksi, tukemiseksi tai heidän auttamis- ja osaamisvalmiuksiensa lisäämiseksi. Kokemustieto antaa ammatillisen ja tieteellisen tiedon rinnalle kokemuspohjaisen näkökulman. Kokemusasiantuntijatoiminnassa kokemuksen omaavat ihmiset tarjoavat oman kokemuksensa ja kokemusasiantuntijakoulutuksen myötä karttunutta osaamistaan muiden hyödyksi. Kokemuksella viitataan tässä johonkin haastavaan elämänkokemukseen esimerkiksi sairastamisesta, pakolaisuudesta, köyhyydestä, syrjinnästä tai palveluiden käytöstä.

Usein haasteellinen elämäntilanne syrjäyttää tutuista sosiaalisista verkostoista kuten työelämä- ja opintopoluilta tai estää niihin osallistumista. Kokemustoiminta voi eheyttää ja parantaa hyvinvointia lisäämällä itsevarmuutta ja pystyvyyttä sekä tarjoamalla mielekästä tekemistä ja sisältöä elämään.

Kokemustoiminta lisää kaikkien osallisuutta, kun palveluiden käyttäjien ääni kuuluu, palveluita voidaan parantaa ja palveluihin löydetään paremmin. Samalla lisätään palvelujen käyttäjien luottamusta ammattilaisten toimintaan.

Kokemusasiantuntijaksi voidaan kutsua ihmistä, jolla on omakohtaista kokemusta joko sairastavana, kokeneena, toipuneena, kuntoutuvana, palveluita käyttäneenä tai läheisenä/omaisena. Kokemusasiantuntija tietää, mikä häntä on auttanut ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet hänen tai läheisensä toipumiseen tai elämän muutokseen sekä siihen sopeutumiseen. Kokemusasiantuntijat saavat koulutusta kokemusasiantuntijana toimimiseen ja oman kokemustarinansa työstämiseen. Kokemusasiantuntijoiden kanssa laaditaan toimeksiantosopimus ja kokemusasiantuntijalle maksetaan palkkio.

Kokemusasiantuntijoita on käytetty Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kunnissa useita vuosia. Toiminnan laajuus on vaihdellut kunnittain ja myös asiakasryhmittäin. Näistä kokemuksista ja käytännöistä on laadittu Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle yhteinen kokemusasiantuntijatoiminnan palvelukuvaus ja toimintaohje. 

Toimintaohjeesta on pyydetty vanhus- ja vammaisneuvostojen sekä nuorisovaltuuston lausunnot, ohessa liitteenä.

Ehdotus

vs. sosiaali- ja terveysjohtaja

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päättää hyväksyä kokemusasiantuntijatoiminnan palvelukuvauksen ja soveltamisohjeen.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -​lautakunta päätti yksimielisesti teknisten tarkennusten jälkeen hyväksyä kokemusasiantuntijatoiminnan palvelukuvauksen ja soveltamisohjeen.

Kokouskäsittely

Jäsen Pamela Stenberg esitti seuraavia teknisiä tarkennuksia:

  • Toimeksiantosopimukseen lisätään myös potilaslain mukainen vaiti- ja salassapitovelvollisuus 
  • Palvelunkuvaukseen lisätään: 
    • koodinaattori toimii myös henkilötietojen rekisterinpitäjänä
    • koulutusvaatimus: 4 kk tai 50 h (Kokoan suositus)
    • palkkion maksua tarkennetaan
    • matkakustannusten korvaaminen tarkennetaan

Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.