Aluehallitus, kokous 28.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 268 Lasten ja nuorten alueellinen hyvinvointisuunnitelma vuosille 2024–2025

IUHVADno-2024-4017

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vs. vastuualuejohtaja (perhe- ja sosiaalipalvelut) Hanna Kaunisto
erityisasiantuntija Minna Mattila
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Suunnitelman tausta

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma laaditaan tukemaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistävää työtä. Suunnitelman avulla tunnistetaan ja sanoitetaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin liittyviä ilmiöitä ja huolenaiheita ja suunnitellaan toimia hyvinvoinnin edistämiseksi. Suunnitelma kokoaa myös lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin liittyvää alueellista tietoa päätösten ja tavoitteellisen työn tueksi. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa tunnistetaan ja kootaan yhteen eri toimijat, jotka yhdessä edistävät lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä Itä-Uudellamaalla.

Hyvinvointialueen on toimittava hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyössä alueensa kuntien kanssa ja tuettava niitä asiantuntemuksellaan. Lisäksi hyvinvointialueen on tehtävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyötä hyvinvointialueen alueella hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien muiden julkisten toimijoiden, yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. (Järjestämislaki 6 § (612/2021). Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmien sisällöstä säädetään lastensuojelulaissa (Lastensuojelulaki 12 § (417/2007)).

Sekä hyvinvointialueen että kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman tulee sisältää tiedot lasten ja nuorten kasvuoloista sekä hyvinvoinnin tilasta, lasten ja nuorten hyvinvointia edistävistä sekä ongelmia ehkäisevistä toimista ja palveluista, yhteistyön järjestämisestä eri viranomaisten sekä lapsille ja nuorille palveluja tuottavien yhteisöjen ja laitosten välillä ja suunnitelman toteuttamisesta ja seurannasta. Hyvinvointialueen lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelman tulee lisäksi sisältää tiedot lastensuojelun tarpeesta, lastensuojeluun varattavista voimavaroista ja lastensuojelun palvelujärjestelmästä.

Suunnitelman laatiminen hyvinvointialueella

Alueellinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma päätettiin laatia vuosille 2024–2025 ja seuraava laajempi suunnitelma tulee osaksi uudelle valtuustolle laadittavaa alueellista hyvinvointisuunnitelmaa vuosille 2026–2029. Jatkossa lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on nelivuotinen ja osa alueellista hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa.

Vuoden 2025 loppuun voimassa olevan alueellisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman valmistelu tehtiin lasten ja nuorten palveluiden sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntijan koordinoimana. Suunnitelman pohjatyö tehtiin ko. yksikössä palveluvastaavien toimesta. Työskentelyyn osallistuivat keskustelujen, työpajan (1 kpl, jossa mietittiin ilmiöitä ja toimenpiteitä edistää lasten ja nuorten hyvinvointia) tai kommentoinnin kautta neuvola, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, opiskeluhuolto, lääkinnällinen kuntoutus, suun terveydenhuolto, varhaisen tuen palvelut, erityispalvelut, lastensuojelu, mielenterveys-, päihde- ja asumispalvelut, työikäisten sosiaalipalvelut, vammaispalvelut, ja kehittämispalvelut. Lisäksi suunnitelmasta ja sen tavoitteista ja toimenpiteistä keskusteltiin jo varhaisessa vaiheessa lasten ja nuorten sotejärjestöjä edustavien tahojen kanssa (Kumppanuuspöytä) ja he ovat kommentoineet suunnitelmaa.

Kuntien omat lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmat on huomioitu suunnitelmassa siltä osin, kun niitä on ollut saatavissa. Kaikissa lasten ja nuorten kuntakohtaisissa hyvinvointiryhmissä ei ole myöskään ollut hyvinvointialueen edustusta ja yhteistyön rakenteita ei ole vielä luotu. Tämä suunnitelma rajautuu käsittelemään hyvinvointialueen lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisen nykytilaa, josta voidaan lähteä laajentamaan yhteistyötä, kun tavoitteet ovat selkiytyneet. Nuorisovaltuuston kokoukseen suunnitelma ei aikataulusyistä ehtinyt.

Suunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet

Suunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet ovat rakentuneet voimassa olevan alueellisen hyvinvointisuunnitelman painopisteiden alle. Painopisteet ovat hyvä terveys, työ- ja toimintakyky, mielen hyvinvointi ja terveelliset elintavat. Painopisteiden mukaisesti on asetettu yksityiskohtaisempia tavoitteita.

Suunnitelmassa on asetettu tavoitteeksi mm. lisätä vanhemmuuden tukea ja parantaa lasten ja nuorten palveluiden oikea-aikaisuutta ja tarpeenmukaisuutta. Lisäksi on tunnistettu tarve lisätä moniammatillista yhteistyötä hyvinvointialueen eri ammattilaisten välillä ja lisätä sekä tehostaa yhteistyötä järjestöjen kanssa lasten ja nuorten sekä vanhempien hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhteistyölle on myös luotava rakenteet, jotka tukevat näiden tavoitteiden saavuttamista.

Tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan keväällä 2025 alueellisen hyvinvointikertomuksen yhteydessä. Uuden, laajemman lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman valmistelu vuosille 2026–2029 aloitetaan syksyllä 2024 ja se tulee olemaan osa alueellista hyvinvointisuunnitelmaa.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää esittää aluehallitukselle alueellisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2024-2025) hyväksymistä.

Päätös

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti esittää aluehallitukselle alueellisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2024-2025) hyväksymistä.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vs. vastuualuejohtaja (perhe-​ ja sosiaalipalvelut) Hanna Kaunisto
erityisasiantuntija Minna Mattila
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus päättää hyväksyä alueellisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2024-​2025).

Päätös

Aluehallitus päätti hyväksyä alueellisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2024–2025).