Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
sosiaali- ja terveysjohtaja Annika Immonen
vastuualuejohtaja, yhteiset terveyspalvelut Carita Schröder
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
hallintojohtaja Camilla Söderström
etunimi.sukumimi(at)itauusimaa.fi
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
Palveluiden järjestäminen -lautakunta päätti 5.6.2024 § 69, että Lapinjärven väestön suun terveydenhuoltoa ei siirretä Loviisan toimipisteeseen ajalla 6.6. – 31.12.2024. Esittelijän, sosiaali- ja terveysjohtajan päätösesitys oli, että palvelujen järjestämisen -lautakunta päättää siirtää Lapinjärven väestön suun terveydenhuollon Loviisan toimipisteeseen ajalle 6.6. - 31.12.2024.
Hyvinvointialuejohtaja on ilmoittanut sähköpostitse 18.6.2024 hallintojohtajalle käyttävänsä otto-oikeutta ko. palveluiden järjestäminen -lautakunnan päätökseen hyvinvointialuelain 97 §:n mukaisesti. Otto-oikeuden käyttäminen merkitsee sitä, että lautakunnan käsittelemä asia on siirtynyt kokonaan aluehallituksen käsiteltäväksi.
Hyvinvointialueen kuluvan vuoden ensimmäisen osavuosikatsauksen 1-3/2024 perusteella vuosikatteen ennustetaan asettuvan -28,7 miljoonaan euroon. Poistojen jälkeen tilikauden tuloksen ennustetaan olevan -30,5 miljoonaa euroa eli tilikauden alijäämän ennustetaan toteutuvan 14,7 miljoonaa euroa alkuperäistä talousarviota suurempana.
Rekrytointivaikeuksien vuoksi on turvauduttu ostopalveluiden ja vuokratyövoiman lisääntyneeseen käyttöön. Asiakaspalveluostojen toteuma oli alkuvuodesta 26 % ja henkilöstövuokrauksen 82 % budjetoidusta. Palveluostojen ennustetaan ylittävän talousarvion 25,4 miljoonalla eurolla. Asiakaspalveluostoihin ennustetaan käytettävän 11,0 miljoonaa ja työvoiman vuokraukseen 15,5 miljoonaa euroa budjetoitua enemmän.
Aluevaltuuston 12.12.2023 hyväksymässä tuottavuusohjelmassa keskitytään määrittelemään "korin A" tuottavuuskohteita ja toimenpiteitä, joilla talous ensisijaisesti pyritään saamaan tasapainoon. Samalla todetaan, että mikäli näiden tuottavuuskohteiden toimeenpano ei etene suunnitelmien mukaan, voidaan harkitusti ryhtyä valikoitujen palvelujen saatavuustason laskemiseen (kori B) tai palvelutason heikentämiseen ja leikkauksiin (kori C).
Aluehallitus päätti 2.5.2024 § 111, että valmistelu tuottavuusohjelman korien B ja C toimenpiteistä käynnistetään. Aluehallitus merkitsi kokouksessaan 16.5.2024 tuottavuusohjelman toimenpiteiden valmistelun tiedoksi.
Aluevaltuuston 7.5.2024 pidetyn iltakoulun aiheena oli Itä-Uudenmaan tuottavuusohjelman mukaiset toimenpiteet talouden tasapainottamiseksi alijäämän kattamiskaudella.
Toimenpide-ehdotuksia on valmisteltu ja valmistellaan palvelujen järjestäminen -lautakunnalle, aluehallitukselle ja aluevaltuustolle päätettäväksi kesäkuusta eteenpäin.
Lapinjärven väestön suun terveydenhuollon toiminnan keskittäminen Loviisaan kuuluu Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella käsiteltyyn tuottavuusohjelmaan.
Lapinjärven suun terveydenhuollon siirto Loviisaan loppuvuodeksi 2024 on tarkoituksenmukaista tehdä, koska Lapinjärvelle on haastava saada henkilökuntaa rekrytoitua ja myös vuokrahenkilöstön ostaminen on haasteellista. Keskittäminen tuo myös taloudellisia säästöjä.
Asian esittelytekstissä todetaan seuraavaa: ”Lapinjärven hammashoitolan tilat ovat heikkokuntoiset, erityisesti välinehuollon tila vaatisi mittavan remontin ollakseen nykyisten vaatimusten mukainen. Toimitilaan on vaikea saada rekrytoitua henkilökuntaa. Elokuusta 2023 on toiminta ollut vuokrahammaslääkärien ja -suuhygienistin varassa. Hoitolaa on pidetty auki kolmena päivänä viikossa, kahtena päivänä hammaslääkärin vastaanottona ja yhtenä päivänä suuhygienistin vastaanottona.” Erityisesti vuokrahammaslääkäri on vaihtunut usein. Välinehuollon tiloissa esimerkiksi laskutilan puutteen vuoksi puhtaita ja likaisia välineitä ei pysty käsittelemään erikseen, mikä tuottaa hygieniaan haasteita ja potilasturvallisuus vaarantuu.
