Välfärdsområdesstyrelsen, möte 27-06-2024

Protokollet är granskat

§ 164 Utnyttjande av övertagningsrätten i ett ärende som behandlats av nämnden för ordnande av tjänster: § 69 Mun- och tandvården för befolkningen i Lappträsk under återstoden av 2024

IUHVADno-2024-2187

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
Sanna Räsänen, resultatenhetschef ​​(munhälsovård)
Carita Schröder, ansvarsområdesdirektör (hälsovårdstjänster)
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Bakgrund

Tandklinikens lokaler i Lappträsk är i dåligt skick, särskilt lokalen för instrumentservice skulle kräva en omfattande ombyggnad för att vara i överensstämmelse med de nuvarande kraven. Det är svårt att rekrytera personal till verksamhetsstället. Sedan augusti 2023 har verksamheten varit beroende av inhyrda tandläkare och munhygienister. Kliniken har hållit öppet tre dagar i veckan, två dagar som tandläkarmottagning och en dag som munhygienistmottagning. Bemanningspersonalen byts ofta.

Nuläge

Ifall verksamheten fortsätter i Lappträsk förutsätter det att man alltjämt använder bemanningspersonal. Det är att vänta att man fortsätter att ha stor personalomsättning, såsom det gångna året har visat. Det är också krävande att ständigt ordna introduktion för ny personal. Knapphändig introduktion och ensamarbete leder lätt till olika slags fel.

När vårdgarantin ändras till sex månader vore det klokt att flytta verksamheten i Lappträsk till tandkliniken i Lovisa. Det har planerats att 3- och 5-klassisterna vid de två skolorna i Lappträsk skulle kontrolleras av en regional specialistmunhygienist och en hälsofrämjande tandskötare som popup-verksamhet i skolorna.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar att för återstoden av år 2024 flytta mun- och tandvården för befolkningen i Lappträsk till mun- och tandvårdens verksamhetsställe i Lovisa under tiden 06.06. - 31.12.2024.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordande av tjänster beslutade enhälligt att mun- och tandvården för befolkningen i Lappträsk inte kommer att flyttas till Lovisa under perioden 06.06. – 31.12.2024.

Paragrafen justerades genast.

Möte hantering

Nämndens medlem Meri Lohenoja gjorde, understödd av medlem Anna-Mari Eloranta, följande motförslag:

Mun- och tandvården för befolkningen i Lappträsk flyttas inte till Lovisa under tiden 06.06. - 31.12.2024. Ett beslut om en eventuell flytt av Lappträsks mun- och tandvårdsverksamhet till Lovisa kommer att fattas efter att utredningen om servicenätet har slutförts.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:  
social- och hälsovårdsdirektör Annika Immonen
ansvarsområdesdirektör, gemensamma hälsovårdstjänster Carita Schröder
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi
förvaltnoingsdirektör Camilla Söderström
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi

 

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade 5.6.2024 (§ 69) att mun- och tandvården för befolkningen i Lappträsk inte flyttas till verksamhetsstället i Lovisa under perioden 6.6–31.12.2024. Föredragandens, social- och hälsovårdsdirektörens beslutsförslag var att nämnden för ordnande av tjänster skulle besluta att flytta befolkningens i Lappträsk mun- och tandvård till verksamhetsstället i Lovisa under perioden 6.6–31.12.2024.

Välfärdsområdesdirektören har per e-post 18.6.2024 meddelat förvaltningsdirektören att han utnyttjar sin övertagningsrätt med avseende på beslutet fattat av nämnden för ordnande av tjänster, vilket han gör i överensstämmelse med 97 § i lagen om välfärdsområden. Utnyttjande av övertagningsrätten betyder att ett ärende som handlagts av nämnden i sin helhet övertas för behandling i välfärdsområdesstyrelsen.

På basis av välfärdsområdets första delårsrapport för innevarande år 1–3/2024 beräknas årsbidraget uppgå till -28,7 miljoner euro. Efter avskrivningar beräknas räkenskapsperiodens resultat bli -30,5 miljoner euro. Med andra ord beräknas räkenskapsperiodens underskott vara 14,7 miljoner euro större än i den ursprungliga budgeten.

