Aluehallitus, kokous 27.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 165 Otto-oikeuden käyttäminen palveluiden järjestäminen -lautakunnan asiaan § 70 Myrskylän ja Pukkilan väestön terveysasemapalveluiden toiminnan keskittäminen

IUHVADno-2024-2204

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
Päivi Sippula, t​​​​​​ulosyksikköpäällikkö (terveysasemapalvelut)
Carita Schröder, vastuualuejohtaja (terveyspalvelut)
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Pukkilan terveysaseman sairaanhoitajan siirtyessä toisiin tehtäviin hyvinvointialueen toiseen toimipisteeseen, on tehtävään yritetty rekrytoida uutta sairaanhoitajaa. Rekrytoinnissa ei ole kuitenkaan onnistuttu yrityksistä huolimatta. Myös Myrskylän terveysasemalle on useaan otteeseen yritetty rekrytoida hoitajaa sekä lääkäriä tässä onnistumatta. Palvelut joudutaan tuottamaan Myrskylässä tällä hetkellä täysin vuokratyövoiman turvin.

Kummankin toimipisteen käyntimäärät ovat olleet vähäisiä vuonna 2023. Pukkilan hoitajan vastaanotolla on vuoden 2023 aikana käynyt potilaita keskimäärin 2.9 potilaita/ päivä. Myös Myrskylässä hoitajan vastaanoton kävijämäärät ovat olleet alhaisia (vuoden 2023 aikana keskiarvo on 2,6 potilasta/vrk). Käyntimäärien lisäksi huolta aiheuttaa Myrskylän toimipisteen turvattomuus, sillä työturvallisuuden näkökulmasta tiloissa on vakavia puutteita. Hoitaja työskentelee toimipisteessä suurimman osan työajasta aivan yksin. Hyvinvointialueen toimesta on hankittu tilaan henkilöhälyttimet mutta hälytys on ollut pakko järjestää Askolan terveysasemalla, koska muut paikalliset tahot eivät ole suostuneet ottamaan terveysaseman hälytyksiä vastaan. Koska apu tulee Askolasta asti, todellisessa hätätilanteessa avun saanti viivästyy kovasti. Lisäksi toimipisteen ulko-oveen on hankittu summeri ja ovet myös pidetään muina aikoina suljettuna. Nämä keinot eivät kuitenkaan riitä takamaan täysin työntekijän turvallisuutta ja pelkästään vuoden 2023 aikana on henkilökunnalle sattunut pari potilaiden aiheuttamaa uhkaavaa tilannetta.

Mikäli nykyinen toiminta pidetään ennallaan samalla resurssilla, niin palvelut joudutaan Myrskylän lisäksi tuottamaan kokonaan vuokratyövoimana myös Pukkilassa. Alueen riittävät palvelut pystytään kuitenkin tuottamaan myös keskittämällä vastaanottopalveluita. Resursseja pystytään keskittämällä hyödyntämään paremmin. Kokemus ja laskelmat osoittavat, että yhteensä kummallekin terveysasemalle riittää tällä potilasmäärällä kahden hoitajan työpanoksen sijasta yhden hoitajan työpanos. Samoin lääkäriresurssiksi riittää yhteinen lääkäriresurssi. Puheluihin vastataan entiseen tapaan normaalisti. Kiirevastaanoton palvelut ovat saatavilla Askolassa, kuten tähänkin asti. Myrskylän ja Pukkilan toimipisteet toimivat ajanvarauksella. Pukkilan toimipiste on työsuojelullisesta näkökulmasta turvallisempi, koska siellä ei työskennellä yksin. Näin ollen keskittäminen kannattaa tehdä Pukkilan terveysasemalle. Koska hyvinvointialueella on vasta alkamassa palveluverkkoselvitys, keskittäminen ehdotetaan tehtävän nyt vuoden 2024 loppuun asti.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -lautakunta päättää siirtää Myrskylän vastaanottopalvelut Pukkilan sosiaali- ja terveysasemalle ajalle 6.6.-31.12.2024.

Pykälä tarkastetaan heti.

Päätös

Palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti siirtää Myrskylän vastaanottopalvelut Pukkilan sosiaali- ja terveysasemalle ajalle 6.6.-31.12.2024.

Pykälä tarkastettiin heti.

Kokouskäsittely

Lautakunnan jäsen Tove Munkberg teki seuraavan teknisen korjausehdotuksen:

Ruotsinkielisessä pykälätekstissä muutetaan Myrskylä ruotsinkieliseen Mörskom sanaan.

Perustelut

Oheismateriaali (ei julkaista verkkosivuille): § 86 Oikaisuvaatmus Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluiden järjestämisen lautakunnan päätöksestä

 

Valmistelu ja lisätiedot:
sosiaali- ja terveysjohtaja Annika Immonen,
vastuualuejohtaja, yhteiset terveyspalvelut Carita Schröder
etunimi.sukunimi@itauusimaa.fi
hallintojohtaja Camilla Söderström
camilla.soderstrom1@itauusimaa.fi

 

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päätti 5.6.2024 § 70 siirtää Myrskylän vastaanottopalvelut Pukkilan sosiaali- ja terveysasemalle ajalle 6.6.-31.12.2024.