Lapinjärven suun terveydenhuoltoon on varattu resurssiksi hammaslääkäri-hammashoitaja työparille 2 työpäivää ja suuhygienistille 1 päivä viikoksi.
Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana vuonna 2023, kun toimipisteessä työskenteli virkasuhteessa ollut hammaslääkäri, käyntejä oli 308. Ostolääkäripalvelua onnistuttiin ostamaan loppuvuodeksi vain kolmeksi kuukaudeksi. Tuolla ajalla käyntejä oli yhteensä 109.
Loviisan toimipisteessä käy jo valmiiksi useita lapinjärveläisiä mutta yleensä, jos Lapinjärvellä on hammaslääkäri, niin sinne tarjotaan ensin aikaa. Tietoa siitä kuinka moni lapinjärveläinen haluaa käyttää Loviisan toimipistettä ei ole saatavilla, vaan perustuu vain palveluvastaavan arvioon.
Lapinjärven hoitotakuussa pysymistä ei ole erikseen laskettu, vaan sitä on tarkasteltu yhdessä Loviisan toimipisteen kanssa. Kolmen kuukauden hoitotakuu on vähän ylittynyt, mutta yleensä vain noin 10 päivällä. Syksylle ei ole vielä sovittu hammaslääkäriä Lapinjärvelle, vaan sinne haluavat on laitettu jonoon. Jonossa on tällä hetkellä noin 40 henkilöä.
Edellisen ylihammaslääkärin lopetettua keväällä 2023, ei ole onnistuttu Lapinjärven suun terveydenhuoltoon rekrytoimaan työsuhteessa olevaa lääkäriä eikä myöskään suuhygienistiä. Työsuhteessa hyvinvointialueeseen oleva hammashoitaja työskentelee osittain Lapinjärven toimipisteessä ja osittain Loviisan toimipisteessä.
Yksi virkasuhteessa oleva lääkäri maksaa hyvinvointialueelle sivukuluineen tunnissa keskimäärin 36,55 euroa. Ostopalveluna ostettu lääkäri maksaa keskimäärin tunnissa 112,90 euroa. Työsuhteessa oleva suuhygienisti maksaa sivukuluineen tunnissa keskimäärin 22 euroa. Ostopalveluna ostettu hoitaja maksaa keskimäärin tunnissa 44,40 euroa mutta koska kilpailutukseen osallistuneilta yrityksiltä, ei ole saatu suuhygienistiä, niin toimipisteeseen on jouduttu ostamaan palvelu suorahankintana ja korkeammalla hinnalla. Suuhygienistin hinta on Lapinjärven toimipisteessä tällä hetkellä 54,90 euroa.
Jos Lapinjärven suun terveydenhuollon palvelut keskitetään Loviisan toimipisteeseen, ei taloudellinen säästö ole suuri. Ostolääkäripalveluun on edelleen turvauduttava mutta, jos saadaan Loviisaan lisää omia lääkäreitä ja toimintaa keskitetään, pystytään varmaan vähentämään noin 50 % lääkärityövoimaa. Vaikka ostopalveluihin jouduttaisiin turvautumaan jatkossakin, Loviisaan on ollut helpompi ja edullisempaa saada vuokratyövoimaa. Vakituista henkilökuntaakin on Loviisaan helpompi saada kollegiaalisen tuen takia. Tilasta toki joudumme maksamaan niin pitkään kun terveysasemalla on muuta toimintaa. Sopimuksen irtisanomisaika on 3 kk.
Ehdotus
Hyvinvointialuejohtaja:
Aluehallitus päättää kumota palveluiden järjestäminen -lautakunnan päätöksen 5.6.2024 § 69 ja siirtää Lapinjärven väestön suun terveydenhuollon Loviisan toimipisteeseen ajalle 1.7. - 31.12.2024, palveluiden järjestäminen -lautakunnan 5.6.2024 § 69 valmistelun ja perusteluiden mukaisesti.
Pykälä tarkastetaan heti.
Päätös
Aluehallitus päätti kumota palveluiden järjestäminen -lautakunnan päätöksen 5.6.2024 § 69 ja siirtää Lapinjärven väestön suun terveydenhuollon Loviisan toimipisteeseen ajalle 1.7. - 31.12.2024, palveluiden järjestäminen -lautakunnan 5.6.2024 § 69 valmistelun ja perusteluiden mukaisesti.
Pykälä tarkastettiin heti.