Problemen med rekryteringen har lett till att man i allt större utsträckning har fått ty sig till köpta tjänster och bemanningspersonal. Utfallet av köp av kundservice och anlitande av bemanningspersonal var under årets början 26 procent respektive 82 procent av det som hade budgeterats. Köp av tjänster beräknas överskrida budgeten med 25,4 miljoner euro. Det beräknas att 11,0 miljoner euro kommer att användas för köp av kundservice och 15,5 miljoner euro för anlitande av bemanningspersonal utöver det som anges i budgeten.

I produktivitetsprogrammet, som godkänts av välfärdsområdesfullmäktige 12.12.2023, läggs fokus på att definiera produktivitetsmålen för ”korg A” och de åtgärder som prioriteras för att försöka uppnå ekonomisk balans. Samtidigt konstateras att om verkställandet av dessa produktivitetsobjekt inte framskrider enligt planerna, kan man överväga att sänka tillgänglighetsnivån för utvalda tjänster (korg B) eller att minska servicenivån och göra nedskärningar (korg C).

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade 2.5.2024 (§ 111) att en beredning av åtgärderna i produktivitetsprogrammets korgar B och C inleds. Välfärdsområdesstyrelsen antecknade vid sitt sammanträde 16.5.2024 beredningen av åtgärderna i produktivitetsprogrammet för kännedom.

Temat för välfärdsområdesfullmäktiges aftonskola 7.5.2024 var åtgärder enligt Östra Nylands produktivitetsprogram för att balansera ekonomin under den period då underskottet ska täckas.

Åtgärdsförslagen har beretts och bereds för beslutsfattande i nämnden för ordnande av tjänster, välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdesfullmäktige i juni och därefter.

Koncentrationen av mun- och tandvården för befolkningen i Lappträsk till Lovisa hör till det produktivitetsprogram som behandlats vid Östra Nylands välfärdsområde.

Det är ändamålsenligt att flytta mun- och tandvården i Lappträsk till Lovisa under återstoden av 2024, eftersom det är svårt att rekrytera personal till Lappträsk och eftersom det också är besvärligt att anlita bemanningspersonal. Koncentration ger också ekonomiska besparingar.

I föredragningstexten i ärendet konstateras följande: ”Tandklinikens lokaler i Lappträsk är i dåligt skick, särskilt lokalen för instrumentservice skulle kräva en omfattande ombyggnad för att vara i överensstämmelse med de nuvarande kraven. Det är svårt att rekrytera personal till verksamhetsstället. Sedan augusti 2023 har verksamheten varit beroende av inhyrda tandläkare och munhygienister. Kliniken har hållit öppet tre dagar i veckan, två dagar som tandläkarmottagning och en dag som munhygienistmottagning.” Det har varit särskilt stor omsättning på inhyrda tandläkare. Till exempel på grund av brist på avställningsytor i utrymmena för instrumentservice så kan rena och smutsiga instrument inte hanteras separat, vilket medför utmaningar med tanke på hygienen och äventyrar patientsäkerheten.

För mun- och tandvården i Lappträsk har som resurs reserverats 2 arbetsdagar i veckan för ett arbetspar bestående av en tandläkare och en tandskötare, och för en munhygienist 1 dag i veckan.

Under de första sex månaderna år 2023, då en tandläkare i tjänsteförhållande arbetade på verksamhetsstället, var antalet besök 308. För återstoden av året lyckades man anlita en inhyrd läkartjänst i enbart tre månader. Under den tiden var antalet besök sammanlagt 109.

Lovisas verksamhetsställe besöks redan av flera Lappträskbor, men i allmänhet, om det finns en tandläkare i Lappträsk, erbjuds kunden först en tid där. Information om hur många Lappträskbor som vill använda verksamhetsstället i Lovisa finns inte att tillgå, utan baserar sig endast på den serviceansvarigas bedömning.