Hyvinvointialuejohtaja on ilmoittanut sähköpostitse 18.6.2024 hallintojohtajalle käyttävänsä otto-oikeutta ko. palveluiden järjestäminen -lautakunnan päätökseen hyvinvointialuelain 97 §:n mukaisesti. Otto-oikeuden käyttäminen merkitsee sitä, että lautakunnan käsittelemä asia on siirtynyt kokonaan aluehallituksen käsiteltäväksi.

Hyvinvointialueen kuluvan vuoden ensimmäisen osavuosikatsauksen 1-3/2024 perusteella vuosikatteen ennustetaan asettuvan -28,7 miljoonaan euroon. Poistojen jälkeen tilikauden tuloksen ennustetaan olevan -30,5 miljoonaa euroa eli tilikauden alijäämän ennustetaan toteutuvan 14,7 miljoonaa euroa alkuperäistä talousarviota suurempana.

Rekrytointivaikeuksien vuoksi on turvauduttu ostopalveluiden ja vuokratyövoiman lisääntyneeseen käyttöön. Asiakaspalveluostojen toteuma oli alkuvuodesta 26 % ja henkilöstövuokrauksen 82 % budjetoidusta. Palveluostojen ennustetaan ylittävän talousarvion 25,4 miljoonalla eurolla. Asiakaspalveluostoihin ennustetaan käytettävän 11,0 miljoonaa ja työvoiman vuokraukseen 15,5 miljoonaa euroa budjetoitua enemmän.

Aluevaltuuston 12.12.2023 hyväksymässä tuottavuusohjelmassa keskitytään määrittelemään "korin A" tuottavuuskohteita ja toimenpiteitä, joilla talous ensisijaisesti pyritään saamaan tasapainoon. Samalla todetaan, että mikäli näiden tuottavuuskohteiden toimeenpano ei etene suunnitelmien mukaan, voidaan harkitusti ryhtyä valikoitujen palvelujen saatavuustason laskemiseen (kori B) tai palvelutason heikentämiseen ja leikkauksiin (kori C).

Aluehallitus päätti 2.5.2024 § 111, että valmistelu tuottavuusohjelman korien B ja C toimenpiteistä käynnistetään.  Aluehallitus merkitsi kokouksessaan 16.5.2024 tuottavuusohjelman toimenpiteiden valmistelun tiedoksi.

Aluevaltuuston 7.5.2024 pidetyn iltakoulun aiheena oli Itä-Uudenmaan tuottavuusohjelman mukaiset toimenpiteet talouden tasapainottamiseksi alijäämän kattamiskaudella.

Toimenpide-ehdotuksia on valmisteltu ja valmistellaan palvelujen järjestäminen -lautakunnalle, aluehallitukselle ja aluevaltuustolle päätettäväksi kesäkuusta eteenpäin.

Myrskylän ja Pukkilan väestön terveysasemapalveluiden toiminnan keskittäminen kuuluu Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella käsiteltyyn tuottavuusohjelmaan.

Myrskylän terveysasemapalveluiden siirto Askolaan on tarkoituksenmukaista tehdä, koska tämä tuo taloudellisia säästöjä ja on ehdottaman tärkeää työturvallisuuden ja työsuojelun näkökulmasta.

Koko hyvinvointialueen olemassaolon aikana ei ole onnistuttu rekrytoimaan Myrskylän terveysasemalle työ- ja virkasuhteessa olevaa lääkäriä ja/tai hoitajaa. Yksi virkasuhteessa oleva lääkäri maksaa hyvinvointialueelle sivukuluineen tunnissa keskimäärin 61,35 euroa. Ostopalveluna ostettu lääkäri maksaa keskimäärin tunnissa 153,37 euroa. Työsuhteessa oleva hoitaja maksaa sivukuluineen tunnissa keskimäärin 24,54 euroa. Ostopalveluna ostettu hoitaja maksaa keskimäärin tunnissa vähintään 49,08 euroa.

Myrskylässä on resurssiksi hyvinvointialueella varattu kokoaikaisen terveydenhoitajan/ sairaanhoitajan työpanos. Käyntimäärät ovat jääneet hyvin alhaisiksi. Myrskylässä hoitajan vastaanotolla on vuoden 2023 aikana käynyt keskimäärin 2,6 potilasta/vrk.

