Välfärdsområdesstyrelsen, möte 27-06-2024

Protokollet är granskat

§ 167 Val av Östra Nylands välfärdsområdes råd för personer med funktionsnedsättning för mandattiden 2022-2025

IUHVADno-2024-2465

Beskrivning

VAL AV ÖSTRA NYLANDS VÄLFÄRDSOMRÅDES RÅD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING FÖR MANDATTIDEN 2022-2025

Östra Nylands Välfärdsområdesstyrelse 16.06.2022 § 9

Beredning och ytterligare information: förvaltningsjurist Tomas Määttä, ext-tomas.maatta@porvoo.fi

Motiveringar:

Det föreskrivs i lagen om välfärdsområden (611/2021) att tillsättande av påverkansorgan är en form av möjliggörande av påverkan för välfärdsområdets invånare. I 32 § i lagen om välfärdsområden föreskrivs det att välfärdsområdesstyrelsen ska inrätta ett ungdomsfullmäktige för välfärdsområdet eller en motsvarande påverkansgrupp för unga, ett äldreråd för välfärdsområdet för att garantera den äldre befolkningens möjligheter att delta och påverka och ett råd för personer med funktionsnedsättning för välfärdsområdet för att garantera möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att delta och påverka.

Medlemmarna i dessa påverkansorgan ska väljas bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. Till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer.

Påverkansorganen ska ges möjlighet att påverka planering, beredning, genomförande och uppföljning inom olika verksamheter i välfärdsområdet i frågor som är eller som ett påverkansorgan bedömer vara av betydelse för barnen, de unga, de äldre eller personer med funktionsnedsättning och med hänsyn till de tjänster dessa befolkningsgrupper behöver. Påverkansorganen ska också tas med när former för delaktighet och hörande utvecklas i välfärdsområdet.

Enligt § 17 i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde ska verksamhetsstadgan för rådet för personer med funktionsnedsättning godkännas av välfärdsområdesstyrelsen. I verksamhetsstadgan fastställs bland annat organets lagstadgade och andra eventuella uppgifter, antalet medlemmar och sättet att välja medlemmar, mandattid, mötes- och verksamhetspraxis, val av ordförande, ombesörjande av sekreterarens uppgifter, upprättande av verksamhetsplan och avgivande av verksamhetsberättelse samt samarbete med påverkansorgan på kommunal nivå.

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade 7.4.2022 (§ 43) be kommunerna senast 30.4.2022 nominera en eller högst två kandidater till välfärdsområdets påverkansorgan: äldrerådet, rådet för personer med funktionsnedsättning och ung doms fullmäktige. Det önskades att namnen på de nominerade personerna skulle inlämnas senast 30.4.2022. Alla förslag kom inte in inom utsatt tid, och den till kommunerna riktade nomineringsbegäran upprepades.

 

Beslutsförslag

Tf. välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen utser följande personer till medlemmar i Östra Nylands välfärdsområdes råd för personer med funktionsnedsättning för mandattiden 2022–2025:

  • Mirja Juusti, Askola
  • Janne Riekki, Askola
  • Jonas Lindström, Lovisa
  • Jyrki Laakso, Lovisa
  • Tuula Räikkönen, Sibbo
  • Monica Ståhls-Hindsberg, Sibbo
  • Håkan Westerholm, Borgå
  • Maija Aatelo, Borgå
  • Pauli Ritola, Lappträsk
  • Eeva Hava, Mörskom
  • Hannele Käenaho-Virtala, Mörskom
  • Robert Almiala, Pukkila

 

Beslut:

Beslutades enhälligt enligt beslutförslaget.

********************************************************    

Välfärdsområdesstyrelsen 27.06.2024

 

Beredning och tilläggsuppgifter:    
förvaltningschef Lilian Andergård-Stenstrand  
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi  

 

Välfärdsområdesstyrelsen valde 22.6.2022 § 85 Östra Nylands välfärdsområdes råd för personer med funktionsnedsättning. Enligt § 32 i välfärdsområdeslagen (611/2021) ska medlemmarna i dessa påverkansorgan väljas bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. I samma stadgande konstateras även att till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer och att välfärdsområdesstyrelsen ska sörja för påverkansorganens verksamhetsförutsättningar. 

Påverkansorganen har under de två första åren fungerat på något olika sätt. Det skulle vara ändamålsenligt att en tjänsteinnehavarrepresentant från välfärdsområdets tjänster för personer med funktionsnedsättning skulle delta i rådets för personer med funktionsnedsättning möten. Det föreslås att välfärdsområdesstyrelsen väljer två tjänsteinnehavarrepresentanter till rådet för personer med funktionsnedsättning för den återstående mandattiden, varav åtminstone den ena deltar i rådets möten. 

I sitt beslut från 16.6.2022 utnämnde välfärdsområdesstyrelsen Eeva Hava och Hannele Käenaho-Virtala till Östra Nylands välfärdsområdes råd för personer med funktionsnedsättning på förslag av Mörskom kommun. Äldrerådet och rådet för personer med funktionsnedsättning i Mörskom kommun har 7.3.2024 konstaterat att Hannele Käenaho-Virtala är Mörskom kommuns representant i Östra Nylands välfärdsområdes råd för personer med funktionsnedsättning. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyreksen 

  1. väljer ansvarsområdesdirektören för familje- och socialtjänster Ilona Koskenniemi och resultatenhetschefen för tjänster för personer med funktionsnedsättning Maritta Koskinen till tjänsteinnehavarrepresentanter i Östra Nylands välfärdsområdes råd för personer med funktionsnedsättning för den återstående mandattiden och 

  1. konstaterar att Mörskom kommuns enda representant i Östra Nylands välfärdsområdes råd för personer med funktionsnedsättning under den återstående mandatperioden är Hannele Käenaho-Virtala. 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade 

  1. välja ansvarsområdesdirektören för familje- och socialtjänster Ilona Koskenniemi och resultatenhetschefen för tjänster för personer med funktionsnedsättning Maritta Koskinen till tjänsteinnehavarrepresentanter i Östra Nylands välfärdsområdes råd för personer med funktionsnedsättning för den återstående mandattiden och 
  2. konstatera att Mörskom kommuns enda representant i Östra Nylands välfärdsområdes råd för personer med funktionsnedsättning under den återstående mandatperioden är Hannele Käenaho-​Virtala.

Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).