Att vårdgarantin uppfylls för Lappträsks vidkommande har inte kalkylerats separat, utan har granskats sammantaget med verksamhetsstället i Lovisa. Vårdgarantin på tre månader har överskridits något, men i allmänhet endast med cirka 10 dagar. Till hösten har man ännu inte kommit överens om en tandläkare i Lappträsk, utan de som har önskat få en tid där har satts i kö. För tillfället är cirka 40 personer i kö.

Efter att den föregående övertandläkaren slutade våren 2023 har man inte lyckats rekrytera en läkare i anställningsförhållande till mun- och tandvården i Lappträsk och inte heller en munhygienist. En tandskötare anställd vid välfärdsområdet arbetar delvis på verksamhetsstället i Lappträsk och delvis på verksamhetsstället i Lovisa.

En läkare i tjänsteförhållande kostar välfärdsområdet i genomsnitt 36,55 euro per timme inklusive bikostnader. En inhyrd läkare från ett bemanningsföretag kostar i genomsnitt 112,90 euro per timme. En munhygienist i arbetsavtalsförhållande kostar i genomsnitt 22 euro per timme inklusive bikostnader. En inhyrd skötare från ett bemanningsföretag kostar i genomsnitt 44,40 euro per timme, men eftersom de företag som deltagit i konkurrensutsättningen inte har kunnat förse välfärdsområdet med munhygienister, har man för verksamhetsställets räkning varit tvungen att köpa tjänsten som direktupphandling och till ett högre pris. Priset för en munhygienist är för närvarande 54,90 euro på verksamhetsstället i Lappträsk.

Om tjänsterna inom mun- och tandvården i Lappträsk koncentreras till verksamhetsstället i Lovisa, är den ekonomiska inbesparingen inte stor. Man måste fortfarande anlita inhyrda läkartjänster, men om Lovisa får fler egna läkare och om verksamheten koncentreras kan man säkert minska läkararbetskraften med cirka 50 procent. Även om man måste anlita köpta tjänster också i fortsättningen, har det varit lättare och förmånligare att få bemanningspersonal till Lovisa. På grund av det kollegiala stödet är det också lättare att få fast anställd personal till Lovisa. Vi måste visserligen betala för lokalen så länge det finns annan verksamhet på hälsostationen. Avtalet har en uppsägningstid på 3 månader.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar upphäva nämnden för ordnande av tjänsters beslut 5.6.2024 (§ 69) och flyttar mun- och tandvården för befolkningen i Lappträsk till verksamhetsstället i Lovisa under perioden 1.7–31.12.2024, i enlighet med den beredning och den motivering som lagts fram för nämnden för ordnande av tjänster 5.6.2024 (§ 69).

 

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade upphäva nämnden för ordnande av tjänsters beslut 5.6.2024 (§ 69) och flyttar mun- och tandvården för befolkningen i Lappträsk till verksamhetsstället i Lovisa under perioden 1.7–31.12.2024, i enlighet med den beredning och den motivering som lagts fram för nämnden för ordnande av tjänster 5.6.2024 (§ 69).

Paragrafen justerades genast.

Möte hantering

Till protokollet antecknades att välfärdsområdesfullmäktiges ordförande Heikki Vestman anlände till mötet kl. 17.27 under behandlingen av det här ärendet.

 

Ledamot Kevin Servin föreslog understödd av ledamot Kristian Forsman att välfärdsområdesstyrelsen går vidare enligt nämndens beslut och att munhälsovården förverkligas till slutet av året enligt nämndens beslut.

I omröstningen, där de som understödde utgångsförslaget röstade ”Ja” och de som understödde ledamot Servins ändringsförslag röstade ”Nej”, vann utgångsförslaget med rösterna 12 (Baumgartner, Björkman, Edgren, Hjelt, Lindqvist, Lohenoja, Mattila, Nurme, Nylander, Perokorpi, Railila, Riikonen) – 3 (Forsman, Repo, Servin).


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).