Näin pienten käyntimäärien tuottamiseen riittää puolikkaan hoitajan ja puolikkaan lääkärin työpanos, nykyisen yhden hoitajan ja yhden lääkärin työpanoksen sijaan. Palvelujen keskittäminen tuo taloudellisia säästöjä välillä elokuu-joulukuu19 700 - 56 000 euroa riippuen siitä paljonko palveluja pystytään tuottamaan itse ja paljonko palveluja joudutaan ostamaan. Tarkoituksenmukaista on siirtää Myrskylän terveysasemapalvelut Askolaan koska Myrskylän kiirevastaanoton ja suunterveydenhuollon palvelut jatkuvat kuten tähän mennessä myös Askolassa.

Yksin työskentely tuo viihtyvyyden ja kollegiaalisen tuen puutteen lisäksi työsuojelullisia turvattomuuteen liittyviä ongelmia. Vastaanottopalveluiden hoitaja työskentelee toimipisteessä suurimman osan työajasta aivan yksin. Vastaanottopalveluiden hoitajaan on kohdistunut yksi väkivaltatilanne asiakkaan toimesta ja ainakin yksi läheltä piti tilanne.

Aluehallintovirasto on tehnyt tiloihin 25.1.2024 valvontakäynnin liittyen väkivalta- ja uhkatilanteisiin.

Sekä Myrskylän että Pukkilan toimipisteiden osalta kiirevastaanoton palvelut on tuotettu Askolassa, jossa ne lautakunnan päätöksen mukaan edelleen tuotetaan. Myös Myrskylän ja Pukkilan väestön suun terveydenhuoltoa tarjotaan Askolan toimipisteessä. Näin ollen on tarkoituksenmukaista, että myös Myrskylän terveysaseman vastaanottopalvelut siirretään pääosin Askolaan. Siirtämällä Myrskylän vastaanottopalvelut Pukkilan sosiaali- ja terveysasemalle saavutettaisiin hieman suurempi taloudellinen säästö, mutta toiminnan ja kuntalaisten palveluiden saatavuuden kannalta siirto Askolaan olisi perusteltu, koska kiirevastaanotto ja suun terveydenhuollon palvelut ovat jo Askolassa. Keskiviikkoisin Myrskylässä voidaan jatkaa terveydenhoitajan/sairaanhoitajan terveysvastaanottoa ajanvarauksella, koska mm. neuvola- ja laboratoriopalvelut ovat silloin toiminnassa ja riittävä henkilöstömäärä tukee turvallista työskentelyä.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus päättää kumota palveluiden järjestäminen -lautakunnan päätöksen 5.6.2024 § 70 ja siirtää Myrskylän ajanvarauksella hoidettavat vastaanottopalvelut viikonpäivinä ma-ti ja to-pe Askolan terveysasemalle ajalla 1.7.-31.12.2024 sekä järjestää ajalla 1.7.-31.12.2024 terveydenhoitajan/ sairaanhoitajan vastaanottopalveluita Myrskylässä keskiviikkoisin.

Pykälä tarkastetaan heti.

Päätös

Aluehallitus päätti kumota palveluiden järjestäminen -lautakunnan päätöksen 5.6.2024 § 70 ja siirtää Myrskylän ajanvarauksella hoidettavat vastaanottopalvelut viikonpäivinä ma-ti ja to-pe Askolan terveysasemalle ajalla 1.7.-31.12.2024 sekä järjestää ajalla 1.7.-31.12.2024 terveydenhoitajan/ sairaanhoitajan vastaanottopalveluita Myrskylässä keskiviikkoisin.

Lisäksi aluehallitus merkitsi tiedoksi, että Myrskylän kunta on 26.6.2024 jättänyt oikaisuvaatimuksen palveluiden järjestäminen-lautakunnan päätöksestä 5.6.2024 § 70 Myrskylän ja Pukkilan väestön terveysasemapalveluiden toiminnan keskittäminen.

Pykälä tarkastettiin heti.

Kokouskäsittely

Esittelijä teki seuraavan lisäyksen päätösehdotukseen:
Lisäksi aluehallitus merkitsee tiedoksi, että Myrskylän kunta on 26.6.2024 jättänyt oikaisuvaatimuksen palveluiden järjestäminen -lautakunnan päätöksestä 5.6.2024 § 70 Myrskylän ja Pukkilan väestön terveysasemapalveluiden toiminnan keskittäminen.

Aluehallitus hyväksyi lisäyksen.

Jäsen Kristian Forsman ehdotti jäsen Kevin Servinin kannattamana, että aluehallitus jatkaa avosairaanhoidon vastaanottopalveluja Myrskylässä (lääkäri 2 pv/vko ja sairaanhoitaja 5 pv/vko).

Suoritetussa äänestyksessä, jossa muutettua pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa” ja jäsen Forsmanin muutosehdotusta kannattavat äänestivät ”Ei”, pohjaehdotus voitti äänin 13 (Baumgartner, Björkman, Edgren, Hjelt, Lindqvist, Lohenoja, Mattila, Nurme, Nylander, Perokorpi, Railila, Repo, Riikonen) - 2 (Forsman, Servin).


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.