Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 25.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 114 Laitoshoidon yksikön muuttaminen lyhytaikais-ja kuntoutusyksiköksi

IUHVADno-2023-3584

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
tulosyksikköpäällikkö (ikäihmisten palvelut) Heidi Nastolin
palveluvastaava (ikäihmisten palvelut) Nina Martikainen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Valtakunnallisesti iäkkäiden kotona asumisen tukemista pidetään ensisijaisena siinäkin tilanteessa, kun ikääntynyt tarvitsee säännöllistä tukea ja apua. Kotona-asumista vahvistamaan tarvitaan toimivaa ennaltaehkäisevää ja toimintakykyä ylläpitävää toimintaa, arkikuntoutusta ja itsenäistä suoriutumista tukevia toimintamalleja.

Pitkäaikaista laitoshoitoa on Suomessa määrätietoisesti vähennetty ja ikääntyneiden pitkäaikaisesta laitoshoidosta ollaan luopumassa 31.12.2027 mennessä.  Tällä hetkellä 75 vuotta täyttäneistä vain 0–1 % tarvitsee pitkäaikaista laitoshoitoa lääketieteellisillä perusteilla. Nykyään pääasiallinen ympärivuorokautinen hoito muodostuu ympärivuorokautisesta palveluasumisesta.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on yksi ikääntyneiden palveluiden sosiaalihuollon laitoshoidon yksikkö Sateenkaari, joka sijaitsee Sipoossa. Yksikön nykyiset tilat eivät sovellu ympärivuorokautisen palveluasumiseen mm. asiakkaiden yhteiseen käyttöön suunniteltujen asiakashuoneiden ja yhteisten tai puuttuvien saniteettitilojen takia. Yksikössä on yhteensä 18 asiakashuonetta, joista yhden hengen huoneita omalla wc:llä on 4 kpl, jaetulla wc:llä 2 kpl ja 2 ilman wc:tä. Kahden hengen huoneita omalla wc:llä on 1 kpl, jaetulla wc:llä 2 kpl ja ilman wc:tä 3 kpl. Kolmen hengen huoneita jaetulla wc:llä on 3 kpl ja ilman wc:tä 1 kpl. Asiakkaat, joiden huoneessa ei ole wc:tä, käyttävät yksikön käytävällä sijaitsevia wc-tiloja.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella ei ole omaa lyhytaikais- ja kuntoutusyksikköä, johon asiakkaat voisivat siirtyä jatkokuntoutukseen vuodeosastohoidon jälkeen. Tarve kuntoutusyksikön perustamiselle on selkeästi noussut esiin hyvinvointialueen toiminnan käynnistyttyä. Porvoon sairaala on vähentänyt kirurgisen – ja sisätautiosaston paikkamääriä ja tämä on näkynyt paineena terveyskeskuksen vuodeosastoilla. Asiakkaiden, joilla ei ole enää vuodeosastohoidon tarvetta, kotiutuminen on ollut haasteellista jatkokuntoutuksen puutteen vuoksi. HUS:lle maksettavien siirtoviivemaksujen määrä on lisääntynyt selkeästi. Jatkokuntoutuksen puute on lisännyt myös ympärivuorokautisen palveluasumisen tarvitsijoiden määrää.

Yhteydenotot Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen koskien ikääntyneiden asioita ovat lisääntyneet 144 % vuoteen 2022 verrattuna.  Kriisisijoitusten määrä on myös kasvanut  vuodesta 2022.  Tällä hetkellä kriisipaikkoja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on Porvoossa sijaitsevassa lyhytaikaishoidon yksikkö Wilhelminassa kaksi (2).

Sateenkaaren toiminta laitoshoidon yksikkönä tulee lopettaa 31.12.2027 mennessä. Hyvinvointialueella on esiintynyt tarve perustaa yksikkö, joka mahdollistaa jatkokuntouksen sekä lisätä lyhytaikais- ja intervallipaikkoja sekä kriisipaikkoja. Sateenkaaren toiminta muutetaan lyhytaikais- ja kuntoutusyksiköksi siten, että yksikössä on 20 jatkokuntoutuspaikkaa, 6 lyhytaikais- ja 6 kriisipaikkaa. Toiminnan muutoksen jälkeen hyvinvointialueella on oma jatkokuntoutusyksikkö sekä lyhytaikaishoidon paikat ja kriisipaikat lisääntyvät. Lisäämällä kuntoutuspalveluja myöhäistetään myös raskaimpien palvelujen tarvetta.

Suunniteltu toimintakonsepti ei lisää henkilöstökustannuksia.

Ehdotus

vs. sosiaali- ja terveysjohtaja

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päättää, että Sateenkaaren yksikön toiminta muutetaan 1.1.2024  alkaen lyhytaikaisen hoidon yksiköksi, jossa tarjotaan lyhytaikaista jatkokuntoutusta, intervallihoitoa ja otetaan vastaan lyhytaikaisia kriisiasiakkaita. Muutos toteutetaan portaittain nykyisten asiakkaiden luonnollisen poistuman yhteydessä.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti, että Sateenkaaren yksikön toiminta muutetaan 1.1.2024  alkaen lyhytaikaisen hoidon yksiköksi, jossa tarjotaan lyhytaikaista jatkokuntoutusta, intervallihoitoa ja otetaan vastaan lyhytaikaisia kriisiasiakkaita. Muutos toteutetaan portaittain nykyisten asiakkaiden luonnollisen poistuman yhteydessä.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja teki teknisenä korjauksena seuraavan muutoksen: ruotsinkieliseen päätöstekstiin vaihdetaan sana avgång sanaan bortgång.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.